Tratament cu bere pentru pacienti cu delir de la un spital din Elvetia. Cum justifica medicii aceasta metoda atipica

life

Spital Basel

Spitalul Universitar din Basel prescrie bere pentru a trata efectele delirului la pacientii de terapie intensiva in timpul unui studiu clinic, transmite Swiss Info.

Pacientilor li se administreaza aleatoriu o jumatate de litru de bere de grau printr-un tub gastric in fiecare seara, timp de sase zile. Rationamentul este ca multi oameni sunt obisnuiti cu o bere sau un pahar de vin seara, ca parte a rutinei lor zilnice normale.

„O posibila cauza a delirului este alcoolul, pe care pacientii il consuma in mod regulat in cantitati foarte mici. Daca nu il mai consuma, devin mai predispusi la delir”, a declarat Martin Siegemund, medicul sef al sectiei de terapie intensiva a spitalului, pentru postul public elvetian de televiziune SRF.

Delirul este o stare de confuzie experimentata de multi pacienti de la terapie intensiva si care creeaza stres.

„Pacientii sunt confuzi. Ei nu mai stiu unde sunt. De exemplu, ei pot crede ca sunt la Paris sau vor sa-si vada copiii, desi nu au niciunul”, a declarat Siegemund.

Aceasta situatie reprezinta o mare provocare si pentru personalul medical si pentru rude. Ei nu prea au de ales decat sa incerce sa vorbeasca cu pacientul intr-un mod prietenos, dar acest lucru nu poate preveni delirul.

De aceea, Siegemund merge un pas mai departe si foloseste o metoda neobisnuita. In cadrul unui studiu, pacientilor selectati aleatoriu li se administreaza o jumatate de litru de bere de grau printr-un tub gastric in fiecare seara, timp de sase zile. Alti pacienti primesc doar apa. Acest lucru permite compararea celor doua grupuri.

Problema consimtamantului pacientilor a fost luata in considerare, mai ales ca unii sunt inconstienti.

„In cazuri rare, putem intreba pacientii de la terapie intensiva care vin la noi in situatii de urgenta. Exista un paragraf in legea cercetarii care ne permite atunci sa efectuam un astfel de studiu”, a declarat Siegemund.

Anumiti pacienti, cum ar fi femeile insarcinate sau persoanele care au avut anterior o problema cu alcoolul sau care nu au voie sa consume alcool din motive religioase, sunt exclusi din cercetare.

Aproximativ 40% dintre pacientii din departamentul de urgenta sufera de delir. Cu toate acestea, nu exista aproape nicio optiune de tratament medicamentos. Acesta este motivul pentru care studiul de la Basel este urmarit cu interes de experti.

Wolfgang Hasemann, seful Programului Delir si Dementa de la Spitalul Felix Platter, urmareste experimentul cu interes: „Studiul este foarte interesant si sunt incantat de rezultate, deoarece umple un gol in cunoastere. Nu stim cum afecteaza alcoolul delirul”.

Alcoolul poate provoca, de asemenea, delir. De asemenea, ar fi mai logic sa se efectueze un studiu numai cu pacienti despre care se stie ca au o problema cu alcoolul. „Dar rezultatele ne vor arata cine are dreptate: studiul sau scepticismul meu”, spune specialistul in delir.

Studiul de la Spitalul Universitar din Basel este prevazut sa dureze pana in 2027. Primele rezultate nu sunt asteptate peste cel putin un an.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: