Tudorel Toader i-a cerut 2 milioane de lei unui jurnalist drept despagubiri morale. Tribunalul Iasi a decis ca onoarea lui face 10.000 de lei – Presshub

politica

Tudorel Toader

In decembrie 2022, fostul ministru al justitiei Tudorel Toader a dat in judecata un jurnalist si publicatia Radio Europa Libera (RFE) pe motiv ca i-au adus atingere imaginii, onoarei, demnitatii si reputatiei. Tribunalul Iasi a decis condamnarea RFE si a jurnalistului la plata a 10.000 de lei, dupa o disputa privind paternitatea legii recursului compensatoriu, lege in urma careia 20.000 de infractori au fost eliberati inainte de termen.

Fostul rector al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi a cerut la Tribunalul Iasi despagubiri in valoare de 2.000.000 de lei, retragerea articolului de pe site-ul publicatiei si publicarea pe cheltuiala paratilor a hotararii instantei in doua numere consecutive a trei cotidiene nationale.

Nemultumirea lui Toader este legata de faptul ca autorul articolului, jurnalistul Marian Pavalasc, corespondent la Europa Libera a scris ca fostul ministru a sustinut legea recursului compensatoriu, lege in urma careia mii de detinuti au fost eliberati inainte de termen.

Toader sustine ca a scris pe Facebook cu doi ani inainte de publicarea articolului in Europa Libera ca nu a initiat si nici sustinut legea recursului compensatoriu si ca autorul articolului nu a tinut seama de postarea lui. Mentionam ca Toader este cunoscut pentru multimea de postari de pe Facebook in care preciza ca „Acest mesaj va fi sters intr-o ora”.

Articolul pentru care Toader cere 2 milioane de lei se intituleaza „Tara in service. Ororile din inchisori. Ce (nu) a respectat Romania din decizia CEDO privind tortura detinutilor”. In el se prezinta situatia conditiilor din penitenciare, cauzele supraaglomerarii penitenciarelor si, printre altele, efectele Legii nr. 169/2017 privind recursul compensatoriu, numele lui Toader fiind pomenit marginal.

Care este fraza incriminata de fostul rector? „Ministru al Justitiei in acel moment era Tudorel Toader. Acesta a propus imediat dupa decizia CEDO un plan de investitii, care nu a fost respectat niciodata conform sindicalistilor din sistem. In schimb, Tudorel Toader a gasit o solutie ingenioasa de care beneficia orice detinut roman care primise o condamnare din 2012 si pana in 2017”.

In acelasi articol din Europa Libera se precizeaza ca „Tudorel Toader a explicat mereu ca proiectul recursului compensatoriu nu este al lui, ci fusese initiat de guvernul tehnocrat condus de Dacian Ciolos, in perioada 2015-2016. In decembrie 2019, recursul compensatoriu a fost anulat in Parlament, dupa ce la Palatul Victoria a fost instalat un nou guvern condus de Ludovic Orban”.

Prin avocat, Toader sustine ca jurnalistul trebuia sa se adreseze ministerului Justitiei si sa ceara documentul prin care se demonstreaza ca el a dat aviz negativ acelui proiect de lege. Mai mult, faptul ca respectiva lege a fost adoptata in mandatul sau de ministru, nu inseamna ca el a impus legea.

Toader si nici judecatorul nu au raspuns la critica potrivit careia fostul ministru nu a cerut Guvernului din care facea parte retragerea legii, daca tot nu credea in ea.

In apararea sa, Toader a venit cu CV-ul in care se lauda cu realizarile de-a lungul carierei de jurist.

Judecatorul Tudor Gurban de la Tribunalul Iasi si-a motivat decizia din acest proces cu o serie de afirmatii hazardate.

In conditiile in care in articol apare si declaratia unui lider de sindicat din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) care spune ca „blestematul de recurs compensatoriu” (…) a mutat criminalitatea din penitenciare, pe strada”, Gurban condamna autorul articolului pentru declaratia unui lider de sindicat. „Chiar daca o parte dintre aceste afirmatii reprezinta judecati de valoare si chiar daca unele apartin unor terti, preluarea acestora si mentionarea lor in cuprinsul articolului de presa alaturi de informatia potrivit cu care legea recursului compensatoriu a fost „impusa” de reclamant, prezinta cititorului o imagine unitara asupra subiectului, fiind dificil de disociat informatia de opinia autorului articolului sau a unui tert care este doar citat in cuprinsul articolului”, arata Gurban in motivare.

Mai mult, judecatorul sustine nici mai mult nici mai putin ca „jurnalismul responsabil presupune verificarea inclusiv a opiniilor exprimate de terti” si ca jurnalistul ar fi trebuit sa se disocieze de spusele liderului de sindicat daca nu avea informatii despre subiect din rapoarte oficiale.

In mai 2024, Tribunalul Iasi a decis „obligarea, in solidar a paratilor la plata unei despagubiri de 10.000 de lei, pentru prejudiciul creat ca urmare a atingerilor aduse onoarei, demnitatii si reputatiei reclamantului”.

Judecatorul a mai decis stergerea articolului de pe site-ul publicatiei Europa Libera si obliga redactia si jurnalistul sa publice, pe cheltuiala lor, hotararea judecatoreasca in trei cotidiene cu acoperire nationala.

Decizia nu este definitiva, Pavalasc a declarat apel care se va judeca la Curtea de Apel Iasi.

Citeste mai mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: