„Toni Grebla este functionar, trebuie sa ia pozitie de drepti cand vorbeste un primar ales, Nicusor Dan. Grebla e pus din pix” – analistul Sorin Ionita

news

Analistul Sorin Ionita (Expert Forum) atrage atentia asupra comportamentului deplasat al prefectului Capitalei, Toni Grebla (PSD), in relatia cu primarul Nicusor Dan. Ionita subliniaza faptul ca Grebla este un functionar numit, aflat in subordinea Ministerului de Interne, in timo ce Nicusor Dan a fost votat de bucuresteni pentru a ocupa functia de primar.

„Cazul prefectului Toni Grebla. Ar mai fi un aspect de discutat dupa disputa asta Grebla-Nicusor: am fost siderat de tonul mamos-protectiv pe care l-a adoptat prefectul fata de primar in dialogurile TV si cum este el ingrijorat de soarta orasului Bucuresti, se preocupa de politicile urbane bune si generatiile viitoare, etc.

Or, romanilor trebuie sa le intre bine in cap ca, democratic si constitutional, prefectul e un functionar public subordonat Ministerului de Interne care n-are a se amesteca in deciziile alesilor locali. In nici un caz nu este ‘seful judetului’ cum stiti voi din folclorul politic cu Fanica Tipatescu, datand din vremea lui Caragiale.

Atributia lui e sa verifice daca deciziile locale sunt legale, punct. Adica nu sa-si dea cu presupusul daca impozitele locale sunt prea mici sau prea mari, ori daca cutare PUZ e benefic sau malefic, ori daca strategia de dezvoltare e ok – ci doar daca primaria sau Consiliul au adoptat asemenea hotarari corect, cu respectarea procedurilor.

Toni Grebla, angajatul lui Lucian Bode (rings a bell?) trebuie sa ia pozitie de drepti cand vorbeste un primar ales sau chiar un consilier local, pentru ca aceia exprima vointa cetatenilor; pe el l-a pus in post doar pixul lui nea Lucica. Asta e valabil in orice judet al tarii, dar cu atat mai mult in Bucuresti, unde oricare din cei 7 primari alesi are atatea zeci de mii de voturi in spate incat e mult mai legitim politic decat un functionar al MAI”, a explicat Sorin Ionita.

Prefectul Capitalei, Toni Grebla (PSD), si-a schimbat radical atitudinea dupa ce a fost avertizat ca se va alege plangere penala daca va sista PUZ-urile zonelor protejate din Capitala prin atacarea acestora in justitie. El a anuntat marti ca va merge la sediul Primariei Generale pentru a vedea ce documente in prezinta Nicusor Dan.

”In sfarsit, primarul general a trecut la un comportament, la o atitudine mai normala si anume ne-a invitat maine la o discutie, la o analiza, pe mai multi responsabili in domeniu, pentru ca nu eu sunt singurul care are responsabilitati in acest domeniu, este vorba si de ministrul Dezvoltarii si de consilierul de cultura si culte de la Presedintie, este invitat rectorul Universitatii de Arhitectura, presedintele Ordinului Arhitectilor si Romania, astfel incat speram sa elucidam acest aspect, exista zone protejate in Bucuresti, cele 86 care se zice ca ar fi fost adoptate in anul 2000?”, a declarat Toni Grebla.

”O sa vedem miercuri ce documente prezinta primarul general si cu asta se incheie. Nu am un scop in sine sa atac de dragul de a ataca niste acte administrative. Nu mi-ar fi trecut prin cap sa verific legalitatea adoptarii unor acte in anul 2000, deci acum 23 de ani, daca Primarul General insusi nu ar fi solicitat Inspectoratului de Stat in Constructii sa verifice legalitatea adoptarii acelui PUZ, acel PUZ probabil facand probabil parte din categoria PUZ-urilor care nu ii plac domnului primar general, pentru ca exista alte PUZ-uri care ii plac”, a mai spus Toni Grebla.

Primarul municipiului Bucuresti, Nicusor Dan, a declarat duminica, in cadrul unei conferinte de presa, ca prefectul Toni Grelba intentioneaza ca luni sa atace in instanta reglementarea de urbanism a intregii zone istorice a Capitalei.

Acest lucru ar insemna, a aratat edilul, ca timp de un an sau doi „nu vom mai avea reglementari de urbanism pe zona istorica a Municipiului Bucuresti”.

”Asta inseamna liber la blocuri intre case in centrul vechi din Bucuresti. Dispare regimul de protectie al zonelor istorice. Adica, de exemplu, investitorul care a construit blocuri in curtea vilei Filipescu din bulevardul Aviatorilor va putea sa vina la Primaria municipiului Bucuresti sa ceara intrarea in legalitate a acelor blocuri. Sau orice proprietar de cladire din zona istorica va putea sa vina la Primaria Capitalei si sa ceara demolarea acelei case, iar daca primarul refuza, va da in judecata si va spune ca acea casa nu este protejata de nimic”, a mai declarat primarul.

Nicusor Dan a afirmat ca prefectul Grebla i-a trimis o adresa datata 26 ianuarie, care a ajuns pe 1 februarie la Primarie, prin care cel din urma cerea toate documentele legate de sedinta Consiliului General din decembrie 2000, in care s-a aprobat PUZ zone construite protejate.

Potrivit edilului, aceasta documentatie „are undeva intre doi si trei metri cubi”.

Ulterior, a aratat Nicusor Dan, prefectul a revenit, transmitand ca daca nu ii vor fi date toate aceste acte pana pe 6 februarie, va ataca in instanta reglementarea PUZ zone construite protejate, iar motivatia ar fi fost „pentru ca exista exista suspiciuni in diverse medii”.

„Pentru ca exista suspiciuni in diverse medii, noi aruncam totul in aer, inclusiv conventii internationale la care Romania este parte”, a spus primarul general al Capitalei. El a adaugat ca a organizat conferinta de presa de duminica pentru ca „institutiile statului sa reactioneze si sa impiedice acest act de iresponsabilitate”.

„Eu spun ca nu exista niciun temei juridic pentru ca aceste acte sa fie atacate”, a mai subliniat primarul Nicusor Dan.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: