Bastionul anti-taliban din Valea Panshir. Nici rusii nu au reusit sa-i cucereasca, acum se ridica iar la lupta contra talibanilor: „Avem depozite de munitie si arme pe care le-am strans cu rabdare inca de pe vremea tatalui meu, pentru ca stiam ca aceasta zi ar putea veni”
Printr-o combinatie de forta militara si negocieri politice, talibanii au obtinut controlul asupra celei mai mari parti a tarii. Dar in Valea Panshir au luat fiinta miscare de rezistenta, unul dintre liderii acesteia fiind fiul unui erou aproape mitic pentru multi dintre oponentii talibanilor.
„Va scriu astazi din Valea Panjshir, gata sa calc pe urmele tatalui meu, alaturi de luptatorii mujahedini care sunt pregatiti sa ii infrunte din nou pe talibani. Avem depozite de munitie si arme pe care le-am strans cu rabdare inca de pe vremea tatalui meu, pentru ca stiam ca aceasta zi ar putea veni”. Aceste cuvinte, publicate joi in Washington Post, au confirmat informatiile potrivit carora un bastion al rezistentei impotriva talibanilor se formeaza din nou in Valea Panjshir, la doar 113 km la nord de Kabul, relateaza Sky News.
Valea Panshir, situata la aproximativ trei ore de mers cu masina la nord de Kabul, are o influenta mitica asupra imaginatiei afgane. Este o fortareata naturala, o vale lunga in forma de lamaie, inconjurata pe trei laturi de creste muntoase inalte de 13.000 de metri, singura intrare fiind un drum ingust intr-un defileu adanc si sinuos dinspre sud, taiat de raul Panshir. Este un loc de o frumusete uimitoare, cu campuri verzi de o parte si de alta a raului, incarcate de meri infloriti primavara, irigate de canale ingenioase. Zidurile dintre campuri si, uneori, casele insele, sunt formate de ramasite metalice ruginite de razboi – rotile unui vehicul cu senile, blindaje, poduri formate din carcase de obuze.
Razboiul a devenit parte integranta a structurii Panshirului dupa sapte incercari esuate ale fortelor sovietice de a cuceri valea in anii 1980, iar Panshir a rezistat si in anii 1990 impotriva talibanilor. Saptamana aceasta a primit o noua medalie de onoare in cadrul lungilor razboaie din Afganistan, fiind singura provincie care inca rezista in fata talibanilor, scrie The Spectator.
Ahmad Massoud, fiul lui Ahmad Shah Massoud, „Leul din Panshir”, este cel care a ridicat steagul Frontului National de Rezistenta din Afganistan impotriva talibanilor. Acestuia i s-a alaturat vicepresedintele Amrullah Saleh, care s-a autoproclamat presedinte al republicii afgane dupa ce Ashraf Ghani a fugit din tara in urma cu o saptamana. Mii de soldati, care nu au facut parte din ceea ce fostul comandant american in Afganistan, generalul David Petraeus, a numit „epidemia de capitulare”, s-au alaturat stindardului rezistentei, alaturi de militii neregulate dornice sa contribuie la legenda din Panshir.
Fortele nou formate i-au alungat deja pe talibani din trei districte la nord-vest de Panshir. Districtele, aflate in subregiunea Andarab, fac parte din punct de vedere geografic din vale si, prin urmare, sunt perfect potrivite pentru a forma un perimetru usor de aparat. Cucerirea regiunilor a aratat, de asemenea, o intentie de a largi zona controlata de rezistenta. Acest lucru nu va fi un lucru simplu. Liderii rezistentei sunt in mare parte neexperimentati. Batranul Massoud, care a murit in 2001, a studiat si a practicat razboiul toata viata sa. Insa fiul sau are un masterat in studii de razboi la King’s College din Londra, el nu are experienta militara.
Rezistenta se confrunta, de asemenea, cu o provocare formidabila: este blocata intr-o zona fara aerodromuri. Cand batranul Massoud a rezistat impotriva regimului taliban, in urma cu 25 de ani, el a detinut si provincia Badakhshan, la nord, ceea ce i-a oferit acces la granita peste raul Amu Darya, in Tadjikistan. Populatia din Panshir este de etnie tadjica, astfel ca ambasadorul afgan din capitala tadjica Dusanbe a afisat deja fotografia presedintelui Saleh si s-a declarat parte a rezistentei. Saleh insusi a lucrat indeaproape cu CIA in anii 1990, a fost ulterior seful serviciului de informatii afgan si are contacte bune in Tadjikistan. Foarte probabil, rezistenta va incerca sa se indrepte catre nord pentru a controla si provincia Badakhshan, pana la granita.
Zona de la nord de Panshir este o regiune muntoasa, cu putine drumuri. Talibanii mai au si o alta problema: nu guverneaza cu acordul poporului afgan. In multe privinte, talibanii 2.0 sunt mai rai decat prima data si, cu siguranta, mai imprevizibili. Exista rapoarte credibile despre femei tinere care au fost luate din casele lor si date luptatorilor ca prada de razboi. Acest lucru este nou.
„Am petrecut mult timp in Afganistan la sfarsitul anilor 1990, in timpul primei administratii talibane, si atunci nu existau astfel de rapoarte. Este o tactica copiata de la Statul Islamic si de la alte grupari jihadiste care promoveaza violenta extrema si au o agenda mai internationalista. Aceste incidente au fost unul dintre motivele pentru care un numar urias de oameni au fugit la Kabul pentru a evita inaintarea talibanilor. Acum nu mai exista niciun loc unde sa fuga”, scrie autorul articolului din The Spectator.
Talibanilor le va fi mult mai greu sa administreze Afganistanul decat atunci cand au preluat conducerea in urma razboiului civil din 1996. Este o tara mult mai complexa, mai alfabetizata, mai bine conectata prin intermediul retelelor sociale si cu asteptari diferite. Este, de asemenea, o tara foarte tanara; aproximativ jumatate din populatie nu era nascuta cand talibanii au fost ultima data la putere. Drepturile femeilor au prins contur – si nu doar in orase. Ultimul sondaj de opinie autorizat din 2019 a estimat sprijinul pentru talibani la mai putin de 15 %. De ziua independentei afgane, joi, la aniversarea acordului de incheiere a razboiului cu Marea Britanie in 1919, steagul national afgan verde, rosu si negru a fost arborat cu curaj si sfidator in semn de protest in intreaga tara, si in special in est. Talibanii l-au inlocuit cu steagul lor alb, dar steagul national a devenit un simbol de raliere pentru o miscare de rezistenta civila in crestere.
Sunt primele zile ale Frontului National de Rezistenta Panshiri, inca nu este clar daca se adopta steagul republicii sau al Aliantei de Nord, coalitia de forte care a luptat impotriva talibanilor in anii 1990. Aceste simboluri conteaza. Alianta Nordului ar putea fi un factor de divizare, deoarece era o forta dominata de tadjici. Daca Saleh se poate promova ca sef al unei miscari mai largi sub steagul national afgan, are mai multe sanse de succes.
Talibanii tanjesc dupa recunoastere internationala, care nu a fost oferita atunci cand au fost ultima data la putere. Acesta este motivul pentru care rezistenta din Panshir si pretentia lui Saleh de a continua republica afgana sunt importante. Statele, nu guvernele, sunt cele care sunt recunoscute, dar acest lucru poate fi modificat in cazul regimurilor necinstite. Daca Saleh poate obtine sprijin si poate cuceri mai multe teritorii, atunci ar fi o scuza pentru guvernele occidentale de a nu-i recunoaste pe talibani.
Tadjikistanului ii va fi greu sa acorde sprijin deschis Miscarii Nationale de Rezistenta. Rusia continua sa conduca politica de securitate in regiune, iar Rusia a semnalat ca va recunoaste guvernul taliban si ca nu va sprijini de data aceasta fortele din Panshir, chiar daca acestia l-au sustinut pe batranul Massoud impotriva talibanilor. Se asteapta ca statele din Golf – Qatar, Emiratele Arabe Unite si Arabia Saudita – impreuna cu Pakistanul si China sa recunoasca, de asemenea, talibanii de indata ce acestia vor forma un guvern. Aceasta problema va crea o noua falie internationala. China a primit asigurari ca ar putea crea noi rute comerciale prin nordul Afganistanului, iar talibanii au promis, de asemenea, ca nu vor permite militantilor uiguri sa se adaposteasca in siguranta.
In timp ce talibanii merg din casa in casa cu listele lor de nume, cei care au lucrat cu Occidentul si activistii proeminenti pentru drepturile omului se tem in mod legitim pentru vietile lor. Listele provin dintr-o operatiune sofisticata de informatii, care indica o colaborare stransa cu serviciul de informatii militare din Pakistan, ISI. Au fost audiati multi talibani care vorbesc punjabi si urdu, limbile din nordul Pakistanului. Si exista, de asemenea, rapoarte despre unii luptatori care nu vorbesc limbi recunoscute in regiunea Asiei de Sud.
Toate acestea sugereaza ca, in afara ochilor camerelor de luat vederi, exista talibani care nu respecta scenariul in ceea ce priveste actuala ofensiva seducatoare a liderilor lor. Orice violenta si razbunare nu va face decat sa sporeasca sprijinul pentru rezistenta. In ciuda faptului ca a condus rezistenta in nord, Ahmad Massoud a declarat ca este dispus sa asculte ce au de spus talibanii, iar sambata, mai multi batrani Panshiri au venit la Kabul pentru a se intalni cu lideri ai talibanilor. Dar Massoud mai spune ca de ani de zile colecteaza arme inaintea acestei zile. Lungul razboi din Afganistan continua.