Tom Hanks avertizeaza ca imaginea sa, creata de inteligenta artificiala, a fost folosita intr-o reclama fara acordul sau
Tom Hanks si-a avertizat fanii ca imaginea sa, care apare intr-o reclama pentru o clinica stomatologica, este de fapt un fals creat cu ajutorul inteligentei artificiale, transmite The Guardian.
Intr-un mesaj postat pentru cei 9,5 milioane de urmaritori ai sai de pe Instagram, actorul a spus ca imaginea sa a fost folosita fara permisiunea sa. „ATENTIE!!! Exista un videoclip care promoveaza un plan dentar cu o versiune AI a mea. Nu am nimic de-a face cu asta”, a scris Hanks peste o captura de ecran cu o imagine generata pe calculator cu chipul sau.
Castigatorul premiului Oscar si-a exprimat in trecut ingrijorarea cu privire la utilizarea inteligentei artificiale in filme si televiziune, desi nu s-a ferit sa aprobe versiuni modificate digital ale sale in filme.
Fantezia de Craciun „The Polar Express” din 2004, animata pe calculator, continea o versiune CGI a lui Hanks. De asemenea, a fost „imbatranit” in scenele din filmul din 2022 A Man Called Otto.
Vorbind cu comediantul britanic Adam Buxton pe podcastul sau pe 18 aprilie, cu cateva zile inainte de inceperea grevei scenaristilor de la Hollywood, Hanks a spus despre AI: „Am vazut ca se va intampla asta. Am vazut ca va exista aceasta capacitate de a lua zerouri si unu in interiorul unui computer si de a le transforma intr-o fata si un personaj. De atunci, aceasta capacitate a crescut de un miliard de ori si o vedem peste tot”.
„Pot sa va spun ca [se poarta] discutii in toate breslele, in toate agentiile si in toate firmele de avocatura pentru a gasi ramificatiile juridice ale faptului ca fata si vocea mea – si a tuturor celorlalti – sunt proprietatea noastra intelectuala”.
”Oricine poate acum sa se recreeze la orice varsta ar avea prin intermediul AI sau al tehnologiei deepfake.”
Hanks i-a spus lui Buxton ca AI ar putea permite ca o versiune falsa sa continue sa joace la nesfarsit.
„As putea fi lovit de un autobuz maine si asta e tot, dar performantele pot continua la nesfarsit. Si in afara faptului ca se intelege ca a fost facut cu AI sau deepfake, nu va fi nimic care sa va spuna ca nu sunt eu si numai eu. Si va avea un anumit grad de calitate naturala. Aceasta este cu siguranta o provocare artistica, dar si una legala.”
Greva scenaristilor din SUA s-a incheiat saptamana trecuta, unul dintre principalele puncte de conflict fiind ingrijorarea ca o inteligenta artificiala necontrolata ar putea submina munca creatorilor. Writers Guild of America a aprobat un acord cu Alliance of Motion Picture and Television care prevede restrictii privind modul in care IA poate fi utilizata in filme si televiziune.
Cu toate acestea, Sag-Aftra – sindicatul care reprezinta actorii de la Hollywood – ramane in greva, ceea ce inseamna ca majoritatea productiilor nu pot fi reluate. Greva actorilor a inceput la cateva luni dupa greva scenaristilor, in centrul disputei aflandu-se atat salariile, cat si ingrijorarea cu privire la utilizarea inteligentei artificiale in generarea de duplicate neaprobate ale actorilor. Exista sperante ca intelegerea cu scenaristii ar putea contribui la o rezolvare a grevei actorilor de la Hollywood.
In filmul „Here”, regizat de Robert Zemeckis, care va fi lansat anul viitor, Tom Hanks va interpreta versiuni mai tinere ale personajului sau, folosind un instrument de la Metaphysic. Compania de inteligenta artificiala a declarat ca poate crea „schimbari de fete fotorealiste de inalta rezolutie si efecte de imbatranire pe langa performantele actorilor, in direct si in timp real, fara a fi nevoie de alte lucrari de compozitie sau VFX”.