Dupa Italia, noul coronavirus se propaga in prezent in restul Europei, starnind teama si fortand autoritatile sa ia masuri de prevenire a extinderii epidemiei.
Mai multe tari europene, printre care Austria, Elvetia, Croatia sau Grecia au confirmat primele cazuri de infectare, cele anuntate de aceste patru tari fiind descoperite toate la persoane venite din Italia, unde cel mai recent bilant arata 374 de cazuri confirmate si 12 decese, consemneaza AFP, citata de Agerpres.
Italia pare sa fi devenit o platforma de raspandire a virusului, astfel ca mai multe state europene si-au sfatuit cetatenii sa evite calatoriile in aceasta tara ori au plasat in carantina persoanele venite din zonele cele mai afectate.
Statele vecine Italiei au ales totusi sa mentina deschise frontierele cu aceasta tara, oficialii de la Roma protestand energic fata de ideea inchiderii granitelor. Idee care nu este agreata nici de oficialii europeni. ”Virusi precum COVID-19 si-au aratat capacitatea de a trece frontierele”, sustine comisarul european pentru sanatate, Stella Kyriakides, pronuntandu-se impotriva inchiderii granitelor si indemnand statele UE sa ”se coordoneze si sa faca schimb de informatii” pentru a combate epidemia cu acest virus despre care ”raman multe intrebari fara raspuns, precum originea sa si modalitatile de transmitere”.
Comisia Europeana a cerut personalului sau care a trecut prin ”zona rosie” ce cuprinde cele 11 localitati italiene plasate in carantina sa se autoizoleze timp de 14 zile, un consemn asemanator fiind emis de Parlamentul European, dar care vizeaza zonele mai extinse din Italia afectate de coronavirus.
Alte state ale UE care au confirmat mai multe cazuri de infectare sunt Franta, cu 17 cazuri, dintre care doua decese, Germania, 18 cazuri, si Spania, cu 11 cazuri, acestea din urma fiind toate corelate cu calatorii efectuate in Italia.
Exista insa cazuri pentru care nu a fost constatata o legatura epidemiologica clara, respectiv persoane care nu au fost in focare de infectie sau care nu au avut contacte cunoscute cu persoane infectate.
In Ungaria, Coalitia Democrata (DK) de opozitie a intrebat guvernul de ce nu s-a luat nicio decizie de a verifica din punct de vedere medical „masele” de muncitori romani care calatoresc prin Ungaria venind din zona de nord a Italiei lovita de coronavirus pentru a se intoarce acasa. Primarul orasului Eger (la nord-est de Budapesta) a inchis piscina din localitate si a ordonat dezinfectarea acesteia dupa ce echipa locala de polo a revenit din Italia.
Pentru prima data, numarul noilor cazuri confirmate in lume l-a depasit pe cel din China, tara de unde a pornit epidemia. In total 411 noi cazuri au fost confirmate in China, fata de 427 in restul lumii, circa 40 de tari fiind pana in prezent afectate, a anuntat miercuri Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
Situatia se agraveaza si in Coreea de Sud, a doua tara cea mai afectata dupa China si care a trecut pragul de o mie de cazuri confirmate.
In America Latina a fost confirmat primul caz in Brazilia, fiind vorba despre o persoana venita din Italia, in timp ce Iranul, care, cu exceptia Chinei, inregistreaza cel mai ridicat procent de decese in randul persoanelor infectate, este acuzat ca musamalizeaza numarul real de cazuri, ceea autoritatile de la Teheran neaga. Politia iraniana a arestat 24 de persoane acuzate de raspandirea online a unor ”zvonuri alarmiste” privind propagarea noului coronavirus.
Printre efectele colaterale ale epidemiei se ramarca anularea unor evenimente culturale sau sportive, degringolada de pe pietele financiare si incertitudinile privind evolutiile economice. Lumea ”pur si simplu nu este pregatita sa faca fata” acestei epidemii, a avertizat marti Bruce Aylward, expertul care conduce misiunea comuna OMS-China.
In acest timp, la Vatican, Papa Francisc si-a exprimat compasiunea fata de persoanele bolnave si a indemnat oamenii ”sa stinga televizorul si sa deschida Biblia”, pentru a combate zvonistica ce provoaca teama.
In SUA, unde au fost confirmate deocamdata 57 de cazuri, directorul adjunct al Centrului de prevenire si control al bolilor, Anne Schuchat, a declarat ca, desi riscul imediat este scazut, situatia la nivel global sugereaza ca o pandemie este probabila. ”Nu este o chestiune de ”daca”. Este o chestiune de ”cand” si cati oameni vor fi infectati”, a spus Anne Schuchat, potrivit Reuters.
Folosirea termenului de ”pandemie” este insa dezaprobat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Conform directorului general al acesteia, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ”folosirea nechibzuita a cuvantului ”pandemie” nu are niciun beneficiu concret, in schimb creeaza riscuri semnificative amplificand temeri si stigmate nejustificate si inutile si paralizeaza sistemele”.
Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comaneci si cel care a transformat SUA intr-o putere…
Armata israeliana a anuntat sambata ca o sinagoga a fost lovita de o salva "semnificativa"…
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…
Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…