Tudorel nu-si mai incape in piele de importanta. Anunta ce conditii ii impune celui pe care il va desemna la sefia DNA
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat marti ca astazi vor fi verificate dosarele celor patru candidati pentru postul de procuror-sef al DNA, joi vor avea loc interviurile, iar vineri se va ajunge la o conlcuzie, el afirmand, din nou, ca este foarte posibil si ca niciunul dintre cei patru candidati sa nu se califice si atunci sa fie reluata procedura de selectie. Toader a mai spus ca exista opinia ca viitorul sef al DNA trebuie sa provina din structura interna, dar nu trebuie uitat ca in trecut seful DNA nu a provenit din interiorul structurii, asa cum seful DIICOT nu este din interiorul institutiei.
„Astazi, Directia de resurse umane va verifica dosarele candidatilor, sa vada daca fiecare contine toate piesele necesare. Maine (miercuri – n.r.), membrii comisiei vor studia dosarele, vor analiza programele manageriale. Joi, incepand cu ora 9.00, voi convoca membrii comisiei pentru interviu, evident si candidatii, dupa care vineri deliberam. Vineri ajungem la o concluzie, functie de care continuam procedura”, a spus Toader, marti dimineata, la sediul Ministerului Justitiei.
El a reluat afirmatiile potrivit carora este foarte posibil ca unul din cei patru candidati sa fie propus pentru conducerea DNA, precum este si foarte posibil ca niciunul sa nu fie desemnat drept propunere.
”Vedem cum se vor prezenta la interviu, vedem programele manageriale si atunci vom stabili daca avem vreun candidat pe care sa il propunem Consiliului Superior al Magistraturii si presedintelui. Este foarte posibil ca unul din cei patru sa fie desemnat candidat, precum este si foarte posibil ca niciunul sa nu fie desemnat si atunci vom relua procedura – iar anunt, iar candidaturi, iar interviu”, a declarat ministrul Justitiei.
El a afirmat, de asemenea, ca nu este obligatoriu ca viitorul sef al DNA sa provina din institutie: „Sa nu uitati un lucru – exista aceasta opinie, care pare majoritara, in sensul ca viitorul sef al DNA trebuie sa provina din structura interna, dar nu trebuie sa uitam ca in trecut seful DNA nu a provenit din interiorul structurii, asa cum seful DIICOT nu este din interiorul structurii. Sunt procurori, au experienta si se descurca”.
Legat de responsabilitatile procurorului sef al DNA, Tudorel Toader a spus ca acesta trebuie sa sporeasca increderea oamenilor in actul de justitie si sa nu mai existe oameni nevinovati care sa fie arestati.
„Viitorul procuror-sef al DNA trebuie sa imbunatateasca activitatea DNA, sa creasca increderea in actul de justitie, sa nu mai avem nevinovati arestati, trimisi in judecata, sa nu mai avem vinovati care sa nu fie trimisi in judecata. Ceea ce spuneam eu in raportul de 20 de puncte (de evaluare a activitatii fostului procuror-sef al DNA) nu s-a intamplat sub fosta conducere a DNA”, a adaugat Tudorel Toader.
Termenul pentru depunerea candidaturilor pentru postul de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) s-a incheiat luni la 17.30.
Pentru ocuparea acestei functii s-au inscris patru candidati – Florentina Mirica, sefa Serviciului combatere a coruptiei in justitie din DNA, care a instrumentat unul dintre dosarele fostului vicepremier Gabriel Oprea, procurorul sef adjunct al DNA Marius Iacob, Elena Grecu, sef al Sectiei judiciare penale a DNA, si procurorul Cristian Lazar, adjunctul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul General. Toate candidaturile au fost depuse in cursul acestei zile.