Reprezentantii Tribunalului Bucuresti au precizat, miercuri, in urma reactiilor fata de decizia de respingere a cererii DIICOT de redeschidere a urmaririi penale in dosarul „10 august”, ca hotararea judecatoreasca este adoptata pe baza dispozitiilor legale incidente cauzei si pe baza probatoriului administrat, „nu pe baza de emotii si sentimente”.
„Constatand ca reactiile manifestate provin preponderent din partea reprezentantilor puterilor legislativa si executiva, Tribunalul Bucuresti reaminteste dispozitiile constitutionale conform carora in statul de drept si in democratie cele 3 puteri ale statului: legislativa, executiva si judecatoreasca sunt separate si in echilibru, colaboreaza si se respecta reciproc, independent daca solutiile adoptate de fiecare dintre acestea sunt sau nu in acord cu asteptarile exponentilor lor”, a transmis Tribunalul Bucuresti.
Biroul de Informare si Relatii Publice al Tribunalului Bucuresti a transmis, miercuri, precizari fata de reactiile exprimate in spatiul public cu referire la hotararea judecatoreasca pronuntata de Tribunalul Bucuresti in dosarul nr.26704/3/2020.
Astfel, instanta a aratat ca, in pronuntarea solutiilor, judecatorii sunt independenti si se supun numai legii, in conformitate cu art. 124 alin. 3 din Constitutia Romaniei.
„Hotararea judecatoreasca este adoptata pe baza dispozitiilor legale incidente cauzei si pe baza probatoriului administrat pe parcursul fazelor procesuale specifice, nu pe baza de emotii si sentimente.
Constatand ca reactiile manifestate provin preponderent din partea reprezentantilor puterilor legislativa si executiva, Tribunalul Bucuresti reaminteste dispozitiile constitutionale conform carora in statul de drept si in democratie cele 3 puteri ale statului: legislativa, executiva si judecatoreasca sunt separate si in echilibru, colaboreaza si se respecta reciproc, independent daca solutiile adoptate de fiecare dintre acestea sunt sau nu in acord cu asteptarile exponentilor lor”, au subliniat reprezentantii Tribunalului Bucuresti.
Conform acestora, „discursul public la adresa hotararilor judecatoresti pronuntate trebuie sa fie caracterizat de echidistanta, pentru ca numai respectand ordinea de drept si hotararile judecatoresti se va restabili echilibrul social incalcat”.
Cererea DIICOT de redeschidere a urmaririi penale in Dosarul 10 august a fost respinsa, marti, de Tribunalul Bucuresti. Decizia este definitiva.
Mai multi oameni politici, printre care premierul Florin Citu, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, sau copresedintele USR PLUS, Dacian Ciolos, au facut declaratii cu privire la decizia tribunalului.
Astfel, premierul Florin Citu s-a declarat dezamagit de clasarea dosarului „10 august” si a aratat ca a avut discutii cu ministrul Justitiei, Stelian Ion, cu privire la posibile cai de atac.
De asemenea, Dacian Ciolos a afirmat ca decizia judecatorilor in acest caz nu este „finalitatea” asteptata de cetateni si crede ca „o comisie parlamentara poate aduce lumina necesara in acest caz, dincolo de responsabilitatile penale”.
Ministrul Vlad Voiculescu a scris intr-un mesaj pe Facebook: „Imi vine sa ma iau cu mainile de cap”.
Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a vizitat in cantonament echipa nationala a acestei tari si…
Fortele de aparare aeriana din regiunea Moscova au fost active in cursul noptii de 18…
Consiliul Federatiei de la Kremlin a anuntat ca ridicarea interdictiei privind loviturile cu raza lunga…
In cadrul emisiunii „Romania de poveste“, realizatorii de la Romania TV au rulat pe burtiera…
Presedintele rus Vladimir Putin se confrunta cu un cosmar economic in timp ce natiunea se…
Dupa trei ani si jumatate de anchete, Politia a strans probe impotriva Laurei Crisan, fiica…