Tuberculoza devine din nou principala cauza de deces prin boli infectioase la nivel global: “Este un trend ascendent, dar era de asteptat”

news

Tuberculoza a redevenit principala cauza de deces provocata de bolile infectioase in lume, detronand COVID-19, conform unui raport recent al OrganizatieiMondiale a Sanatatii (OMS), citat de Reuters.

Raportul OMS indica faptul ca, in 2023, au fost diagnosticate 8,2 milioane de cazuri noi de tuberculoza, cea mai mare cifra inregistrata din 1995, de cand OMS monitorizeaza la nivel global aceasta boala.

„Trebuie sa plecam de la faptul ca in pandemie rata de diagnostic a scazut foarte mult,” a explicat pneumologul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, pentru adevarul.ro.

In timpul pandemiei COVID-19, accesul limitat la servicii medicale si resursele redirectionate au facut ca multe cazuri de tuberculoza sa ramana nediagnosticate. Acest fapt a dus la o „falsa scadere” a numarului de cazuri de tuberculoza in 2020, potrivit lui Mahler.

Odata ce serviciile medicale au revenit treptat la normal, a fost observata o crestere constanta a numarului de cazuri, atat la nivel global, cat si in Romania.

In Romania, conform datelor publicate in aceasta primavara, numarul cazurilor de tuberculoza a ajuns la peste 9.500 in 2023, ceea ce reprezinta o crestere fata de anii anteriori.
Rata incidentei tuberculozei in randul populatiei a crescut de asemenea, ajungand la 48 de cazuri la 100.000 de locuitori, fata de 46,3 in 2022 si 39,7 in 2021.

„Este un trend ascendent, dar trebuie sa plecam de la punctul din 2020, cand scaderea a fost brutala si falsa. A fost o falsa scadere a numarului de cazuri si acum avem o crestere.

Aceasta crestere insa, cel putin in Romania, pe datele din 2023, inca nu ajunsese la nivelul din 2019. Asa ca nu as intra neaparat in panica. E bine ca diagnosticam,” a precizat dr. Mahler.

Romania a facut progrese importante in tratamentul tuberculozei multidrog-rezistente (MDR) prin introducerea schemelor scurte de tratament, disponibile din acest an.

Aceste scheme noi scurteaza perioada de vindecare de la aproximativ doi ani la mai putin de un an, ceea ce reprezinta un progres major. „Este un lucru extraordinar pentru pacienti, mai ales ca acest tratament de noua generatie nu doar ca vindeca mai repede tuberculoza, dar scade mortalitatea foarte mult,” a adaugat Mahler.

In ciuda acestor progrese, exista inca numeroase cazuri grave, inclusiv pacienti cu forme extinse ale bolii, care se prezinta tarziu la medic, avand localizari multiple ale tuberculozei.

Aceasta poate duce la infectarea persoanelor din proximitate, inclusiv a membrilor de familie. „Sunt insa si in aceasta perioada, sau avem inca, destul de multe cazuri de persoane care au tuberculoza in forma extensiva.
Persoane care se prezinta foarte tarziu, care au localizari multiple a tuberculozei si care prin prezentarea tardiva la medic aduc alaturi de ei si familia, copiii,” a explicat Mahler.

Cresterea cazurilor de tuberculoza era asteptata de specialisti si se estimeaza ca acest trend va continua si in 2024, pana cand se vor stabiliza efectele pandemiei asupra diagnosticarii si tratamentului. „Este un trend ascendent, dar era de asteptat.“

Cel mai probabil, cifrele vor continua sa fie in crestere si in 2024, insa important este ca avem acum metode mai bune de diagnosticare si tratament,” a conchis dr. Mahler.

Totodata, decesele asociate tuberculozei au fost estimate la 1,25 milioane, o scadere fata de 2022 (1,32 milioane), insa suficient de mare pentru a deveni din nou boala infectioasa cu cea mai mare mortalitate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: