Actiunile lui Donald Trump inainte de asaltul din 6 ianuarie asupra Congresului reprezinta „un act de tradare de o amploare istorica”, sustin procurorii democrati din Camera Reprezentantilor in procesul de punere sub acuzare a fostului presedinte american, relateaza AFP, citata de Agerpres.
„Presedintele Trump a incitat o multime violenta sa atace Capitoliul SUA”, iar „dorinta sa de a ramane la putere cu orice pret este un act de tradare de o amploare istorica, ce necesita o condamnare” la capatul acestui proces care a inceput in Senat la 8 februarie, afirma procurorii democrati in argumentul lor, facut public marti.
„Este imposibil sa ne imaginam ca evenimentele de la 6 ianuarie s-ar fi produs daca presedintele nu ar fi creat un butoi cu pulbere, nu ar fi aprins un chibrit si nu ar fi incercat apoi sa profite personal de haosul care a urmat”, dau asigurari procurorii, membri democrati din Camera Reprezentantilor.
Devenind primul presedinte din istoria SUA care se confrunta cu un al doilea impeachment, Donald Trump este acuzat de „incitare la insurectie” pentru ca a incurajat miile de sustinatori adunati la Washington la 6 ianuarie sa ia cu asalt si sa ocupe Congresul. Violentele au facut cinci morti.
Fostul presedinte nu si-a recunoscut niciodata explicit infrangerea in fata democratului Joe Biden la alegerile de la 6 noiembrie, denuntand fara probe fraude masive in timpul scrutinului.
La 6 ianuarie, Trump a facut apel la sustinatorii sai sa marsaluiasca spre Capitoliu in momentul in care membrii Congresului certificau victoria rivalului sau.
In ceea ce ii priveste, republicanii contesta legalitatea procedurilor judiciare impotriva unui presedinte care nu mai este in functie.
Insa „Constitutia se aplica in prima zi a mandatului unui presedinte, in ultima sa zi si in toate zilele dintre cele doua”, afirma procurorii, care vor sa faca din acest proces un exemplu pentru istorie.
„Un esec al condamnarii i-ar incuraja pe viitorii lideri sa incerce sa isi pastreze puterea prin toate mijloacele si ar sugera ca nu exista nicio limita pe care un presedinte sa nu o poata depasi”, explica ei.
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, i-a cerut vineri lui Marcel Ciolacu sa prezinte dovada ca nu…
Directorul executiv (CEO) al studiourilor rusesti Mosfilm, Karen Sahnazarov, s-a intalnit cu Putin pe 13…
Cresterea economica din Regatul Unit a incetinit brusc in al treilea trimestru al anului, au…
Slovacia se va opune admiterii Ucrainei in NATO, cat timp Robert Fico este prim-ministru al…
Cristian Andrei, jurnalistul care in ultimii ani a documentat indeaproape modul in care partidele politice…
Potrivit autoritatii de reglementare E-Control, Austria nu mai este dependenta de furnizarea de gaze din…