Trei persoane tinute in stare de sclavie la o stana din judetul Iasi, eliberate ca urmare a interventiei asociatiei Justice and Care Romania

news

stana, Iasi, sclavi, eliberati

Asociatia Justice and Care Romania, prin intermediul navigatorului sau din Judetul Iasi, a participat joi la salvarea a trei victime ale traficului de persoane aflate in stare de sclavie la o stana din Judetul Iasi de 12, 14 si respectiv 17 ani, alaturi de echipa BCCO Iasi.

Cele trei victime, de sex masculin, erau sechestrate, abuzate, infometate, batute si exploatate la stana, iar conditiile de trai in care acestea au fost gasite sunt echivalente cu tortura si degradarea absoluta.

Pierduti in mijlocul unui camp, cei trei barbati au fost ademeniti sa vina sa lucreze contra unei sume de bani la paza si ingrijirea animalelor. Acestia au fost sechestrati, batuti cu furca, picioarele, ciomagul, supusi la munci grele fara pauza sau hrana, refuzati de la orice sprijin si asistenta medicala,  cand au suferit de diferite boli si torturati atunci cand au incercat sa evadeze.

Tentativele de evadare au fost intotdeauna zadarnicite de complicitatea implicita sau explicita a diferitilor oameni din comunitate care raportau ”stapanului” incercarea de fuga.

Cu un trecut dramatic si familii inexistente, victimele sunt in prezent audiate de politie si DIICOT, iar Justice and Care Romania si-a pus la dispozitie sprijinul direct pe toate palierele de reabilitare: asistenta directa, servicii medicale, igienizare, identificare cazare, asigurare mijloace de comunicatie, servicii se sprijin si consiliere.

De asemenea, navigatorul Justice and Care insoteste, ca de fiecare data, victimele la audierile de la politie pentru sprijin emotional si facilitarea dialogului cu organele de aplicare a legii, gratie deschiderii BCCO Iasi, care a creat un model de buna practica din perspectiva abordarii orientate pe victima.

”Cazul cumplit al victimelor de la Iasi este, din pacate, varful de iceberg al unui fenomen din ce in ce mai raspandit de transformare a oamenilor in sclavi in mediul rural, de regula la stane. Apreciem promptitudinea si eficienta BCCO si DIICOT.

Mutilati, infometati si abuzati peste limitele imaginabile, intr-un mediu izolat in care totul concura la imposibilitatea lor de a scapa din ghearele stapanilor, acesti oameni au fost salvati de politie, iar Navigatorul nostru este acolo pentru ca acestia sa-si recapete conditia de om. Complicatile extinse tacite si indiferenta membrilor comunitatilor fac posibile aceste lucruri in zilele noastre.

Evident, pe fondul saraciei si a lipsei de infrastructura pentru persoanele vulnerabile. Exploatarea si sclavia se intampla aici si acum. In comunitati, intre oameni si adesea la vedere”, a declarat Madalina Turza, director executiv de tara – Justice and Care Romania.

„Victimele au intrat in managementul de caz al organizatiei noastre si vom continua procesul de sprijinire al acestora cu planuri de suport si interventii adaptate pentru a ne asigura ca acestea vor depasi situatia critica in care se afla si pentru a le oferi o alta traiectorie de viata”, a adaugat doamna Turza.

Potrivit datelor oficiale, 15% dintre victimele traficului de persoane identificate in anul 2023, au fost exploatate prin munca. Se constata astfel o crestere a numarului de victime exploatate in diferite munci in mediul rural, marea majoritate in Romania. Peste 60% dintre cazurile de exploatare prin munca au avut loc pe teritoriul Romaniei. La nivel national, in anul precedent au fost oficial inregistrate 451 de victime, insa aceasta cifra reprezinta doar dimensiunea vizibila a acestui fenomen.

Organizatia internationala Justice and Care a fost infiintata in Marea Britanie in anul 2008 din convingerea ca, pentru a anihila sclavia moderna si traficul de persoane, este fundamental ca guvernele, fortele de politie si societatea civila sa-si uneasca fortele. Justice and Care opereaza in Marea Britanie, Bangladesh, Statele Unite ale Americii si Romania, iar cele 4 birouri de tara acopera prin activitatea lor 3 continente: America, Asia si Europa. Organizatia din Romania dezvolta activitati si programe la nivel national si la nivelul Uniunii Europene.

Pana in prezent, Justice and Care International a contribuit la nivel global la eliberarea si reintegrarea a 5.233 victime, a sprijinit victimele in 1.659 de dosare penale cu condamnari definitive, 58.638 specialisti formati, 181.912 persoane vulnerabile sprijinite si implicate in procese de educare si capacitare. In Romania a fost operationalizat primul program intitulat Victim Navigator, care asigura procesul de repatriere a victimelor de origine romana si le asigura reintegrarea sociala prin programe individualizate de sprijin si capacitare de pana la 2 ani de zile. Peste 120 de femei si barbati supravietuitori ai traficului si-au recuperat viata in scurta perioada de cand asociatia activeaza in Romania.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: