Toader va cunoaste o mare umilinta. CSM nu a ales intamplator data de 13 noiembrie pentru audierea lui Lazar
CSM a ales data de 13 noiembrie pentru a-l audia pe Augustin Lazar in legatura cu raportul prin care Tudorel Toader solicita revocarea din functie a acestuia. Toader va fi si el prezent la sediul CSM in aceasta zi. Tot in aceasta zi, Comisia Europeana va face public raportul MCV, concluziile acestuia anuntandu-se deja ca vor fi „apocaliptice” pentru guvernarea de la Bucuresti.
Data fixata de CSM pentru audierea lui Lazar este 13 noiembrie. Data nu a fost aleasa intamplator, avand in vedere ca tot in aceasta zi va fi facut public raporul Comisiei Europene privind MCV.
Comisia Europeana a transmis deja ca va prezenta o analiza detaliata, in raportul MCV pe data de 13 noiembrie, despre modificarea legislatiei in domeniul justitiei si va tine cont si de cele doua avize ale Comisiei de la Venetia pe Legile justitiei si Codurile penale.
Am luat cunostinta in mod favorabil de cele doua avize ale Comisiei de la Venetia pe Codurile Penale si Legile Justitiei. Solicitam autoritatilor din Romania sa le ia in considerare. Dupa cum a declarat si prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans in cadrul dezbaterii Parlamentului European: ‘In timp ce vom continua sa dialogam cu autoritatile romane, in spiritul cooperarii si in contextul Mecanismului de Verificare si Cooperare, Comisia trage concluziile adecvate daca amendamentele la Legile justitiei, Codurile penale si la Legile privind conflictul de interese si combaterea coruptiei nu tin cont de aceste preocupari'”, a precizat un purtator de cuvant al Comisiei Europene pentru Mediafax.
De asemenea „Comisia va prezenta in mod detaliat propria analiza in raportul MCV din 13 noiembrie”, a adaugat sursa citata.
Anuntul Comisiei Europene vine dupa ce Comisia de la Venetia recomanda Romaniei, in avizul publicat luni pe site-ul institutiei, sa reanalizeze sistemul de numire si revocare a procurorilor de rang inalt, notand ca, in pofida unor imbunatatiri, proiectele de lege in domeniul justitiei risca sa genereze presiuni si sa submineze independenta sistemului judiciar.