Trenurile merg mai rau ca-n Africa, insa sefii CFR si-au acordat prime si bonusuri ca-n America. Raport al Curtii de Conturi

news

Directorul general al CFR SA si membrii Consiliului de Administratie al companiei au beneficiat nelegal de remuneratii bonus in suma de 307.000 lei pentru aprobarea planului de management/administrare, iar alti angajati au utilizat, in perioada 2015 – 2016, autovehicule aflate in proprietatea societatii, decontand cheltuieli cu combustibilul pentru activitati fara legatura cu scopul, obiectivele si atributiile prevazute in actele normative de functionare, reiese din raportul public pe 2016 al Curtii de Conturi, citat de Agerpres.

De asemenea, pentru suma de 18.000 de lei nu au fost prezentate documente din care sa rezulte utilizarea in scopul activitatii economice, respectiv in interesul serviciului.

Potrivit documentului, ulterior inventarierii vagoanelor de calatori din parcul centralizat al „CFR’ SA, Comisia de inventariere nu a prezentat documentele care sa justifice propunerea de scoatere din patrimoniu a unui numar de 21 de vagoane de calatori.

In plus, rezultatul contabil al societatii a fost denaturat prin efectuarea unor cheltuieli sau prin diminuarea unor venituri, astfel: au fost constituite si raportate eronat provizioane aferente drepturilor de personal ce fac obiectul unor litigii de munca, in sensul ca acestea nu au fost ajustate cu valoarea drepturilor de personal acordate de companie, in cuantum de 250,814 milioane de lei (197,365 milioane de lei – salarii si 53,449 milioane de lei – contributii ale angajatorului), ca urmare a sentintelor civile definitive.

De asemenea, in perioada 2015 – 2016, CFR SA a utilizat, pentru desfasurarea de activitati, bunuri de natura proprietatii publice, nou create, cu surse asigurate de la bugetul de stat sau rezultate in urma dezvoltarii si/sau modernizarii celor existente, fara incheierea de acte aditionale la contractul de concesiune, valoarea acestora influentand clauzele contractuale, noteaza Curtea de Conturi in raport.

Conform sursei citate, Sucursala Regionala de Cai Ferate Bucuresti nu a calculat, evidentiat in contabilitate si urmarit, in vederea incasarii, penalitati in valoare de 141.000 de lei, cuvenite in baza clauzelor prevazute in contractele de inchiriere pentru neindeplinirea la scadenta a obligatiilor de plata de catre partenerii contractuali. Unele creante, in suma de 896.000 de lei, desi evidentiate, nu au fost urmarite si incasate, astfel ca dreptul de a actiona in vederea incasarii s-a prescris.

Compania Nationala de Cai Ferate „CFR” SA administreaza infrastructura feroviara publica.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: