Tudorel Toader, reactie stupida dupa ce Kovesi a mers la CEDO. Da directive si judecatorilor europeni
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, marti, dupa ce Laura Codruta Kovesi a contestat la CEDO revocarea de la sefia DNA, ca o decizie a Curtii Constitutionale nu poate fi supusa controlului CEDO, deoarece este definitiva.
„Deciziile CCR nu pot fi supuse controlului CEDO. Deciziile CCR sunt definitive, se refera la constitutionalitate sau conflicte juridice de natura constitutionala”, a declarat, pentru Mediafax, ministrul Justitiei, Tudorel Toader.
Precizarile vin dupa ce Laura Codruta Kovesi a atacat la CEDO decizia prin care a fost revocata din functia de procuror-sef al DNA, plangerea fiind depusa in luna decembrie a acestui an. In plangere se arata ca au fost atacate drepturile omului.
„Am formulat in luna decembrie 2018 o plangere, in nume personal, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului in care am aratat ca au fost incalcate mai multe drepturi prevazute in Conventia Europeana a Drepturilor Omului in ceea ce priveste revocarea din functia de procuror sef al DNA ca urmare a Deciziei nr.358 din 30 mai 2018 pronuntata de Curtea Constitutionala. Motivele pe care le-am invocat in actiune au vizat faptul ca, prin decizia sa, Curtea Constitutionala a hotarat revocarea din functie, desi, nu am avut calitatea de parte in conflictul solutionat de instanta constitutionala, nu am fost citata in fata Curtii Constitutionale si nu am avut posibilitatea de a avea cel putin calitatea de „intervenienta” pentru a exprima un punct de vedere in apararea mea”, se arata intr-un raspuns al Laurei Codruta Kovesi, transmis de biroul de presa al Parchetului General.
Potrivit fostei sefe DNA, decizia Curtii Constitutionale nu a putut fi contestata, inexistenta unei cai de atac fiind stabilita de insasi motivarea Deciziei Curtii Constitutionale.
„Astfel, am reclamat si faptul ca nu exista in dreptul intern un temei de drept prin care sa poata fi exercitata o cale de atac impotriva Deciziei Curtii Constitutionale nr. 358 din 30 mai 2018. In procedura in care Curtea Constitutionala a emis Decizia nr. 358 din 30 mai 2018 nu au fost respectate garantiile unui proces echitabil sub aspectul accesului la un tribunal, avand in vedere ca nu exista in dreptul intern „un recurs efectiv”, un temei de drept si o procedura interna bazata pe criterii obiective care sa imi ofere dreptul la o contestatie privitoare la drepturile si obligatiile cu caracter civil referitoare la masurile disciplinare dispuse de ministrul justitiei si decise de Curtea Constitutionala printr-o decizie definitiva, fara cale de atac”, se mai arata in raspuns.
Presedintele Romaniei Klaus Iohannis a emis in luna iulie 2018, decretul de revocare a Laurei Codruta Kovesi de la conducerea DNA, potrivit deciziei CCR. Imediat dupa ce a fost revocata din functie, Kovesi a fost delegata procuror la Serviciul de indrumare si control din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.