Trump se gandeste la o „intelegere” cu Federatia Rusa privind Ucraina, care presupune blocarea aderarii la NATO si pierderea de teritorii

externe

Donald Trump, dezbatere prezidentiala, alegeri, 2020, refuz, castigator

Echipa lui Trump ia serios in considerare optiunea unui „acord cu Kremlinul” pentru a pune capat razboiului ruso-ucrainean, ceea ce ar insemna blocarea aderarii la NATO a Ucrainei si Georgiei si concesii teritoriale din partea Ucrainei, relateaza Politico.

Trump se gandeste la un plan conform caruia NATO va refuza extinderea in continuare spre est – adica va exclude aderarea Ucrainei si a Georgiei, si este gata sa discute cu conducatorul Rusiei cat din teritoriul ucrainean confiscat va lasa sub controlul sau. Aceste detalii au fost relatate de doi experti in securitate nationala familiarizati cu discutiile din cercul intim al lui Donald Trump.

La inceputul lunii aprilie, The Washington Post a publicat informatii confidentiale despre ideile lui Trump pentru un „sfarsit rapid al razboiului”, s-a vorbit si despre fortarea Ucrainei sa renunte la Crimeea si Donbasul ocupate.

Un expert spune ca Trump este „deschis la astfel de idei”, dar acest lucru nu inseamna ca si alte optiuni nu sunt luate in considerare, inclusiv perspectiva ca Ucraina va continua sa primeasca cantitati semnificative de ajutor militar.

Trump insusi nu si-a exprimat inca public gandurile cu privire la modul in care va „pune capat rapid razboiului”.

Cu toate acestea, intr-un podcast din 21 iunie, cand a fost intrebat daca doreste sa scoata de pe ordinea de zi posibila intrare a Ucrainei in NATO, Donald Trump a declarat ca promisiunea unei viitoare aderari a Ucrainei a fost o greseala si „adevaratul motiv pentru care a inceput acest razboi”. In tabara sustinatorilor lui Trump, cei mai multi cred ca Ucraina ar trebui sa ramana in afara Aliantei.

Potrivit republicanului Don Bacon, intr-una dintre conversatii, Trump a fost sceptic cu privire la ideea ca Ucraina sa expulzeze complet trupele ruse de pe teritoriul sau si a spus ceva de genul „daca Ucraina castiga, care este rostul”.

In plus, Trump se gandeste la reducerea semnificativa a rolului Statelor Unite in NATO si la asigurarea securitatii Europei. Printre altele, el vrea sa revina la ideea de „NATO de doua feluri” – astfel incat tarile care cheltuiesc mai putin de 2% din PIB pentru aparare sa aiba mai putine garantii de protectie.

In acelasi timp, o parte a echipei lui Trump constata ca formularea de facto a articolului 5 din Tratatul Atlanticului de Nord este flexibila si nu obliga aliatii sa intervina militar.

La sfarsitul lunii iunie, consilierii lui Trump i-au prezentat acestuia un plan de a pune capat razboiului din Ucraina. Planul prevedea ca Trump ar putea opri furnizarea de ajutor militar Ucrainei daca aceasta refuza negocierile de pace, in schimb Moscova va fi avertizata ca orice refuz de a negocia va duce la cresterea sprijinului pentru Kiev.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit acest plan o „idee proasta”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: