analize

Tot mai multe buncare in Germania, expertii avertizeaza: „Cu arme moderne, intreaga Republica Federala Germania ar putea fi anihilata cu noua pana la 12 rachete”

Poate ca nu exista o modalitate mai buna de a evalua gardul de ingrijorare al cetatenilor unei tari decat prin numarul comenzilor legate de construirea de camere de panica si buncare private.

Afacerile au mers ingrijorator de bine pentru BSSD Defence, compania din Berlin care construieste „sisteme de camere de protectie” pentru entitati private, comerciale si militare. Pe langa o gama de echipamente de securitate pentru locuinte, compania ofera de la „camere de panica pop-up” pentru aproximativ 20.000 de euro pana la buncare la scara larga pentru aproape 200.000 de euro.

Mario Piejde, directorul tehnic al BSSD, a declarat ca, in ultimii ani, compania a primit mai multe cereri din partea cetatenilor, a serviciilor de pompieri si a consiliilor locale, o crestere care a inceput in timpul pandemiei COVID-19 si apoi a fost stimulata din nou cand Rusia si-a lansat invazia la scara larga a Ucrainei in 2022.

„Exista o cerere activa si un interes activ, deoarece nu exista atat de multi furnizori”, a declarat Piejde. „Nimeni nu se astepta ca un razboi conventional sa izvucneasca din nou in Europa, dar istoria continua sa se repete, din pacate. Oamenii care se gandeau la asta inainte au inceput acum sa isi puna efectiv in aplicare planurile.”

Ingrijorarea pare sa fi patruns in cercurile politice. La o recenta conferinta a ministrilor de interne, desfasurata la Potsdam la inceputul lunii iunie, Ministerul Federal de Interne a prezentat omologilor sai de stat un „raport de situatie privind dezvoltarea unui concept modern de adapost” pentru populatia germana.

Acest raport a aparut la trei luni dupa ce Asociatia Germana a Oraselor si Municipalitatilor, care reprezinta cele 14.000 de consilii locale din tara, a solicitat guvernului federal sa investeasca 10 miliarde de euro in urmatorii 10 ani in protectia civila – si sa foloseasca aceasta suma pentru a reinvia cele 2.000 de buncare ale tarii din perioada Razboiului Rece.

Aceasta nu ar fi o intreprindere usoara. Oficiul Federal de Protectie Civila si Asistenta in caz de Dezastre (BBK) a declarat pentru DW ca doar 579 dintre aceste buncare sunt inca desemnate ca adaposturi publice, iar acestea ar avea spatiu pentru aproximativ 478.000 de persoane (sau 0,56% din populatia Germaniei). Si chiar si aceste buncare nu sunt „nici functionale, nici pregatite pentru utilizare”, dupa ce sistemul anterior de adaposturi a fost abandonat in 2007.

Potrivit BBK, un nou concept de buncar se afla in faza de planificare, insa raportul guvernamental, care a ajuns la diverse institutii media germane, arata ca pentru a proteja intreaga populatie germana ar fi necesara construirea a 210.100 de buncare suplimentare, ceea ce ar dura 25 de ani si ar costa 140,2 miliarde EUR.

„Constructia privind protectia populatiei a fost cu siguranta neglijata in ultimii 35 de ani”, a declarat Piejde. Dar revigorarea acestor adaposturi ar trebui sa fie fezabila, a adaugat el. „Nu s-au schimbat prea multe in constructii in ultimele 50 de decenii. Exista o anumita rezistenta a peretilor, grosimea peretilor si sistemele de filtrare. Tot ceea ce s-a schimbat este alimentarea cu energie si eficienta bateriilor.”

Hans-Walter Borries, director al Institutului pentru Studii Economice si de Securitate FIRMITAS de la Universitatea Witten din vestul Germaniei, este de acord ca problema protejarii populatiei a fost neglijata in mod grav.

Dar el se intreaba cat de utile ar fi buncarele, avand in vedere amploarea puterii de foc militare disponibile intr-un razboi intre NATO si Rusia – daca acesta este intr-adevar scenariul pentru care se pregateste. Rusia, de exemplu, dispune acum de rachete hipersonice care ar putea atinge practic orice oras european din Kaliningrad in 2 pana la 5 minute.

„Nu mai este ca in Al Doilea Razboi Mondial, cand avertismentele privind bombardierele care survolau Hanovra in directia Berlinului le dadeau oamenilor 15 sau 20 de minute pentru a gasi un buncar”, a declarat Borries, de asemenea colonel in rezerva in Bundeswehr. „Cu timpii de reactie de acum, nu exista nicio modalitate de a avertiza populatia”.

Guvernul federal recunoaste aceasta problema. In caz de razboi, se arata in raportul guvernului, buncarele centrale de mari dimensiuni ar fi mult mai putin utile decat spatiile protejate descentralizate din interiorul cladirilor rezidentiale. Din acest motiv, guvernul intentioneaza sa recomande cetatenilor sa achizitioneze materiale de constructie ieftine si usor disponibile pentru a construi camere sigure in subsolurile lor pentru a se proteja.

Borries nu este convins, mai ales avand in vedere ca un astfel de conflict ar putea escalada rapid intr-un razboi nuclear, iar armele nucleare sunt acum de neimaginat mai distructive decat cele folosite de SUA la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

„Efectul nu mai este comparabil cu Hiroshima sau Nagasaki”, a spus el. „Cu arme moderne, intreaga Republica Federala Germania ar putea fi anihilata cu noua pana la 12 rachete”.

Buncarele care ar putea rezista unui astfel de atac, a spus el, ar trebui sa fie ingropate la mii de metri adancime in Alpii elvetieni. „Si dupa aceea nu ai mai vrea sa iesi afara”, a spus el.

In loc sa investeasca miliarde in construirea unei retele de buncare pentru caz de razboi, Borries a declarat ca guvernele ar fi mai bine sfatuite sa investeasca in ceea ce el a numit protectia „normala” a populatiei. Acesta, a spus el, ar putea fi sisteme de avertizare pentru dezastre, in special cele naturale, cum ar fi inundatiile cu care Germania s-a confruntat recent, si crearea unei mai bune formari pentru organizatiile de ajutorare in caz de dezastre.

„Asta ar insemna bani pentru formare, exercitii si echipamente moderne”, a spus el. „Toate acestea ar avea mai mult sens decat sa ne imaginam aceste scenarii apocaliptice in care, practic, oricum nu putem face nimic.”

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

INTERCEPTARI Cum cerea spaga seful Finantelor din Giurgiu: „Il costa 15.000 de euro/ Zi-i sa mai dea si el 20 K lei”. Toti comunicau pe Signal, sperand sa nu fie interceptati

Referatul prin care procurorii DNA solicita arestarea preventiva a sefului Administratiei Judetene a Finantelor Publice…

6 minute ago

L-a pacalit Orban pe Putin? „Inteleg ca ati sosit ca presedinte al Consiliului European”. UE a anuntat clar ca Orban nu are mandat sa reprezinte tarile europene

Presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, l-a intampinat pe Viktor Orban spunand ca "inteleg ca ati…

44 de minute ago

Keir Starmer a devenit premier, dupa ce a fost investit de regele Charles. El a promis sa indrepte Marea Britanie „spre ape mai calme”

Regele Charles al Marii Britanii l-a investit pe liderul laburist Keir Starmer cu formarea unui…

22 de minute ago

Decizie majora luata de BNR, dobanzile percepute de banci la creditele acordate romanilor ar trebui sa scada. A fost redusa rata dobanzii de politica monetara

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis vineri reducerea ratei dobanzii de…

34 de minute ago