Zeci de sustinatori ai presedintelui PSD, LIviu Dragnea, au inceput sa soseasca la ICCJ inca de la primele ore ale diminetii. Procesul lui Dragnea ar trebui sa inceapa la ora 11.00.
Persoane cu aspect dubios continua sa vina in numar tot mai mare in fata Curtii Supreme. In fata acestora au fost instalati insa pensionari si femei. De asemenea, au fost mobilizati si zeci de jandarmi.
Un nou termen in dosarul angajarilor fictive de la Protectia Copilului Teleorman, in care este judecat si Liviu Dragnea, are loc astazi la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
In 15 aprilie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a amanat pentru 20 mai dosarul angajarilor fictive de la Protectia Copilului Teleorman.
Amanarea a fost decisa dupa ce DNA a cerut ridicarea a doua exceptii de neconstitutionalitate: pe un articol din Codul Penal si pe articolul referitor la completurile specializate din Legea 78/2000, pe baza caruia a fost formulata sesizarea la CCR de catre Florin Iordache.
Completul de cinci judecatori de la ICCJ a decis, la termenul din 18 martie, sa amane cauza. Astfel, fusese stabilit un nou termen in 15 aprilie.
Adrian Toni Neacsu, unul dintre avocatii din procesul liderului PSD, a declarat recent ca este putin probabil ca instanta de judecata sa se pronunte inainte de solutia CCR privind completurile de trei judecatori. Toni Neacsu sustinea ca, daca se da o solutie in dosar inainte ca CCR sa se pronunte, decizia Curtii Constitutionale nu va mai putea influenta in niciun fel decizia instantei deja definitiva.
„Motivul de apel pe care noi l-am invocat este in stransa legatura cu ceea ce se va intampla la Curtea Constitutionala pe conflictul juridic de natura constitutionala. (…) Eu cred ca este normal sa se astepte o solutie de la Curtea Constitutionala pentru a avea toate datele problemei” a spus Toni Neacsu.
In acest dosar, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual.
Magistratii instantei supreme au finalizat in 14 septembrie 2018 motivarea deciziei de condamnare a lui Dragnea, aratand ca, prin influenta si putere, Dragnea a determinat-o pe fosta directoare a DGASPC Floarea Alesu sa savarseasca infractiunea de abuz in serviciu.
„Inalta Curte, in opinie majoritara, apreciaza ca in cauza din coroborarea probelor administrate rezulta faptul ca inculpatul Dragnea Nicolae Liviu a fost cel care, cu intentie, folosindu-se de influenta, autoritatea si puterea conferita de functiile detinute – presedinte atat al organizatiei judetene a PSD Teleorman, cat si al Consiliului Judetean Teleorman – a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea sa savarseasca infractiunea de abuz in serviciu”, arata magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Magistratii mai arata ca „in reusita demersului sau infractional inculpatul Dragnea Nicolae Liviu s-a folosit, deliberat, de ascendentul moral pe care-l avea fata de inculpata Alesu Floarea”.
In 21 iunie 2019, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la trei ani si sase luni de inchisoare cu executare in acest dosar, pentru instigare la abuz in serviciu. El a fost achitat pentru infractiunea de fals intelectual.
Suspendarea executarii pedepsei de doi ani primita de Liviu Dragnea in dosarul ”Referendumul” a fost anulata, iar cele doua pedepse au fost contopite, rezultand o pedeapsa totala de trei ani si jumatate de inchisoare cu executare.
Decizia nu a fost luata in unanimitate de catre magistrati, existand si o opinie separata de achitare a lui Liviu Dragnea pentru infractiunea de instigare la abuz in serviciu.
In cazul fostei sotii a lui Dragnea, Bombonica Prodana, s-a constatat incetarea procesului penal si s-a aplicat o amenda administrativa de 1.000 de lei.
Ceilalti inculpati in acest dosar au primit inchisoare cu suspendare, cu exceptia fostului director executiv al DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, condamnata la trei ani si sapte luni de inchisoare cu executare.
De asemenea, instanta suprema a admis actiunea civila a DGASPC Teleorman si i-a obligat pe inculpati la plata sumei de 108.612 de lei reprezentand despagubiri civile cu titlu de daune materiale – drepturi salariale incasate necuvenit de catre inculpatele Anisa Stoica si Adriana Botorogeanu Adrian, in solidar pentru perioadele mentionate in rechizitoriu.
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…
Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…
Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…
Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…