Trupele NATO au un nou comandant. Avertisment DUR la adresa Moscovei: „Avioanele rusilor ar rebui sa aiba grija”

externe

Generalul american Curtis Scaparrotti preia miercuri comanda trupelor NATO in Europa, unde Alianta Nord-Atlantica a inceput o intarire militara fara precedent pe fondul cresterii tensiunilor cu Rusia si desfasoara nave pentru stoparea trecerii migrantilor prin Marea Egee, comenteaza AFP, citata de Agerpres.

Scaparrotti, care — dupa serviciul in Afganistan — a condus pana in prezent trupele americane din Coreea de Sud, devine astfel al 18-lea comandant suprem al fortelor Aliantei Nord-Atlantice, post strategic inaugurat in 1951 de generalul american Dwight Eisenhower.

‘Ne aflam intr-un moment crucial’ pentru ca Europa ‘se confrunta cu amenintari si provocari strategice numeroase’, a rezumat situatia generalul Scaparrotti (60 de ani), in cursul audierii sale de catre Senatul american in aprilie.

‘O Rusie in plina recrudescenta vrea mai multa putere si dovedeste un comportament tot mai agresiv’, ‘terorismul constituie o amenintare imediata, asa cum lumea a putut fi martora in recentele tragedii la Bruxelles, Paris si Ankara’, iar ‘afluxul semnificativ al migrantilor si refugiatilor a provocat crize economice, demografice si umanitare care pun la incercare structura sociala a Europei’, explica el.

Recent, in timpu audierilor din Senatul SUA, generalul a declarat ca Rusia ar trebui sa fie avertizata ca zborurile periculoase ale avioanelor sale in preajma navelor sau aparatelor SUA ar putea avea consecinte serioase.

Intrebat de senatorul John McCain daca Rusia ar trebui avertizata ca aceste actiuni de intimidare ar putea declansa reactia americanilor, generalul a raspuns pozitiv: „Da, cred ca ar trebui sa fie stiut”.

In acelasi sens, un alt senator, Joe Donnelly, l-a intrebat pe general daca rusilor ar trebui sa li se transmita ca „data viitoare nu se va termina bine pentru voi”. „Ar trebui sa le aratam foarte clar ce este acceptabil. Odata ce am facut acest lucru cunoscut, atunci va trebui sa il punem in aplicare”, a raspuns Scaparrotti, citat de Business Insider.

„Ei intind prea mult coarda. Este nesabuit, nejustificat si periculos ce fac”, a adaugat generalul. El a mentionat apoi ca in calitate de sef al NATO va revizui regulile in privinta reactiilor SUA si ale aliatilor in Europa.

Generalul american va trebui sa continue linia predecesorului sau, generalul Philip Breedlove, ‘spunand si repetand europenilor ca trebuie sa faca mai mult’ pentru a-si stopa in cele din urma reducerea cheltuielilor pentru aparare, a subliniat Jan Techau de la institutul Carnegie Europe.

Criza ucraineana din primavara 2014, care dureaza in pofida unei incetari a focului convenite intre rebelii prorusi si Kiev, a pus capat optimismului occidentalilor de a putea coopera cu Rusia, obligand NATO sa se lanseze intr-o ‘insistenta moderna’ fara precedent dupa sfarsitul Razboiului rece pentru o intarire militara substantiala a Estului.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dezvaluit in cursul saptamanii ca aceasta consolidare s-ar putea traduce prin desfasurarea sub forma de rotatie a patru batalioane (putand avea fiecare mai multe sute de oameni) cu echipamemtele asociate in Tarile baltice si in Polonia. In Est, mici baze logistice au fost instituite deja, fara a omite intarirea patrulelor aeriene si maritime, crearea unei forte foarte rapid desfasurabile si o multiplicare a exercitiilor.

SUA vor, de altfel, sa desfasoare — prin rotatii succesive — o brigada blindata in Europa de Est (4.200 de soldati) din februarie 2017 si prevad cvadruplarea in anul urmator, la 3,4 miliarde de dolari, a cheltuielilor lor destinate intaririi prezentei militare americane in Europa.

Viitorul summit al NATO — in doua luni, la Varsovia — va fi ocazia ‘cimentarii acestor decizii’, a asigurat marti ministrul estonian al apararii, Hannes Hanso.

In fata acestor interese strategice divergente in Est si in Sud, ‘principala provocare pentru Scaparrotti va fi sa pastreze unitatea Aliantei’, subliniaza Daniel Fiott, cercetator la Institutul de Studii Europene (VUB), cu atat mai mult cu cat presedintele rus Vladimir Putin ‘cauta in mod deliberat’ sa divizeze NATO, asa cum a remarcat chiar Curtis Scaparrotti, care avea ca misiune principala in Coreea de Sud sa-l tina la respect pe imprevizibilul lider nord-coreean Kim Jong-Un.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: