Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat ca Executivul european nu intentioneaza sa propuna activarea Articolului 7 in cazul Romaniei si a incurajat autoritatile romane sa aplice recomandarile din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), relateaza Novinite, citata de Mediafax.
In cadrul unei discutii la Bruxelles despre relatiile dintre Polonia si Uniunea Europeana, Timmermans a subliniat ca independenta sistemului judiciar este o parte integranta a asigurarii statului de drept.
„Nu contestam dreptul tarilor membre UE de a-si organiza sistemele judiciare, dar necesitatea de a reforma sistemul nu este niciodata o scuza pentru a impune controlul politic si pentru eliminarea independentei”, a spus prim-vicepresedintele Comisiei Europene, potrivit agentiei bulgare de stiri Novinite.
La 20 decembrie 2017, Comisia Europeana a propus Consiliului Uniunii Europene sa adopte o decizie in virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendarii drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situatiei sistemului judiciar polonez. Expertii Comisiei Europene afirma ca noile masuri legislative din Polonia submineaza independenta justitiei, oferindu-i ministrului Justitiei dreptul de a numi si de a destitui judecatori ai instantelor superioare. Bruxellesul denunta si reformele privind functionarea Tribunalului Constitutional din Polonia.
Frans Timmermans a precizat ca Executivul european nu intentioneaza sa propuna o masura similara impotriva Romaniei, intrucat dialogul cu Bucurestiul se desfasoara in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).
Prim-vicepresedintele Comisiei Europene a incurajat autoritatile romane sa „depaseasca ultima parte a maratonului” privind MCV, astfel incat Comisia sa puna in aplicare intentia de a renunta la rapoartele de monitorizare.
„Asta le voi spune autoritatilor romane: daca faceti tot ceea ce va cerem, puteti scapa de MCV. Nu exista niciun termen-limita pentru a renunta la mecanism, acest lucru nu se intampla de la sine, romanii trebuie sa implementeze recomandarile CE”, a mai declarat Timmermans.
Frans Timmermans va avea pe 1 martie, la Bucuresti, intalniri cu presedintele Klaus Iohannis, cu presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, cu premierul Viorica Dancila, precum si cu presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea.
In cel mai recent raport privind Mecanismul de Cooperare si Verificare, publicat in noiembrie 2017, Comisia Europeana a subliniat faptul ca „Guvernul si Parlamentul de la Bucuresti ar trebui sa asigure transparenta totala a procesului privind legile justitiei si sa tina seama, in mod corespunzator, de consultarile desfasurate in cadrul acestuia”.
De asemenea, Comisia a precizat ca „o situatie in care independenta justitiei si evaluarile sistemului judiciar sunt considerate valoroase si li se acorda atentia adecvata, inclusiv prin avizele Comisiei de la Venetia, reprezinta o conditie prealabila pentru sustenabilitatea reformelor si este un element important in ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor stabilite prin MCV”.
La 7 februarie, Parlamentul European a organizat, in cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, dezbaterea cu tema „Amenintari la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din Romania”.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Nava de spionaj Yantar a fost observata operand drone intr-o zona care contine infrastructura submarina…
Postul Craciunului 2024 a inceput pe 15 noiembrie, si se va incheia pe 24 decembrie.…
Gigantul auto Stellantis (cu marcile Fiat, Alfa Romeo si Lancia, in Italia) nu are intentia…
Luni, 18 noiembrie, politistii de penitenciare, reprezentati de Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor…
Fosta sotie a marelui actor Toma Caragiu, actrita Elena Caragiu, a decedat in Statele Unite,…
Ana Birchall, candidat independent la alegerile prezidentiale, sustine ca aproape toate bunurile trecute in declaratia…