Singapore ramane cel mai scump oras din lume, pe locul doi ajungand Hong Kong, informeaza presa din Asia, South China Morning Post. Topul a fost facut public de marti de Julius Baer International.
Singapore si-a pastrat titlul, cu Londra si Shanghai pe locurile trei, respectiv patru. Monaco a completat top cinci. Shanghai a coborat un loc fata de anul trecut, in timp ce Londra a urcat un loc.
Cel de-al patrulea raport anual al bancii elvetiene privind averea si stilul de viata la nivel mondial a analizat modelele de consum ale persoanelor fizice cu averi mari (HNWI) – cele cu active investibile de cel putin 1 milion de dolari americani.
„Pe masura ce economiile din China continentala si Hong Kong si-au revenit treptat dupa pandemia Covid-19, cererea de bunuri si servicii de lux a crescut, impingand preturile in sus”, a declarat Kenny Ng Lai-yin, strateg la Everbright Securities International.
Studiul a constatat ca „costul unui trai extrem de bun” la nivel global, care include masini, proprietati, whisky, mese fine si bijuterii, a crescut cu 4% in dolari americani in acest an, mai lent decat cresterea de 6% inregistrata in 2023.
Fiecare oras a avut propria sa situatie unica care l-a facut scump. In Singapore, a fost vorba de cumpararea unei masini, in timp ce in Hong Kong a fost vorba de servicii juridice, iar in Shanghai de mese fine.
Hong Kong a inregistrat, de asemenea, o crestere a preturilor multor alte articole de lux. Pretul unui apartament de hotel a crescut cu 22,9 %, iar pretul pantofilor de dama cu 12,7 %. Cu toate acestea, pretul whisky-ului a scazut cu 18,8 %.
In multe orase asiatice, clasamentul a scazut din cauza slabiciunii monedelor. Tokyo a fost cel mai afectat, coborand de pe locul 15 pe locul 23, in timp ce yenul a cazut la cel mai scazut nivel din ultimele trei decenii.
Zurich a inregistrat cea mai mare imbunatatire in clasament, urcand de pe locul 14 pe locul sase, datorita unui franc elvetian mai puternic.
„Raportul din acest an arata ca monedele conteaza foarte mult”, a declarat Christian Gattiker, seful departamentului de cercetare de la Julius Baer.
Asia s-a clasat ca a doua cea mai scumpa regiune datorita cresterii sale economice, dupa Europa.
Asia face pasi importanti in drumul sau spre dezvoltare, demonstrand potentialul de inovare si colaborare, a declarat Mark Matthews, seful departamentului de cercetare pentru Asia-Pacific al Julius Baer.
„Progresele tehnologice ale Chinei si Indiei, impreuna cu economiile robuste din Asia de Sud-Est, contribuie la rezilienta si cresterea regiunii”, a declarat Matthews. „Singapore, situat in acest mediu dinamic, conduce transformarea digitala.”
Potrivit studiului, pentru HNWI, asistenta medicala a fost principala prioritate, peste 63% dintre respondentii din Asia mentionand sanatatea si bunastarea ca fiind principalele lor preocupari.
Persoanele instarite intentioneaza sa investeasca mai mult si, in acelasi timp, sa cheltuiasca pe calatorii si mancare buna, acum ca toate restrictiile de calatorie legate de pandemie au fost ridicate. In Asia, aproximativ 74% dintre respondenti au cheltuit mai mult pe hoteluri de cinci stele in acest an, iar 71% au cheltuit mai mult pe mese rafinate, se arata in raport.
Sapte din 10 persoane instarite au obtinut randamente considerabile din investitiile lor in ultimele 12 luni, principalul lor principiu director fiind ESG (mediu, social si guvernanta).
Foto: depositphotos.ro
Opt persoane au fost ucise si alte 17 ranite intr-un atac cu cutitul comis sambata…
“Berkshire Hathaway acumuleaza numerar intr-un mod vazut doar inainte de criza financiara, dar de data…
Federatia de fotbal din Kosovo (FFK) a denuntat sambata "atmosfera inacceptabila si nesigura" in care…
O unitate de drone din cadrul Brigazii 27 Pechersk a Garzii Nationale a distrus inca …
La marginea desertului de coasta din Peru, un oras pescaresc izolat, in care o treime…
Secretarul executiv al Conventiei-cadru a ONU privind schimbarile climatice, Simon Stiell a transmis sambata un…