„Triumful comunismului”: din lipsa de forta de munca, o companie de stat cubaneza va folosi detinuti la fabricarea zaharului

externe

Cuba, fabrica de zahar, detinuti, forta de munca, lipsa, comunism

Lipsa fortei de munca in agricultura a obligat o companie de stat cubaneza din industria zaharului de trestie sa faca apel la detinuti pentru a-si atinge obiectivele de productie, a anuntat directorul acesteia, in timp ce insula se confrunta cu un val de emigratie fara precedent, scrie AFP, citata de Agerpres.

„Pentru a termina ultima recolta si a respecta planul, a fost necesar sa se gaseasca personal suplimentar, printre care 113 detinuti”, a explicat luni seara Amaury Depestre, deputat al provinciei Cienfuegos si director al centralei de zahar „14 de Julio”, citat de media de stat Cubadebate.

Cu incepere din martie, un decret reglementeaza posibilitatea ca detinutii cubanezi si straini care isi ispasesc pedeapsa cu inchisoarea pe insula sa lucreze in interiorul si in afara inchisorii, precum si conditiile de munca si salariile lor.

Nu este prima data cand responsabili economici sau deputati cubanezi se plang de lipsa fortei de munca in agricultura, afectata de mult timp de exodul rural.

Acest fenomen este in prezent agravat de un val migratoriu fara precedent si de plecarea muncitorilor agricoli spre locuri de munca mai bine platite, in special in sectorul privat local in expansiune din 2021.

Depestre i-a indemnat pe deputatii cubanezi sa „se concentreze” in special pe aceasta problema si pe cea a salariilor din sector.

Din 2021, compania de stat AzCuba incearca sa opreasca scaderea productiei de zahar, dar recolta 2022-2023 a permis sa se produca abia 350.000 de tone de zahar, sau 4,4% din productia cubaneza de pana la inceputul anilor 1990.

In cursul dezbaterii parlamentare, presedintele AzCuba, Julio Garcia, nu a dat cifrele pentru ultima recolta incheiata in mai, dar a subliniat penuria de „lubrifianti, combustibil si alte materiale” de care sufera industria.

Cuba, care trece prin cea mai grava criza economica din ultimele trei decenii cu o inflatie galopanta, pene de curent si penurie de alimente, medicamente si combustibil, se confrunta cu un val de emigratie nemaiintalnit.

Peste 560.000 de cubanezi au intrat ilegal in Statele Unite intre ianuarie 2022 si mai 2024, potrivit autoritatilor americane, iar aproximativ 100.000 au beneficiat de un permis de sedere temporar alocat de la inceputul anului 2023.

In schimb, nu exista date oficiale care sa masoare amploarea migratiei cubaneze spre alte tari din America Latina si Europa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: