Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, tine sa il contrazica pe fostul presedinte al CCR, Augustin Zegrean, sustinand ca decizia de revocare a lui Augustin Lazar nu poate fi atacata in justitie.
„Necesarele distinctii dintre contenciosul constitutional si contenciosul administrativ !
DECIZIA CCR nr. 358 din 30 mai 2018,
asupra cererii de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre ministrul justitiei, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, nr.473 din 7 iunie 2018
-extras-
71. Instanta de contencios administrativ nu poate cerceta raportul de drept constitutional dintre ministrul justitiei si Presedintele Romaniei din moment ce, intre cele doua autoritati, in problema data, nu se stabilesc raporturi de drept administrativ, ci de drept constitutional.
Astfel, avand in vedere intinderea competentei sale functionale si materiale, instanta de contencios administrativ nu are competenta de a interpreta si aplica normele constitutionale si, prin urmare, de a solutiona raporturi pure de drept constitutional, respectiv situatii in care sunt incidente numai norme constitutionale.
Instanta de contencios administrativ are competenta de a verifica numai conformitatea actului administrativ cu legea, si nu cu Constitutia; astfel, acestea efectueaza un control de legalitate stricto sensu, si nu de constitutionalitate.
73. ….
Prin urmare, cele doua autoritati vor aplica decizia Curtii Constitutionale, iar controlul aplicarii si respectarii deciziei de catre acestea nu va reveni instantei de contencios administrativ, ci tot celei constitutionale.
Astfel, instanta de contencios administrativ va retine numai competenta de control stricto sensu a legalitatii decretului/refuzului emiterii acestuia, respectiv: emitent, temei de drept, existenta propunerii ministrului justitiei de revocare a procurorului din functia de conducere si a comunicarii acesteia in vederea emiterii avizului de catre Consiliul Superior al Magistraturii – Sectia pentru procurori, semnatura si, dupa caz, publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, in timp ce instanta constitutionala are competenta de a solutiona conflictele de competenta dintre cele doua autoritati rezultate ca urmare a unor interpretari diferite date de catre acestea a textelor constitutionale incidente, precum in cazul de fata.
74. Prin urmare, astfel fiind stabilita competenta instantei constitutionale, rezulta ca numai aceasta are competenta de a solutiona raporturi pure de drept constitutional si, in consecinta, de a decide cu privire la intinderea atributiilor constitutionale ale celor doua autoritati publice de rang constitutional; de aceea, in aceasta ecuatie, competenta instantelor de contencios administrativ este exclusa. In aceste conditii, sanctiunea gresitei aprecieri a intinderii competentei, prevazute de Constitutie, a unei autoritati publice de rang constitutional, obiectivizata in acte/fapte concrete, ce se subsumeaza unui raport de drept constitutional, este, in mod firesc, una de drept constitutional, distincta de cea administrativa, respectiv constatarea existentei unui conflict juridic de natura constitutionala de catre Curtea Constitutionala, cu consecinta revenirii la starea de constitutionalitate.
77. Astfel, avand in vedere raporturile constitutionale anterior relevate, Curtea constata ca situatia litigioasa dintre cele doua autoritati publice, de rang constitutional, poate fi solutionata numai in cadrul competentei prevazute de art. 146 lit. e) din Constitutie”, a scris Toader pe Facebook.
Fostul presedinte al CCR, Augustin Zegrean, afirma ca procurorul general Augustin Lazar poate cere in justitie anularea deciziei de revocare, ar fi pentru prima data cand un astfel de act al ministrul Justitiei este atacat in instanta, si ar fi interesant de vazut solutia.
Augustin Zegrean, fostul presedinte al Curtii Constitutionale a Romaniei spune ca decizia Ministrul Justitiei Tudorel Toader de a-l revoca din functie pe procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar poate fi atacata in instanta, chiar daca in lege nu se specifica clar acest lucru. Fostul presedinte CCR spune ca oricine se poate adresa justitiei daca se considera nedreptatit de un act administrativ si, in acest caz ar fi interesant de vazut solutia instantei.
“Procurorul general, daca considera ca actul prin care s-a propus revocarea lui este nelegal poate justitiei pentru ca accesul liber la justitie este garantat de constitutie. Orice om, care considera ca i s-a incalcat un drept, printr-un act administrativ, si acesta este un act administrativ, se poate adresa justitiei, sa ceara anularea actului si repararea prejudiciului cauzat. Ar fi pentru prima data cand se intampla asa ceva, cand un act al ministrului privind eliberarea din functie ar fi atacat in justitie, dar premierele sunt binevenite si de regula justitia nu se poate pronunta daca nimeni nu o cere. Primul pas este ca el sa ceara aceasta la justitie. Ar fi interesant de vazut care ar fi solutia adoptata de instanta de judecata. Sigur ca nu scrie in lege ca el poate sa se adreseze justitiei si ca actul acesta poate fi atacat, dar judecatorul nu poate sa respinga o cerere de plano pentru ca legea este neclara sau ca nu e prevazut in lege. Trebuie sa judece, dar este o solutie interesanta propusa de domnul procuror general…” a declarat pentru Mediafax, Augustin Zegrean.
Fostul presedinte CCR spune ca inca din momentul in care Curtea Constitutionala s-a pronuntat cu privire la conflictul dintre presedintele Romaniei si Ministrul Justitiei ca vor aparea situatii de acest gen si ca ori de cate ori un ministru se supara pe un procuror il poate revoca din functie. In plus, Augustin Zegrean spune ca nu i se pare normal ca presedintele sa fie fortat sa intocmeasca un act cu care el nu este de acord.
“Eu am spus cand s-a pronuntat Curtea Constitutionala cu privire la conflictul juridic de natura constitutionala dintre presedintele Romaniei si Ministrul Justitiei, atunci cand presedintele a refuzat sa emita decretul de eliberare din functie al procurorului general DNA, atunci am spus ca calea e deschisa pentru ca orice ministru va veni, cand va veni si va lua postul va schimba procurorii generali, procurorii de la Inalta Curte, de la DIICOT si mai stiu eu de unde… Dar nu numai la schimbarea ministrilor, vad ca si in timpul mandatului daca se supara pe procuror general, poate sa ceara inlocuirea si potrivit deciziei Curtii Constitutionale presedintele este obligat sa accepte sa emita decretul de eliberare din functie.
Nu mi se pare corect, sigur nu este in regula pentru ca presedintele nu poate fi fortat in nici o imprejurare sa intocmeasca un act cu care el nu este de acord. Practic, decizia aceasta a Curtii a fortat putin lucrurile si uitati unde s-a ajuns… Ceea ce i se imputa procurorului general acum, pentru a justifica revocarea lui din functie, multe lucruri comune cu cele care au fost imputate si procurorului general DNA, i se imputa chiar lucruri care tineau de procurorul general al DNA, nu neaparat de Procurorul General al Romaniei dar, se poate ajunge pana acolo incat sa i se reproseze ca el nu a facut si nu a luat nicio masura impotriva “neregulilor”, constatate in activitatea parchetelor”, a explicat Zegrean.
Robert F. Kennedy Jr., politicianul desemnat de Donald Trump sa ocupe functia de secretar pentru…
Presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan, a lansat duminica un apel catre Nicolae Ciuca, Mircea…
Echipa de tranzitie a presedintelui ales Donald Trump compileaza o lista de ofiteri superiori actuali…
Candidatul PNL pentru functia suprema in stat, Nicolae Ciuca, il ataca dur pe Marcel Ciolacu,…
Candidatul USR la prezidentiale, Elena Lasconi, a anuntat duminica, din nou, ca raspuns la apelul…
Moartea afaceristului Silviu Prigoana a lasat in urma o multime de intrebari fara raspuns. Printre…