Tudorel Toader, adus din nou de Dragnea la sedinta PSD-istilor. Iohannis le-a dat sah-mat

politica

Sedinta Biroului Permanent National al PSD a inceput luni, la Parlament, fiind prezent si ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

UPDATE Declaratiile lui Toader: „Am fost invitat pentru a exprima un punct de vedere documentat, juridic, cu privire la doua chestiuni. In spatiul public national si european se reia si se discuta in forme si cu accente diferite modul in care Romania intelege sa puna in aplicare recomandarile din raportul MCV. Noi am facut la MJ o analiza, evaluare a raportului, considerentele privind posibile solutii de urmat in opera de legiferare astfel incat, in limitele exigentelor constitutionale, sa vedem cum si cat punem in aplicare respectivele recomandari”, a declarat Tudorel Toader.

Citeste si: Sluga la doi stapani. Tudorel Toader, pus de Dragnea sa atace la CCR refuzul lui Iohannis

Presedintele PSD Liviu Dragnea si premierul Viorica Dancila nu au facut nicio declaratie la inceputul sedintei, precizeaza Agerpres.

Sedinta are loc in contextul in care presedintele Klaus Iohannis a amanat o decizie in privinta propunerilor facute de PSD – Lia Olguta Vasilescu pentru ministerul Dezvoltarii si Mircea Draghici pentru portofoliul Transporturilor.

Ministrul Justitiei a participat si la sedinta Comitetului Executiv National al PSD din data de 21 noiembrie. Ulterior acesta a declarat referitor la ministrii refuzati de presedintele Klaus Iohannis, ca doar premierul poate decide revocarea unui ministru, seful statului neavand niciun cuvant de spus.

Toader a explicat ca, potrivit deciziei Curtii Constitutionale din 2008, presedintele poate sa refuze o singura data numirea intr-o functie de ministru. Esenta legii, spune Toader, se afla la articolul 85 din Constitutie, care are trei alineate, respectiv o ipoteza in care postul de ministru este vacant, o alta ipoteza cand postul de ministru este ocupat si primul-ministru doreste o remaniere partiala si o a treia ipoteza e cand remanierea, datorita schimbarii configuratiei politice, trece prin Parlament sau la inceput, cand se numeste Guvernul.

Ministrul Justitiei a mai aratat ca, dupa parerea sa, un ministru refuzat de presedinte pentru un anumit minister poate fi propus pentru a ocupa alt portofoliu.

„Raspunsul este «da», categoric, pentru ca poti sa nu fii compatibil cu un domeniu, specialist intr-un domeniu, dar poti sa fii bun manager, bun ordonator de credite pentru un alt domeniu. Presedintele nu poate refuza cuiva vocatia de a deveni ministru. (…) Prin urmare, eu am exprimat in CEx punctul de vedere bazat pe articolul 85 din Constitutie, bazat pe decizia CCR din 2008, bazat pe literatura relevanta de specialitate care promoveaza aceeasi solutie, concret ca da, doamna ministru Olguta Vasilescu poate fi propusa pentru a prelua ministerul Dezvoltarii. Poate fi propusa pentru ca e un alt portofoliu”, a conchis Toader.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: