Categories: pagina verde

Toti romanii ar putea avea pensii de peste 5.000 de lei pe luna, iata importanta Pilonului 2 de pensii: „Sa-l ajutam pe domnul Tudose cu calculele”

Deputatul USR Claudiu Nasui a explicat, folosind cifre oficiale, cum ar putea romanii sa beneficieze de pensii de 5.000 daca toti banii din CAS-ul platit de angajati ar merge la Pilonul II de pensii.

„Daca am plati tot CAS-ul pe care ni-l ia statul acum la pilonul 2 am avea pensii de peste 5,000 de lei pe luna.

Domnul Tudose a facut o postare halucinanta pe Facebook care arata, inca odata, in ce hal de analfabeti economici sunt cei care conduc statul si, din pacate, economia. Comparand mere cu pere si folosind concepte complet aiurea ajunge la concluzia ca pilonul 1 este o idee buna. Din pacate, e taman opusul. Sa-l ajutam pe domnul Tudose cu calculele. Ce pensie ar avea un salariat roman mediu, daca tot CAS-ul platit din munca lui s-ar duce in contul sau de pilon 2? Este, intr-adevar, un calcul putin mai complicat decat ne face domnul Tudose din pix, dar haideti sa-l facem. Datele sunt urmatoarele:

– Salariu mediu brut lunar este 3,313 lei/luna (date INS la iunie 2017). Contributiile de CAS sunt 10.5% pentru angajat si 15.8% pentru angajator. Deci, din munca unui roman se plateste CAS de 871 lei pe luna, 523 lei angajator + 348 lei angajat.

– 35 de ani de cotizare, adica cat ne obliga legea pentru a avea stagiu de cotizare complet in pilonul 1.

– Randamentul anual al fondurilor de pensii din pilonul 2 conform calculelor ASF este acum de 4.74% (date la iulie 2017). Dar, sa fim conservatori. Sa zicem ca o sa scada in viitor. Sa rotunjim la mai putin si sa zicem ca aceste fonduri vor reusi sa obtina 4% in medie anuala.

– Varsta de pensionare este ~64 de ani (63 de ani pentru femei si 65 pentru barbati). Speranta de viata conform ultimelor date INS (2016) este in medie de 75.54 de ani. Sa fim si de aceasta data conservatori si sa presupunem ca speranta de viata va creste cu 5 ani, ceea ce ne-ar plasa la 80.54 ani (peste media europeana). Deci sa consideram ca perioada medie in care cineva ar primi pensie este de 16.54 ani.

Rezultatul este ca un roman mediu care si-ar plati tot CAS-ul in pilonul 2 ar avea o pensie de 5,376 lei pe luna. Un nivel foarte decent. Nu are sens sa detaliez calculul aici, dar poate fi refacut cu orice calculator financiar sau chiar pe net. Practic dupa 35 de ani de cotizare, un roman mediu va acumula 783,826 lei in contul sau din fondul de pensii, din care apoi i se plateste pensia timp de 16.54 ani. Iar asta cu presupuneri prudente si conservatoare.

Deci nu doar generalii de carton si functionarii privilegiati ar putea sa aiba pensii mari in Romania. Ar putea si romanul mediu. Iar asta fara sa plateasca nimic in plus fata de cat plateste si acum pentru pensii. In acest context singura reforma binevenita ar fi accelerarea mersului catre pilonul 2. Pe langa faptul ca acesta este performant este si sustenabil. Solutii pentru a trece mai repede la pilonul 2 exista. Dar pentru asta ar fi nevoie de politicieni cu viziune si dorinta reala de a construi prosperitatea durabila in Romania. Iar pentru asta, din pacate, va trebui sa mai asteptam”, a scris deputatul Claudiu Nasui pe Facebook.

Randamentul mediu al fondurilor de pensii din Pilonul II din 2008 pana in prezent a fost de aproximativ 4%, a a sustinut premierul Mihai Tudose, vineri intr-o postare pe Facebook.

„In Pilonul I, punctul de pensie se calculeaza ca fiind raportul dintre salariul incasat si salariul mediu. Acest lucru inseamna ca o persoana care a avut o crestere anuala a salariului mai mare de 4% fata de cresterea salariului mediu va avea la pensie mai multi bani decat o persoana care a optat si pentru Pilonul II”, a scris Tudose vineri pe Facebook.

El i-a dat ca „exemplu concret” pe cei care in toata perioada 2008-2017 au avut salariul minim. „Acesta a avut o crestere de aproximativ 180% in aceasta perioada, in timp ce salariul mediu a crescut cu mai putin de 100%. Rezulta ca acesta a avut o crestere a punctului de pensie de peste 80%, comparativ cu 40% pentru cei ce au optat si pentru Pilonul II”, a explicat premierul.

„Randamentul la care m-am referit, calculat in raport cu punctul de pensie, viza suma incasata de beneficiar la pensie in cele doua ipostaze: cel care a optat, respectiv cel care nu a optat pentru Pilonul II”, a adaugat Tudose.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Zelenski spune ca vrea ca razboiul sa se incheie in 2025, prin „mijloace diplomatice”

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…

4 ore ago

La 1.000 de zile de razboi, liderii G7 accentueaza sanctiunile la adresa Moscovei: „Rusia ramane singurul obstacol in calea pacii”

Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…

5 ore ago

Infractiuni contra minorilor: O retea internationala desfiintata in Franta, peste 10.000 de suspecti identificati

Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…

4 ore ago

Cum a devenit traficul de droguri o „cauza nationala” in Franta

Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…

4 ore ago

Un avion al companiei americane Southwest, lovit de un glont cand se pregatea sa decoleze pe aeroportul din Dallas, Texas

Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…

5 ore ago