Donald Trump a fost reales ca presedinte al Statelor Unite, devenind primul sef de stat ales in timp ce se confrunta cu condamnari si procese penale in desfasurare.
Intr-o situatie juridica fara precedent, Trump asteapta sentinta intr-un caz de falsificare de acte in New York si este implicat in alte investigatii penale federale si de stat, precum si in numeroase procese civile.
Cazurile au atras atentia asupra unei serii de intrebari legale privind posibila sa protectie constitutionala in calitate de presedinte, informeaza cnn.com.
„A meritat strategia sa de a amana cat mai mult aceste cazuri,” a declarat Jessica Levinson, profesor de drept constitutional la Loyola Law School, referindu-se la planul lui Trump de a concedia procurorul special Jack Smith, care investigheaza implicarea sa in contestarea rezultatelor alegerilor din 2020 si gestionarea documentelor clasificate.
Trump urmeaza sa se prezinte pe 26 noiembrie in fata unui judecator din New York pentru a primi sentinta in cazul legat de falsificarea a 34 de inregistrari financiare privind o plata catre actrita Stormy Daniels.
Cu toate acestea, data exacta a sentintei este incerta, avocatii lui Trump fiind asteptati sa solicite o amanare, dat fiind statutul sau de presedinte ales. Deoarece cazul este unul de stat, Trump nu are puterea de a se auto-gratia.
Trump a declarat public ca, odata revenit la Casa Alba, va concedia procurorul special Jack Smith, cel care conduce investigatiile federale legate de incercarea sa de a anula rezultatele alegerilor din 2020 si de gestionarea documentelor clasificate. Daca va reusi sa-l concedieze, noul sau procuror general ar putea decide sa renunte la acuzatii, punand astfel capat cazurilor federale.
In prezent, se pune problema daca un presedinte ales beneficiaza de aceeasi imunitate legala ca un presedinte in functie, ceea ce ar putea influenta masurile legale impotriva sa.
In Georgia, unde Trump este acuzat de tentativa de rasturnare a rezultatelor alegerilor din 2020, situatia este si mai complexa. Viitorul acestui caz depinde, in mare parte, de decizia privind potentiala descalificare a procurorului Fani Willis, aflata in conflict de interese. Daca va fi descalificata, este putin probabil ca alt procuror sa preia cazul, iar acuzatiile impotriva lui Trump ar putea fi astfel abandonate.
Pe langa cazurile penale, Trump se confrunta si cu mai multe procese civile. Printre acestea se numara actiunile de defaimare intentate de E. Jean Carroll, in urma carora Trump a fost condamnat sa plateasca despagubiri de milioane de dolari, si un caz de frauda civila intentat de procurorul general al New Yorkului, care a rezultat intr-o amenda de aproape 454 de milioane de dolari.
Conform unei decizii a Curtii Supreme din 1997, un presedinte in functie nu beneficiaza de imunitate in cazurile civile, ceea ce inseamna ca aceste procese ar putea continua pe durata celui de-al doilea mandat al lui Trump.
Premierul Marcel Ciolacu a reluat, miercuri, propunerea ca Ilie Bolojan sa fie viitorul sau premier,…
Candidatul PNL la alegerile prezidentiale, liderul PNL Nicolae Ciuca, a dat asigurari miercuri ca Marcel…
Fostul presedinte al PNL Vaslui, Nelu Tataru a transmis, miercuri, intr-o postare pe pagina sa…
Aproape 100 de gravuri realizate de Pablo Picasso vor fi expuse incepand de joi la…
Statele Unite au testat o racheta balistica intercontinentala Minuteman III neinarmata, echipata cu vehicule de…
Ilie Bolojan a avut, miercuri, o prima reactie la declaratiile candidatului PSD Marcel Ciolacu de…