Toader a iesit cu capul plecat din biroul lui Dragnea. Ce a discutat cu seful PSD: „Este al treilea om in stat”
Ministrul Justitiei Tudorel Toader a declarat marti, dupa ce s-a intalnit cu Liviu Dragnea in biroul acestuia de la Parlament, ca au discutat despre sedinta CCR de miercuri in care va fi dezbatuta sesizarea Guvernului privind conflictul juridic Parlament – ICCJ pe tema constituirii completelor de judecatori. Intrebat daca i se pare normala o intalnire cu o persoana direct interesata de acest subiect -avand in vedere ca Dragnea a contestat modul in care a fost compus completul care judeca recursul in dosarul angajarilor fictive la DGASPC Teleorman – Toader a spus ca nu a discutat cu un justitiabil, ci cu al treilea om in stat.
Intrebat ce a discutat cu Liviu Dragnea, Tudorel Toader a raspuns: „Ceea ce trebuie discutat intre presedintele partidului majoritar si ministrul Justitiei. Maine, miercuri, se va judeca la CCR acel conflict de natura juridica. Aceasta a fost principala tema a discutiei. Am vorbit despre procedura si despre cine va merge la CCR sa sustina sesizarea si eventual daca sunt elemente noi de argumentatie”.
El a refuzat insa sa spuna cine va merge la Curtea Constitutionala pentru a sustine sesizarea Guvernului si a subliniat ca, indiferent care va fi decizia aceasta va fi obligatorie de la momentul publicarii in Monitorul Oficial.
„Nu e important cine va merge, important este ceea ce va sustine si mai importanta va fi decizia”, a adaugat el, citat de news.ro.
Intrebat daca i se pare normala o intalnire cu o persoana direct interesata, ministrul Justitiei a precizat ca judecatorii constitutionali vor da o decizie de principiu , care intereseaza in general statul de drept, fiind foarte multi cei care se judeca si care vor sa vada cum se constituie completele.
„Ma intalnesc cu toti cei care fac parte din Guvern si care fac parte din alianta de guvernare. Nu m-am intalnit cu un justitiabil, m-am intalnit cu al treilea om din statul roman”, a declarat Toader, adaugand ca orice decizie CCR are o valoare de principiu egala cu legea, iar orice lege are un caracter de generalitate, legile neputand avea caracter individual.
CCR dezbate miercuri cererea Guvernului de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala intre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de alta parte.
In data de 2 octombrie 2018, Curtea Constitutionala a fost sesizata de catre prim-ministru cu o „cerere de solutionare a unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de alta parte, determinat de refuzul explicit al acestei din urma autoritati publice de a aplica o lege adoptata de Parlament, si substituirea in acest mod, implicit, autoritatii legiuitoare”, preciza CCR, intr-un comunicat de presa.
Curtea Constitutionala mai spunea ca a fost stabilit termenul de 16 octombrie pana la care partile aflate in conflict isi pot exprima, in scris, punctul de vedere asupra continutului conflictului si a eventualelor cai de solutionare a acestuia.