Trupele ruse au parasit aeroportul din Erevan, punand capat unei prezente de 32 de ani. Armenia incepe sa se apropie de Occident – VIDEO
Soldatii rusi au parasit oficial aeroportul international Zvartnots din Erevan la 31 iulie, incheind 32 de ani de stationare acolo, relateaza Kyiv Independent.
Fortele ruse au fost stationate la aeroportul Zvartnots de la independenta Armeniei fata de Uniunea Sovietica si de la debutul conflictului militar cu Azerbaidjanul vecin. Autoritatile armene au informat partea rusa in martie ca prezenta soldatilor lor la aeroport nu mai este necesara, o masura care a venit pe fondul tensiunilor in crestere cu Moscova.
Procesul de retragere a acestora a fost finalizat cu o ceremonie oficiala, in timpul careia Edgar Hunanian, noul sef al politiei de frontiera armene, a multumit detasamentului rus pentru serviciile sale.
It’s official – you will no longer see 🇷🇺 #Russia|n border guards when you arrive to Zvartnots international airport in #Yerevan because they will no longer be there starting from today.
That this whole ceremony has been conducted in Russian & that #Armenia|n servicemen also… pic.twitter.com/7edAFYBhIG— sam (@sammartirosyan9) July 31, 2024
Russian border guards are ceremonially departing from Yerevan’s international airport as Armenia decided to control its border by itself.
Russian political emigrants will be now entering Armenia with a lighter heart. pic.twitter.com/bgC0NqUEyV
— Leonid Ragozin (@leonidragozin) July 31, 2024
Totusi, trupele ruse continua sa pazeasca frontierele Armeniei cu Turcia si Iranul si mentin o baza in orasul armean Giumri. „Trupele de mentinere a pacii” rusesti s-au retras din Nagorno-Karabah in iunie, au declarat autoritatile azere.
Din punct de vedere istoric, Armenia a avut o relatie stransa cu Rusia, la care a apelat pentru a se apara fata de principalul sau dusman regional, Azerbaidjan. Prin urmare, s-a abtinut in mare masura de la implicarea in razboiul Rusiei impotriva Ucrainei. Calculul s-a schimbat dupa ce „pacificatorii” rusi nu au reusit sa impiedice ofensiva Azerbaidjanului in enclava Nagorno-Karabah, populata in principal de etnici armeni, in septembrie 2023.
Dezamagit de Rusia si temandu-se de reluarea ostilitatilor cu Baku, Erevanul s-a orientat spre Vest in cautarea unor noi parteneriate.
Ambasadorii UE au aprobat lansarea unui dialog pentru eliminarea vizelor cu Armenia in iulie si, pentru prima data in istorie, au convenit sa aloce acestei tari ajutor militar din Fondul european pentru pace (FEP).