Tribunalul Olt, miscare geniala impotriva Coalitiei anti-justitie. Toader, Liviu Dragnea si Tariceanu sunt buimaciti

news

Tribunalul Olt a sesizat Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) pentru a stabili daca Romania e obligata sa respecte recomandarile din Mecanismului de cooperare si verificare (MCV) al Comisiei Europene (CE). Actiunea magistratilor din Olt vine ca urmare a unei solicitari in acest sens a Forumului Judecatorilor din Romania.

Decizia apare in incheierea de sedinta a Tribunalului Olt de marti, 29 ianuarie, precizeaza ziare.com: „Admite cererea reclamantei Asociatia ‘Forumul judecatorilor din Romania’ privind trimiterea a patru intrebari Curtii de Justitie a Uniunii Europene, in temeiul articolului 267 TFUE”.

Solicitarea FJR a fost facuta intr-un proces deschis Inspectiei Judiciare, in care judecatorii solicita mai multe informatii in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.

Instanta a dispus sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene cu cererea de pronuntare a unei hotarari preliminare (in procedura accelerata), continand urmatoarele intrebari:

1. Mecanismul de cooperare si de verificare (MCV), instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, trebuie considerat un act adoptat de o institutie a Uniunii Europene, in sensul articolului 267 TFUE, care poate fi supus interpretarii Curtii de Justitie a Uniunii Europene?

2. Continutul, caracterul si intinderea temporala a Mecanismului de cooperare si de verificare (MCV), instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, se circumscriu Tratatului privind aderarea Republicii Bulgaria si a Romaniei la Uniunea Europeana, semnat de Romania la Luxemburg la 25 aprilie 2005? Cerintele formulate in rapoartele intocmite in cadrul acestui Mecanism au caracter obligatoriu pentru statul roman?

3. Articolul 19 alineatul (1) al doilea paragraf din Tratatul privind Uniunea Europeana trebuie interpretat in sensul obligatiei statelor membre de a stabili masurile necesare pentru o protectie juridica efectiva in domeniile reglementate de dreptul Uniunii, respectiv garantii ale unei proceduri disciplinare independente pentru judecatorii din Romania, inlaturand orice risc legat de influenta politica asupra desfasurarii procedurilor disciplinare, cum ar fi numirea direct de Guvern a conducerii Inspectiei Judiciare, chiar si cu titlu provizoriu?

4. Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeana trebuie interpretat in sensul obligatiei statelor membre de a respecta criteriile statului de drept, solicitate si in rapoartele din cadrul Mecanismului de cooperare si de verificare (MCV), instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, in cazul unor proceduri de numire directa de catre Guvern a conducerii Inspectiei Judiciare, chiar si cu titlu provizoriu?

„Suspenda judecarea cauzei, in temeiul art. 412 alin. 1 pc. 7 Cod de Procedura Civila. Cu drept de recurs pe toata perioada suspendarii, recurs ce se va depune la Tribunalul Olt”, este minuta Tribunalului Olt.

Solicitarile MCV

– Sa suspende de indata implementarea legilor justitiei si a ordonantelor de urgenta subsecvente.

– Sa revizuiasca legile justitiei cu integrarea completa a recomandarilor MCV si a celor emise de Comisia de la Venetia si GRECO.

– Sa suspende de indata toate procedurile de numire si de demitere a procurorilor de rang inalt.

– Sa relaseze procesul de numire a procurorului sef al DNA, care sa aiba experienta demonstrata in cercetarea infractiunilor de coruptie si cu un mandat clar pentru ca DNA sa continue sa instrumenteze investigatii de corupaie profesioniste, independente si nepartizane.

– CSM sa numeasca imediat o echipa interimara de conducere a Inspectiei Judiciare si in termen de trei luni sa numeasca prin concurs o noua echipa de conducere a Inspectiei.

– Sa se respecte avizele negative ale CSM in numirea si demiterea procurorilor cu functii de conducere, pana cand intra in vigoare un nou cadru legislativ in concordonata cu recomandarea 1 din ianuarie 2017.

– Sa impiedice intrarea in vigoare a modificarilor la Codul Penal si Codul de Procedura Penala.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: