Tudorel Toader face pe prostul, raspuns paralel la observatiile presedintelui Iohannis. Tentativa penibila de a-si salva pielea
Tudorel Toader vine cu noi precizari privind OUG pe legile justitiei si dupa ce Klaus Iohannis i-a solicitat demisia. El afirma ca presedintele ar fi trebuit sa cunoasca chestiuni legate de modificarile necesare pe care Ordonanta le aduce, precum amanarea pensionarii magistratilor, fata de care Comisia de la Venetia s-a declarat favorabila.
Rapunsul lui Toader este paralel cu reprourile presedintelui Iohannis. Presedintele i-a reporsat punctual ca a adoptat ordonanta „netransparent”, „fara consultari” si introducand „peste noapte” noi conditii pentru procurori, iar ministrul raspunde la cu totul altceva.
„Simple precizari referitoare la OUG pentru modificarea Legilor justitiei:
Presedintele Republicii cunostea sau ar fi trebuit sa cunoasca urmatoarele:
In lipsa OUG, ar fi intrat in vigoarea Legea nr.242/2018, ar fi creat dreptul magistratilor de pensionare anticipata la 20 de ani de activitate, contrar recomandarii Comisiei de la Venetia, contrar „ingrijorarilor prezidentiale „ situatie in care peste 2000 de magistrati ar fi dobandit vocatie la pensionarea anticipata, existand riscul real de creare a unui deficit de personal.
In acelasi timp, in acord cu recomandarile Comisiei de la Venetia, prin OUG:
– se asigura stabilitate membrilor alesi din CSM, prin aceea ca nu mai pot fi revocati pe motive subiective, constand in pierderea increderii din partea celor care i-au ales;
– se consacra in mod explicit, faptul ca reprezentantii societatii civile participa cu drept de vot, la lucrarile plenului CSM;
– se prevede faptul ca procurorii de la DNA si DIICOT nu mai pot fi revocati in situatia aplicarii celei mai usoare sanctiuni, cu avertismentul;
– se prevede transmiterea in direct a interviului sustinut de catre candidatii pentru functiile de rang inalt, din cadrul Ministerului public !
Fara a fi examinat si avizat OUG, Comisia de la Venetia a retinut rezolvarea partiala a problemei pensionarii anticipate a magistratilor, declarandu-se favorabila abrogarii acestei prevederi legale. In mod formal, OUG urmeaza sa fie transmisa Comisiei de la Venetia spre examinare si avizare, aviz care ar urma sa fie adoptat la Plenara din decembrie 2018 ! In acelasi timp, OUG a uniformizat cerinta de vechime in magistratura, pentru procurorii cu functii de executie din cadrul PICCJ, DNA si DIICOT, vechime care trebuie sa fie de 10 ani.
Pentru functiile de conducere se prevede o vechime de 15 ani, spre deosebire de prevederile Legii 242/2018, care stabileau o vechime de 18 ani pentru procurorii de la PICCJ”, a scris ministrul Justitiei pe Facebook.
Tudorel Toader a mai adaugat ca OUG se aplica oricum doar in viitor pentru ca este o lege civila, insa considera ca o eventuala noua modificare a legilor justitiei ar trebui sa vizeze necesitatea gradului profesional pentru parchetul de pe langa Curtea de Apel.
„In repetate randuri am subliniat cerinta distinctiilor necesare dintre legea civila si legea penala ! OUG este o lege civila si nu penala, iar pe cale de consecinta se intelege faptul ca nu poate retroactiva, nu afecteaza stabilitate dobandita in conditiile legii ! Neafectand stabilitatea dobandita in conditiile legii, cerinta celor 10 ani vechime pentru procurorii de la PICCJ, este incidenta zecilor de procurori delegati de catre procurorul general al PICCJ, iar pe viitor se va aplica fata de toti cei care doresc sa devina procurori in cadrul PICCJ ! Consider ca o eventuala noua modificare a legilor justitiei, ar trebui ca pe langa cerinta vechimii in magistratura, pentru procurorii de la PICCJ, DNA si DIICOT, sa se prevada si cerinta gradului profesional corespunzator parchetului de pe langa Curtea de Apel”, a mai scris Tudorel Toader.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, referindu-se la OUG pe justitie, ca se vede ca aceasta coalitie PSD-ALDE nu doreste sa legifereze nici transparent, nici sa se consulte cu partenerii, apreciind ca „nu este calea buna”.
Referindu-se la ordonanta de urgenta a Guvernului privind legile justitiei, Klaus Iohannis a spus ca aceasta este „foarte ingrijoratoare”.
„Aceasta ordonanta este foarte ingrijoratoare. Aici avem chiar mai multe lucruri de discutat si n-as vrea sa intru in multe detalii, o sa o fac cand ajungem cu totii acasa, dar cateva idei merita mentionate. Bunaoara, pensionarea magistratilor – este o chestiune pe care eu am semnalat-o, am solicitat Parlamentului o reluare a discutiei, o reevaluare, n-au facut-o, ca dupa aceea ministrul Justitiei sa vina, netransparent, fara consultari publice, sa schimbe aceste articole, dar macar daca le-ar fi schimbat in sensul sa fi rezolvat problema, nu a rezolvat nimica, pur si simplu le-a amanat”, a afirmat Iohannis.
El a spus ca s-au introdus „peste noapte” noi conditii pentru procurori, „chestiuni care nu au fost discutate in Parlament si care nu au fost pregatite” si ca se ignora avize ale CSM.