Trecutul KGB-ului lui Putin este cheia pentru a intelege ce ar putea face in continuare in razboiul din Ucraina, spun fosti spioni
Presedintele rus Vladimir Putin a pus lumea pe jar, in timp ce duce un razboi major in Europa care a alimentat tensiunile geopolitice si a declansat o criza energetica globala si temeri legate de un conflict nuclear, scrie Business Insider.
In timp ce agentiile de informatii occidentale se lupta pentru a fi cu doi pasi inaintea liderului rus si pentru a intra in mintea sa, cercetarea trecutului KGB-ului lui Putin ar putea oferi indicii despre ceea ce gandeste acesta.
Cu mult inainte de a fi un lider mondial, Putin a fost un ofiter KGB de nivel mediu stationat in Dresda, Germania de Est, spre sfarsitul Razboiului Rece. Naratiunea oficiala despre aceasta perioada din viata lui Putin sugereaza ca a fost un stagiu fara evenimente intr-o zona retrasa. Dar fosti spioni si experti in Rusia au declarat pentru Insider ca perioada petrecuta de Putin in KGB – principala si temuta agentie de securitate a Uniunii Sovietice – a jucat un rol esential in formarea mentalitatii sale.
„Trecutul lui Putin in KGB ne spune multe despre cum gandeste si cum vede razboiul. El este o creatie a KGB-ului, iar KGB-ul a fost o organizatie terorista”, a declarat pentru Insider John Sipher, un fost ofiter CIA care a servit in Rusia. „Era vorba de mentinerea conducerii la putere cu orice pret. A ucis orice opozitie interna la Partidul [Comunist] si a folosit subversiunea in strainatate”.
Sub conducerea lui Putin, armata rusa a vizat in mod obisnuit zonele civile din Ucraina si a fost acuzata pe scara larga de comiterea a numeroase crime de razboi – inclusiv tortura, violuri si omoruri in masa. Fortele rusesti s-au angajat in sabotaje si au deteriorat infrastructura cruciala ca parte a unui efort de a face viata mizerabila pentru ucraineni, de a le frange hotararea si de a presa Kievul sa capituleze in fata cererilor lui Putin.
Din Cecenia pana in Siria si acum in Ucraina, liderul rus si-a aratat disponibilitatea de a devasta orase si de a ucide zeci de civili prin lovituri fara discriminare.
Sipher, care a lucrat pentru CIA timp de aproape trei decenii, a declarat ca razboiul nediscriminatoriu al Rusiei impotriva Ucrainei face parte dintr-o „mentalitate KGB/terorista”.
„Serviciile rusesti au petrecut mult timp practicand dezinformarea, sabotajul, inselaciunea, agitatia si asasinatul”, a declarat Sipher, adaugand: „Ceea ce am vazut din partea lui Putin in ultimii 20 de ani sunt aceleasi atacuri asimetrice. La fel ca un grup terorist care nu poate ataca inamicii direct, el cauta puncte slabe pe care sa le exploateze si tinte usoare pe care sa le atace”.
„Cum sa minti”
Jack Barsky, un fost spion KGB care a fost agent adormit in SUA in timpul Razboiului Rece, a declarat pentru Insider ca a fi agent KGB insemna sa fii un servitor. „Nu erai la conducere. Executai pe baza a ceea ce iti spuneau oamenii. Asa am facut si eu. [Putin] s-a ridicat deasupra acestui lucru”, a spus Barsky.
„Mentalitatea atunci cand devii membru al KGB – nu era doar o chestie de cariera, ci si o chestie patriotica. Vladimir Putin se considera un super patriot al Rusiei”, a spus Barsky, care a ramas in SUA dupa prabusirea Uniunii Sovietice si a consultat in cele din urma FBI si NSA dupa ce a fost expus in anii 1990 ca fost agent sub acoperire, operand fara acoperire diplomatica.
„Am fost condus de motive inalte. Am crezut ca voi putea sa-mi folosesc abilitatile in cel mai bun mod pentru societate”, a declarat odata Putin despre decizia sa de a se alatura KGB-ului.
Se cunosc putine detalii concrete despre activitatea lui Putin la Dresda, unde a fost detasat intre 1985 si 1990, dar liderul rus si apropiatii sai au prezentat-o adesea ca fiind lipsita de importanta.
„Germania de Est nu era un loc in care sa faci mult spionaj”, a declarat Barsky, subliniind ca Putin a operat intr-o tara prietenoasa cu Uniunea Sovietica la acea vreme. Munca in Germania de Est presupunea in mare parte colaborarea cu Stasi, politia secreta nemiloasa a Republicii Democrate Germane, si recrutarea de active, a spus el.
Ceea ce a facut Putin in KGB a fost „foarte asemanator” cu munca „colegului care m-a recrutat pe cand eram student la universitate”, a spus Barsky. Cartea lui Fiona Hill si Clifford Gaddy, „Mr. Putin”, sugereaza ca, cel mai probabil, acesta a fost implicat intr-o serie de operatiuni de recrutare in timp ce se afla la Dresda si este posibil chiar sa fi calatorit uneori sub acoperire in Germania de Vest.
Putin a fost un „foarte bun networker”, a declarat Barsky, adaugand: „Cand Uniunea Sovietica s-a destramat, el avea o mare retea printre fostii agenti KGB”.
„Acestia au fost cei care au ajuns la putere – mai ales din punct de vedere economic, dar si politic – pentru ca stiau cum functioneaza lumea de tip capitalist”, a mai spus Barsky, „Si asa a ajuns [Putin] la putere”.
Sa fii in KGB insemna sa traiesti o viata de inselaciune la un anumit nivel. Spre sfarsitul serviciului sau in Dresda, care a coincis cu prabusirea Uniunii Sovietice, Putin s-a confruntat cu o ceata de protestatari furiosi in fata cladirii sale de birouri. Se pare ca multimea ii cauta pe membrii Stasi, iar limba germana a lui Putin l-a transformat intr-o potentiala tinta. „Cand au intrebat agresiv cine era cu adevarat, Putin a raspuns ca era ‘un traducator’”, au scris Hill si Gaddy. „Putin a mintit pentru a scapa”.
Misiunea lui Barsky a implicat acte de inselaciune mult mai extreme – traind sub o identitate falsa si incercand sa se amestece in societatea americana pentru a intra in contact cu factorii de decizie la nivel inalt din SUA. Nascut Albert Dittrich in Germania de Est in 1949, Barsky a spionat in SUA timp de un deceniu si si-a construit o viata complet noua.
„Am fost un secret de stat bine pastrat ca agent sub acoperire ilegal”, a declarat Barsky. „M-au ales pentru ca aveau motive sa creada ca sunt foarte adaptabil si ca pot lua decizii bune pe cont propriu – si nu mi-e teama sa iau decizii. Exista o lista de trasaturi de caracter pe care le cautau la candidatii pentru un astfel de post”.
In 1988, KGB-ul i-a ordonat lui Barsky sa se intoarca acasa. Dar el a sfidat agentia de spionaj sovietica si a riscat represalii potential letale pentru a ramane in SUA. Barsky a exploatat temerile sovietice legate de SIDA, spunandu-le in mod fals superiorilor sai ca a contractat-o. Minciuna a functionat si Barsky a putut ramane in SUA, ducand o viata americana relativ normala, pana cand acoperirea sa a fost descoperita in anii 1990 si a fost contactat de FBI.
„Cel mai mare lucru” pe care Putin l-a invatat in timpul petrecut in KGB este „cum sa minta”, a spus Barsky: „Ei bine, si eu am facut-o”.
In razboiul din Ucraina, Putin si propagandistii sai au facut o serie de afirmatii – variind de la plauzibile la absurde – pentru a justifica invazia neprovocata a Rusiei in Ucraina. Printre acestea se numara afirmatia nefondata ca Ucraina este condusa de neonazisti, in ciuda faptului ca presedintele ucrainean Volodimir Zelenski este evreu si si-a pierdut familia in timpul Holocaustului.
Guvernul rus a promovat teorii ale conspiratiei inca de la inceputul razboiului, facand afirmatii nefondate despre atrocitati inscenate si bombe murdare, printre alte afirmatii false. In multe cazuri, aceste afirmatii aberante au fost preluate de politicieni americani de extrema dreapta si de personalitati din mass-media precum Tucker Carlson de la Fox News.
Intr-adevar, cariera lui Putin a fost caracterizata de raspandirea dezinformarii cu scopul de a semana discordie si confuzie in randul dusmanilor Moscovei. Cand Rusia a invadat Ucraina si a anexat Crimeea in 2014, a trimis initial trupe mascate in uniforme nemarcate. Putin a negat la inceput ca soldatii misteriosi – supranumiti „omuletii verzi” – erau militari rusi, sustinand ca erau „forte locale de autoaparare”. Liderul rus a recunoscut ulterior ca oamenii mascati erau trupe rusesti.
„Sperie si manipuleaza”
In timp ce majoritatea serviciilor de informatii se concentreaza pe colectarea de informatii si pe impartasirea constatarilor lor cu factorii de decizie politica, pentru KGB „colectarea de informatii a fost intotdeauna pe un plan secundar indepartat fata de masurile active sub acoperire menite sa slabeasca adversarul”, a declarat Sipher.
In primele zile ale invaziei din Ucraina, Rusia a incercat sa ii rastoarne pe liderii alesi ai Ucrainei printr-o combinatie de operatiuni secrete si o demonstratie masiva de forta. Avand in vedere ca razboiul din Ucraina se desfasoara prost pentru Rusia, abordarea sa fata de conflict continua sa urmeze aceasta cale.
Trecutul KGB al lui Putin arata preferinta sa pentru razboiul hibrid – amestecand tactici conventionale si neconventionale, a declarat Angela Stent, un expert de top in Rusia, care a lucrat in cadrul Biroului de Planificare a Politicilor din cadrul Departamentului de Stat si, ulterior, ca ofiter national de informatii pentru Rusia si Eurasia in cadrul Consiliului National de Informatii.
„[Putin] a fost ofiter de caz in Dresda, deci nu a fost implicat direct in operatiuni militare”, dar „inselaciunea” – intreprinderea de actiuni pe care nu le poti atribui niciodata cu siguranta unui singur actor – face parte din manualul sau si al Rusiei, a declarat Stent intr-un interviu acordat Insider.
Rusia este suspectata ca se afla in spatele atacurilor asupra conductelor Nord Stream de la sfarsitul lunii septembrie, in timp ce Moscova se lupta pentru a creste costurile energiei pentru adversarii sai occidentali. Putin a lansat in acelasi timp amenintari nucleare, amintind lumii ca controleaza mii de focoase – cel mai mare arsenal de pe planeta. Desi se crede in mare parte ca aceste amenintari fac parte dintr-un efort de a descuraja Occidentul sa continue sa sprijine Kievul, oficialii occidentali – inclusiv directorul CIA, William Burns – si-au exprimat ingrijorarea ca Putin ar putea folosi o arma nucleara tactica in Ucraina daca se simte pus la colt.
Fortele rusesti au suferit pierderi uluitoare in Ucraina, cu un numar de victime estimat la aproape 200.000, iar Putin a luat o serie de masuri de escaladare intr-un efort disperat de a intoarce situatia. El a declarat o mobilizare militara partiala pentru a rezolva problemele de forta de lupta ale Rusiei, trimitand recruti slab pregatiti in linia intai. De asemenea, liderul rus a anexat ilegal patru regiuni ucrainene, chiar daca fortele rusesti nu ocupa in totalitate aceste teritorii. Fortele ucrainene i-au respins pe rusi in zone cheie din est si sud, ca parte a unei contraofensive, care include parti din teritoriile pe care Putin le revendica acum ca facand parte din Rusia. Dar Putin pare hotarat sa continue razboiul indiferent de costuri.
Hill, care a fost, de asemenea, cel mai mare expert in Rusia in cadrul Consiliului de Securitate Nationala sub administratia Trump, a declarat pentru Politico in octombrie ca experienta KGB a lui Putin este esentiala pentru refuzul sau de a da inapoi in Ucraina, in ciuda pierderilor majore. „Ori de cate ori are cate un esec, Putin se gandeste ca poate iesi din el, ca poate intoarce lucrurile. Acest lucru se datoreaza in parte pregatirii sale ca agent KGB”, a declarat Hill, adaugand: „El spune ca intotdeauna exista probleme intr-o operatiune, intotdeauna exista esecuri. Uneori sunt dezastre absolute. Cheia este adaptarea”. „Putin inca mai crede ca mai are de jucat”, a spus Hill.
In timp ce se confrunta cu o situatie din ce in ce mai sumbra, cu iarna instalata, armata rusa a lovit cu rachete infrastructurii critice din Ucraina. La Kiev au avut loc pene de curent si o mare parte din oras a pierdut uneori accesul la apa curenta.
„[Putin] stie ca nu poate invinge pe campul de lupta si ca se afla intr-o pozitie de slabiciune”, a declarat Sipher, „Are o serie de actiuni de escaladare la care poate apela, mai putin folosirea unei arme nucleare. Ne putem astepta la mai multe atacuri cibernetice, amenintari, sprijin pentru grupuri violente din Occident si actiuni precum bombardarea conductei submarine. El vrea sa trimita un semnal liderilor occidentali pentru a le reaminti ca poate provoca durere economica si politica”.
„In loc sa aiba o strategie militara si diplomatica sensibila, [Putin] ucide civili si ameninta cu razboiul nuclear pentru a speria si manipula liderii occidentali”, a declarat Sipher.