Senatul a adoptat, joi, in calitate de for decizional, proiectul de modificare a Legii 317/2004 privind functionarea CSM, printre cele mai importante prevederi fiind cea referitoare la Inspectia Judiciara, care va functiona ca structura cu personalitate juridica in cadrul CSM.
Senatorii au adoptat proiectul de modificare a Legii 317/2004 privind organizarea si functionarea CSM cu 81 de voturi pentru si 28 impotriva.
”Cu 81 de voturi pentru, 28 impotriva si o fluieratura, proiectul de lege a fost adoptat”, a anuntat presedintele de sedinta Claudiu Manda rezultatul votului pe modificarile legii 317/2004, dupa ce senatorii USR au fluierat pe tot parcursul procedurii de vot.
”Va rog sa votati, nu sa fluierati”, le-a atras atentia, anterior, Manda senatorilor USR.
Un amendament admis miercuri in sedinta de plen, formulat de Serban Nicolae, prevede ca sedintele de plen si de sectii ale CSM se transmit in direct audio-video pe pagina de internet a Consiliului si se inregistreaza si se publica pe pagina de internet a Consiliului, cu exceptia deliberarilor si a audierilor in materie disciplinara.
Comisia speciala pentru legile Justitiei a adoptat, marti seara, Raportul, cu amendamente, la proiectul care modifica Legea 317/2004 privind CSM, Inspectia judiciara ramanand in cadrul CSM.
Comisia nu a adus modificari la forma adoptata de Camera Deputatilor in ceea ce priveste Inspectia judiciara, care va functiona ca structura cu personalitate juridica in cadrul CSM.
PSD a renuntat astfel la introducerea articolului care prevede infiintarea Consiliului National de Integritate a Judecatorilor si Procurorilor, precum si la ideea ca Inspectia Judiciara sa devina o institutie autonoma aflata sub controlul acestui Consiliu de Integritate.
Comisia a adoptat, marti, un amendament care prevede ca „plenul CSM, sectiile, presedintele si vicepresedintele CSM, din oficiu sau la sesizarea judecatorului sau procurorului, sesizeaza Inspectia Judiciara pentru efectuarea de verificari in vederea apararii independentei”.
Un alt amendament prevede ca „proiectului ordinii de zi si proiectele de hotarari ce se supun votului Plenului sau Sectiilor se publica cu 3 zile inainte pe pagina de internet a CSM” si ca „in ordinea de zi publicata nu se includ cererile privind incuviintarea prechezitiei, retinerii, arestarii preventive sau arestului la domiciliu controlului judiciar sau pe cautiune cu privire la judecatori, procurori ori magistrati asistenti”.
„Calitatea de membru ales al CSM reprezentant al societatii civile, reprezentant al societatii civile, reprezinta vechime in specialitate recunoscuta in profesiile juridice, si pe durata mandatului este incompatibila cu exercitarea calitatii de parlamentar, ales local, functionar public, judecator, procuror, notar public, avocat, consilier juridic, mediator, arbitru, executor judecatoresc, practician in insolventa, grefier, consilier de probatiune si a altor profesii juridice reglementate de lege”, prevede un alt amendament adoptat marti seara.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Premierul Marcel Ciolacu a reluat, miercuri, propunerea ca Ilie Bolojan sa fie viitorul sau premier,…
Politia spaniola a capturat 13 tone metrice de cocaina ascunse intr-un container cu banane din…
Presedintele democrat american Joe Biden l-a sunat, miercuri, pe Donald Trump pentru a-l felicita in…
Un sofer din Suceava a ramas pieton pentru 3 luni dupa ce a depasit linia…
Pentru prima data in Romania, toate cele patru viori care i-au apartinut violonistului si compozitorului…
O expozitie inedita in care pot fi vazute peste 1.000 de carti in diferite limbi…