politica

Tudorel Toader se infoaie in pene ca „a invins DNA” la Curtea de Apel. Mitica Dragomir si Ioan Bendei au scapat de pedepsele cu inchisoarea, procesul se rejudeca de la zero

Curtea de Apel Bucuresti a dispus luni rejudecarea de la zero a dosarului in care fostul presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal Dumitru Dragomir primise o condamnare la instanta de fond de 4 ani inchisoare cu executare, fiind acuzat ca a primit peste 3 milioane euro mita de la administratorul RCS/RDS, Ioan Bendei, in schimbul acordarii drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din Liga 1. Si Bendei a primit atunci tot 4 ani inchisoare cu executare. Avocatul lui Bendei este Tudorel Toader, fost ministru al Justitiei in Regimul PSD Dragnea.

La scurt timp dupa decizia Curtii de Apel, Tudorel Toader a tinut sa se laude cu aceasta victorie impotriva DNA.

„Este o victorie a lui Tudorel Toader, avocatul lui Ioan Bendei, cel care a cerut instantei de apel sa constate viciile de procedura din acest dosar si faptul ca Tribunalul Bucuresti, care a pronuntat condamnarile la fond, nu avea competenta de a o face” se sustine in articolul distribuit de Tudorel Toader.

In ianuarie 2019, Dumitru Dragomir si Ioan Bendei au fost condamnati de Tribunalul Bucuresti la 4 ani de inchisoare cu executare.

La judecarea apelului, Curtea de Apel Bucuresti a dispus rejudecarea dosarului de la zero, incepand cu procedura camerei preliminare.

Dosarul nu a fost trimis inapoi la tribunal, ci va ramane la Curtea de Apel Bucuresti, pe motiv ca tribunalul nu avea competenta sa judece aceasta cauza.

„In baza art. 421 pct. 2 lit. b C.pr. pen. admite apelurile declarate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie si de inculpatii Badita Florin Bogdan, Bendei Ioan, SC Bodu SRL, Dragomir Bogdan Dumitru, Dinei Mihai, Dragomir Dumitru, SC INTERGRASOFT SRL, Oprea Alexandru, SC RCS&RDS SA si Bulgac Serghei impotriva sentintei penale nr. 37/15.01.2019 pronuntate de Tribunalul Bucuresti – Sectia I Penala in dosarul nr. 31983/3/2017. Desfiinteaza, in totalitate, sentinta penala apelata si dispune trimiterea cauzei spre rejudecare la instanta competenta – Curtea de Apel Bucuresti. Judecata isi va relua cursul incepand cu procedura camerei preliminare, conform art. 342 si urm. C. pr. pen. Definitiva”, se arata in decizia CAB.

Dumitru Dragomir scapa astfel de condamnarea de 4 ani inchisoare, la fel si fostul administrator al SC Bodu SRL, care avea acceasi pedeapsa.

De asemenea, a fost desfiintata si solutia instantei de fond privind confiscarea sumei de 3,1 milioane euro de la SC Bodu SRL si SC RCS&RDS.

In august 2017, Dumitru Dragomir a fost trimis in judecata de DNA pentru luare de mita si complicitate la spalare de bani.

Alaturi de el au fost deferiti justitiei Ioan Bendei, la data faptelor administrator al SC RCS&RDS SA, pentru dare de mita si complicitate la spalare de bani; Bogdan Dumitru Dragomir (fiul lui Dumitru Dragomir), la data faptelor asociat unic al SC Bodu SRL, pentru complicitate la luare de mita si complicitate la spalare de bani.

De asemenea, au fost trimisi in judecata Florin Bogdan Badita, la data faptelor administrator al SC Bodu SRL; Alexandru Oprea, la data faptei directorul general si presedintele CA al RCS&RDS, pentru complicitate la dare de mita, Mihai Dinei, la data faptelor coordonatorul activitatii juridice a RCS&RDS, pentru complicitate la dare de mita si complicitate la spalare de bani, si Serghei Bulgac, la data faptei director general al RCS&RDS, pentru spalare de bani.

De asemenea, procurorii au decis sa trimita in judecata si societatile RCS&RDS, pentru dare de mita si spalare de bani, Bodu SRL, pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani, si Integrasoft SRL, pentru complicitate la spalare de bani.

Procurorii sustin ca, in perioada aprilie 2009 – mai 2011, in calitate de presedinte al LPF, cu sprijinul lui Florin Badita, Bogdan Dumitru Dragomir si Bodu SRL, Dumitru Dragomir a pretins suma de 3,5 milioane de euro de la Ioan Bendei, in calitatea acestuia de administrator si actionar al RCS&RDS SA, din care a primit suma de 3.100.000 de euro de la RCS&RDS SA.

Banii primiti au fost disimulati sub forma unor plati facute in cadrul unui contract de asociere in participatiune, incheiat la data de 15 august 2009, pentru finantarea unui local administrat de fiul lui Dragomir, Crystal Palace Ballrooms.

„Contractul respectiv a fost incheiat intre societatile Bodu SRL, detinuta de Dumitru Dragomir si RCS&RDS SA, inculpatul Bendei Ioan beneficiind de sprijinul inculpatilor Dinei Mihai si Oprea Alexandru, administratori ai RCS&RDS SA. Banii respectivi au fost pretinsi si primiti de inculpatul Dumitru Dragomir in contextul executarii, in perioada respectiva, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din Liga 1, incheiat la data de 8 aprilie 2008 intre LPF si consortiul constituit din societatea SC RCS & RDS SA, administrata de inculpatul Bendei Ioan si o alta societate”, sustine DNA.

Cu privire la infractiunea de spalare de bani, anchetatorii noteaza ca, in perioada 2015 – 2016, pe parcursul urmaririi penale desfasurate in cauza, intre societatile RCS&RDS SA, reprezentata de Serghei Bulgac in calitate de administrator si director general (care ar fi beneficiat de sprijinul lui Ioan Bendei si al lui Mihai Dinei) si Bodu SRL, reprezentata de Florin-Bogdan Badita (care ar fi beneficiat de sprijinul lui Dumitru Dragomir si al lui Bogdan Dragomir) si alte persoane juridice, s-ar fi incheiat mai multe acte juridice in legatura cu contractul de asociere in participatiune din data de 15 august 2009.

„A rezultat ca patru dintre aceste acte juridice reprezinta, in parte, forme alternative tipice de spalare de bani, prin care s-au stabilit raporturi juridice nereale, pentru a disimula adevarata natura a existentei sumei de 3.100.000 euro in patrimoniul societatii Bodu, dar si in scopul de a ajuta persoanele care au savarsit infractiunile de dare si luare de mita sa se sustraga de la urmarire penala. Practic, in urma unor operatiuni juridice complexe, a fost schimbata natura sumelor platite, acestea fiind transferate artificial inapoi in patrimoniul RCS&RDS”, spune DNA.

Concret, in cursul anului 2008, la nivelul LPF s-a organizat o licitatie avand ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competitiei Liga I ”PARTENER”, in sezoanele competitionale 2008 – 2009, 2009 – 2010 si 2010 – 2011.

„In urma desfasurarii licitatiei cu strigare, consortiul de firme din care facea parte RCS&RDS a fost declarat castigator, pretul de adjudecare fiind de 101.150.000 euro (inclusiv TVA). In cursul anului 2009, in contextul crizei economice, asocierea de firme a solicitat LPF acordarea unor conditii contractuale mai avantajoase. In aceste imprejurari, Dumitru Dragomir, urmarindu-si interesul personal, intrevazut din iminenta neindeplinire a obligatiilor contractuale ale consortiului, a solicitat reprezentantilor SC RCS&RDS SA sa intre intr-un parteneriat de afaceri cu firma pe care acesta o controla”, mentioneaza DNA.

Prin urmare, sustin anchetatorii, pentru a-l determina pe Dumitru Dragomir sa sustina interesele RCS&RDS la nivelul LPF, in legatura cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15 august 2009, intre SC Bodu SRL – societate controlata de presedintele LPF si reprezentata de Florin Badita si RCS&RDS s-a incheiat un contract de asociere in participatiune, continutul contractului fiind anume conceput de parti astfel incat sa creeze aparenta unei asocieri tipice si sa mascheze cat mai bine vointa lor reala – aceea de a da, respectiv de a lua mita.

DNA arata ca, in baza acestui contract, in perioada 18 august 2009 – 10 mai 2011, RCS&RDS SA a platit catre Bodu SRL, in 27 de transe, suma de 3.100.000 euro (13.059.290 lei).

„In perioada 2015 – 2016 partile implicate in incheierea contractului de asociere in participatiune au actionat pentru ‘spalarea’ si ‘curatarea’ sa de caracterul infractional, in scopul disimularii originii ilicite a acestuia. Astfel, intre RCS&RDS SA, Bodu SRL si SC Integrasoft SRL au fost incheiate mai multe acte juridice, partile preocupandu-se exclusiv sa confere contractului de asociere in participatiune un caracter licit, in special in privinta sumei de 3.100.000 euro, platita in conditiile de mai sus. Aceste operatiuni, care s-au derulat pana in anul 2016, au condus in final la cumpararea de catre RCS&RDS SA a afacerii care a stat la baza contractului de asociere”, noteaza DNA.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Numar record al japonezilor cu varsta de peste 100 de ani. 90% dintre acestia sunt femei

Numarul persoanelor in varsta de 100 de ani sau mai in varsta din Japonia a…

O oră ago

Panica si in Turcia dupa exploziile din Liban: „Armata isi revizuieste toate dispozitivele de comunicatii”

Turcia isi revizuieste masurile de securizare a dispozitivelor de comunicatii utilizate de fortele sale armate…

2 ore ago

Europa a decis sa se descurce fara gazul rusesc in aceasta iarna. Depozitele europene sunt pline in proportie de peste 90%

Dupa ce au renuntat la importurile din Rusia, tarile europene primesc gaze din Norvegia si…

4 ore ago

Fostul crainic de la Dinamo, retinut pentru agresarea sexuala a unui adolescent intr-un bazin de inot

Un barbat de 58 de ani a fost retinut de procurorii Parchetului de pe langa…

2 ore ago