externe

Toti sud-coreenii au intinerit cu cel putin un an dupa ce a fost schimbat sistemul traditional de calculare a varstei

Toti sud-coreenii au devenit instantaneu cu un an sau doi mai tineri, deoarece tara a renuntat la sistemul traditional – si din ce in ce mai nepopular – de calculare a varstei unei persoane si l-a inlocuit cu o metoda acceptata la nivel international, scrie The Guardian.

Conform sistemului anterior, se considera ca cetatenii tarii au varsta de un an la nastere si se adauga un an la fiecare 1 ianuarie. Asta insemna ca un copil nascut in ajunul Anului Nou ar fi implinit doi ani imediat ce ceasul batea miezul noptii.

Dar, conform revizuirilor introduse miercuri, varsta va fi calculata in acelasi mod ca in restul lumii, potrivit Korea Times.

Adunarea nationala, care a aprobat schimbarea in decembrie, a declarat ca aceasta va „rezolva confuzia sociala cauzata de utilizarea mixta a calculelor de varsta si de efectele secundare rezultate”.

In timp ce standardul global se aplica documentelor medicale si juridice inca din anii 1960, alte formulare oficiale au continuat sa foloseasca metoda traditionala.

Sistemul a atras critici in ultimii ani din partea politicienilor care sustin ca acesta provoaca confuzie si face ca Coreea de Sud, o putere tehnologica si culturala globala, sa para in dezacord cu restul lumii.

Intr-un sondaj de anul trecut, peste 70% dintre respondenti au declarat ca sunt de acord cu schimbarea.

„Ne asteptam ca disputele juridice, plangerile si confuzia sociala care au fost cauzate de modul de calcul al varstelor sa fie mult reduse”, a declarat Lee Wan-kyu, ministrul legislatiei guvernamentale, pentru reporteri.

„Ma simt bine”, a declarat Lee din Seul pentru agentia de presa AFP. „Pentru oameni ca mine, care ar fi trebuit sa implineasca 60 de ani anul viitor, te face sa te simti ca si cum ai fi inca tanar.”

„Este confuz cand un strain ma intreaba cati ani am, deoarece stiu ca se refera la varsta internationala, asa ca trebuie sa fac niste calcule”, a declarat pentru AFP Hong Suk-min, functionar.

In timp ce se asteapta ca unele persoane sa continue sa foloseasca metoda traditionala in contexte informale, 86% dintre sud-coreeni au declarat ca vor adopta sistemul international in viata de zi cu zi atunci cand noua lege va intra in vigoare, potrivit unui sondaj guvernamental realizat in septembrie 2022.

Dar schimbarea nu va priva brusc oamenii de dreptul de a cumpara in mod legal tigari sau alcool, nici nu va schimba anul in care intra in invatamantul obligatoriu sau devine eligibil pentru serviciul militar – o cerinta legala pentru toti barbatii apti de munca.

Originile metodei traditionale de numarare a varstei sunt neclare. Una dintre teorii este ca implinirea varstei de un an la nastere ia in considerare timpul petrecut in uterul mamei – cele noua luni fiind rotunjite la 12. Altii o leaga de un sistem numeric asiatic antic care nu avea conceptul de zero.

Foto: ro.depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Printul mostenitor al Arabiei Saudite sustine „crearea unui stat palestinian”

Printul mostenitor si lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri…

7 ore ago

Un producator de pagere din Taiwan a ramas uimit cand a vazut ca este legat de explozia dispozitivelor din Liban

Cursa pentru gasirea producatorului pagerelor care au explodat in Liban a luat o intorsatura neasteptata…

8 ore ago

Cea mai grava seceta inregistrata pana acum scade nivelul raurilor din bazinul Amazonului la minime istorice

Cea mai grava seceta inregistrata pana acum a scazut nivelul apei raurilor din bazinul Amazonului…

8 ore ago

Pretul politelor RCA ar putea fi majorat

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) analizeaza posibilitatea de a prelungi plafonarea politelor de raspundere civila…

8 ore ago

Portugalia primeste ajutor din Spania si din Maroc in lupta cu flacarile

Valul de incendii din Portugalia a impins serviciile de urgenta la limita, iar intaririle atat…

8 ore ago