Categories: news

„Trump da sah Rusiei si Chinei. Mingea e la Moscova” – reactii din Romania dupa ce SUA au trimis zeci de rachete in Siria

Dupa bombardamentul SUA asupra unei baze militare din Siria, Romania nu a avut inca o reactie la nivel oficial, insa fosti ministri de Externe si analisti militari au salutat decizia lui Donald Trump.

Senatorul Titus Corlatean, fost ministru de Externe, considera ca reactia militara americana in Siria la utilizarea armelor chimice de catre regimul Bashar Al-Assad reprezinta o reasumare de catre SUA, sub un presedinte republican, a leadership-ului la nivel mondial, scrie Agerpres.

„In primul rand, m-as opri la semnificatia reactiei militare americane. SUA practic transmit un semnal in relatiile internationale de reasumare, sub un presedinte republican, a leadership-ului la nivel mondial.

Avem de a face cu o necesara reactie din punctul de vedere al dreptului international fata de o fapta groaznica care este condamnata de dreptul international si de rezolutii anterioare ale Consiliului de Securitate – respectiv utilizarea armelor chimice de catre regimul Bashar Al-Assad. Iar reactia americana spune, de fapt, ca reactia comunitatii internationale nu poate fi condusa decat de catre SUA pentru a pune in aplicare legalitatea internationala”, a afirmat Corlatean.

Citeste si: SUA au atacat Siria la ordinul lui Trump: Zeci de rachete au lovit o baza aeriana unde erau si soldati rusi (Foto & Video)

El a adaugat ca acest semnal vine si ca un gest care ofera „o anumita satisfactie atat pentru Turcia, cat si pentru Israel”.

„Este un semnal politic foarte clar. Pozitia SUA pe relatia cu Israelul si cu Turcia, actori importanti a tot ceea ce se intampla in Orientul Mijlociu si in Siria, nu este intamplatoare. Practic, este vizat un regim la Damasc cu relatii foarte stranse si cu sprijin din partea Iranului si a altor forte siite care sunt active in teren. (…) Cunoastem si reactia Turciei fata de prezenta si influenta iraniana si siita din Siria, astfel incat, iata, acest semnal vine si ca un gest care ofera o anumita satisfactie atat pentru Turcia, cat si pentru Israel”, a punctat Corlatean.

Fostul ministru de Externe a precizat ca „semnalul transmis de administratia republicana fata de prezenta Rusiei in Siria va trebui luat in calcul foarte serios la Moscova”.

„Interesele Rusiei au fost exprimate pana acum foarte activ in teren in Siria fara ca fosta administratie democrata condusa de presedintele Obama sa deranjeze foarte mult aceste interese. Lucrurile s-au schimbat si iata ca leadership-ul american sub un nou presedinte republican spune ca exista niste limite ale interesului rusesc in Siria si va fi foarte interesant de urmarit modul in care Moscova va reactiona”, a spus Corlatean.

Pe de alta parte, specialistul in relatii internationale Iulian Fota, fost consilier prezidential, considera ca prin atacul asupra Siriei SUA „dau sah” celorlalte doua mari puteri – Rusia si China.

„Eu cred ca in acest moment, prin acest atac in Siria, Statele Unite dau sah celorlalte mari puteri – Rusia si China, in acelasi timp. Da sah Rusiei prin faptul ca Rusia este principalul aliat al presedintelui Siriei, Bashar Al-Assad, deci atacurile impotriva regimului sirian inevitabil reprezinta o problema si pentru Moscova, dar da si sah indirect Chinei, pentru ca presedintele Chinei este in acest moment in Statele Unite”, a declarat Iulian Fota.

El considera ca atitudinea SUA in problema siriana poate fi interpretata „ca un fel de mesaj pentru China”.

„Uitati-va la ce se poate ajunge, daca nu impreuna rezolvam situatia din Coreea de Nord. Deci este o miscare foarte indrazneata a presedintelui Trump. Efectiv, peste noapte, America revine in prim-planul scenei politicii mondiale, revine, ca sa spun asa ‘in sah’, din nou preluand initiativa ordonarii sistemului international”, considera fostul consilier prezidential.

Fota apreciaza ca SUA preiau astfel initiativa in Orientul Mijlociu, „in dosarul sirian”.

„Pentru ca, in acest moment, mingea in ceea ce priveste Siria este in curtea Moscovei si aceasta va trebui sa dea un raspuns. Un raspuns real, nu convocarea Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, care este doar o reactie de prima instanta, o reactie standard, as putea sa spun. Probabil ca in timpul acesta Rusia evalueaza si ea consecintele, implicatiile si ce are de facut”, spune analistul.

Iulian Fota a accentuat ca „SUA au pus mingea in terenul presedintelui Chinei, care are in acest moment un subiect in plus pe agenda de reflectat”.

El a sustinut ca nu se poate vorbi de „rezolvari rapide” ale situatiei din zona.

„Sa nu speram in rezolvari rapide, facile, in politica mondiala in urmatorii ani. Dosarele astea sunt complicate. Se vor rezolva in timp si sunt dosare care depind, in primul rand, de relatia intre marile puteri, care pot da, ca si alta data, solutiile in toate aceste dosare regionale. Acum ramane sa vedem cum vor reactiona Rusia si China. Sa vedem daca accepta ca mesajul Statelor Unite nu e neaparat unul de confruntare. Mesajul SUA este unul de genul ‘Avem si optiunea asta. Uite ca o putem folosi, dar noi, in continuare, am vrea impreuna cu voi sa rezolvam dosarele astea’.

Cu Rusia sa rezolvam Siria, cu China sa rezolvam Coreea de Nord. Daca celelalte doua state – China si Rusia – vor respinge aceasta oferta de rezolvare in comun a acestor doua dosare, americanii, probabil, isi vor prelucra lectiile, isi vor trage concluziile si vom vedea ce se va intampla. Deci esentiala este in momentul acesta pozitionarea Rusiei si a Chinei pe aceasta chestiune. Sa vedem cum vad ele politica mondiala in epoca domnului presedinte Trump”, a mai spus Iulian Fota.

Si fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu considera ca prin atacul cu rachete asupra unei baze siriene Statele Unite ale Americii au dorit sa transmita un mesaj si a anticipat ca in urmatoarele 24-48 de ore jucatorii internationali in domeniul securitatii se vor pronunta pe acest subiect.

„Intr-adevar, Statele Unite, in conditiile in care Guvernul de la Damasc a depasit o linie rosie prin folosirea armelor chimice, arme de distrugere in masa, au dorit sa transmita un mesaj. Acest mesaj dur uneori se aplica in domeniul relatiilor internationale.

Dupa parerea mea, situatia de abia de acum incolo devine cat se poate de interesanta si evident ca evolutiile la nivel global vor fi rapide. Cel putin in urmatoarele 24-48 de ore jucatorii internationali in domeniul securitatii – marea lor majoritate cu interese in Orientul Mijlociu – se vor pronunta si vor face la randul lor o serie de pasi intr-o directie pe care o vom afla cat se poate de repede”, a precizat Diaconescu.

El a reliefat ca, in ce priveste Orientul Mijlociu, Federatia Rusa si Statele Unite au atat interese opuse, cat si multe puncte de coincidenta, in care trebuie sa actioneze impreuna.

„Fiind vorba de jucatori globali, cum spuneam, de state care au interese in mai multe zone, este evident, destul de dificil de facut o predictie. Sigur ca in Orientul Mijlociu Federatia Rusa si Statele Unite au interese opuse, dar exista si multe puncte de coincidenta in care cele doua super-puteri, fie ca doresc sau nu, trebuie sa actioneze impreuna.

Evident ca in acest moment se va pune in discutie, pe de o parte, baza legala a actiunilor viitoare, iar, pe de alta parte, daca exista sau nu un plan al partii americane, un plan strategic in ceea ce priveste Orientul Mijlociu si mai ales situatia din Siria, neuitand faptul ca tinta majora in lupta impotriva terorismului este Statul Islamic”, a mentionat fostul ministru de Externe.

Totodata, el a aratat ca este vorba de un moment strategic, in care se pronunta actorii care au intr-adevar un cuvant de spus in domeniul politicii externe si al politicii de securitate.

„Autoritatile de la Bucuresti, in functie de informatiile pe care le au si de analizele pe care in mod obligatoriu trebuie sa le realizeze, pot avea o reactie, dar este vorba de un moment strategic in care cei care intr-adevar au un cuvant de spus in domeniul politicii externe si politicii de securitate sunt cei care se pronunta.

Statele Unite, practic, in acest moment, beneficiaza de sprijinul atat din zona lumii occidentale, cat si in ceea priveste Arabia Saudita, Qatar, Turcia sau chiar Israel. Cu totii sunt in tabara politica americana. Sigur, Bucurestiul poate decide”, a apreciat Cristian Diaconescu.

Statele Unite au lansat zeci de rachete de croaziera contra unei baze aeriene din Siria, ca raspuns la atacul chimic pentru care Washingtonul invinuieste fortele presedintelui sirian Bashar Al-Assad.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Economistul Nouriel Roubini, cel care a prezis criza mondiala din 2008, avertizeaza ca politicile protectioniste ale lui Donald Trump vor crea un haos care va lovi intreaga lume

Agenda economica propusa de Donald Trump ridica riscul unuia dintre cele mai defavorabile scenarii pentru…

20 de minute ago

Patru experti militari sau din cadrul NASA au depus marturie in Congres ca armata americana a capturat OZN-uri si a folosit ingineria inversa pentru a reproduce tehnologiile acestora

Comisia pentru Supraveghere si Responsabilitate a Camerei Reprezentantilor din SUA a organizat miercuri o audiere…

35 de minute ago

Contractele angajatilor straini din Iasi, verificate in detaliu de ITM

Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi a desfasurat o ampla campanie de verificare a angajatorilor…

47 de minute ago

O fi de la prea multi pumni in cap? Sylvester Stallone ii aduce osanale lui Donald Trump, numindu-l „al doilea George Washington” – VIDEO

Sylvester Stallone l-a intampinat joi seara pe Donald Trump pe scena la un eveniment organizat…

50 de minute ago

Presedintele Iohannis munceste si in weekend: el va efectua, de vineri pana luni, o vizita oficiala in Germania

Presedintele Klaus Iohannis va efectua, de vineri pana luni, o vizita oficiala in Republica Federala…

O oră ago

Cel mai in varsta angajat al Primariei Bistrita are 75 de ani, 52 de angajati cumuleaza pensia cu salariul. Primarul Gabriel Lazany anunta restructurari si eficientizarea activitatii

Primarul municipiului Bistrita, Gabriel Lazany, a prezentat planuri pentru restructurarea si reorganizarea personalului din cadrul…

O oră ago