Surse guvernamentale citate de Digi24 anunta ca Mihai Tudose este foarte nemultumit de taxa de solidaritate anuntata de ministrul Finatelor, Ionut Misa, intr-un interviu la Antena 3.
Digi24 a aflat ca premierul Mihai Tudose nu e deloc incantat de anuntul despre noua taxa facut de Ionut Misa, care n-ar fi la prima problema de comunicare. Surse apropiate Guvernului spun ca Tudose a avut o discutie cu ministrul Misa, iar seful Guvernului l-a mustrat pe Ministrul de Finante pentru declaratiile referitoare la taxa de solidaritate.
Premierul si ministrul de Finante s-au intalnit, joi, iar discutia nu a fost nici pe departe una amicala, mai spune Digi24. Se pare ca in ziua precedenta, la Guvern, cei doi au vorbit despre ce urmeaza sa se anunte pentru perioada urmatoare, iar taxa de 2% nu a fost printre subiectele discutate.
Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a anuntat miercuri seara, la Antena 3, ca din 2018 angajatorii vor plati o taxa de solidaritate de 2% din fondul de salarii. „Este o taxa reglementata si printr-o directiva europeana, pe care o plateste angajatorul la fondul de salarii. Este o directiva europeana care reglementeaza pentru fondul de salarii o anumita taxa (…) O plateste angajatorul la fondul de salarii, sa aiba si el o responsabilitate fata de bugetul de stat”, a spus Ionut Misa.
Oficialul a insistat ca aceasta taxa „se aplica la fondul de salarii, care nu poate fi eliminata sau comasata cu alte categorii de contributii”.
Iar joi, la un eveniment pe teme de Sanatate, a explicat ca taxa de solidaritate de 2% va fi un fond prin care se doreste asigurarea angajatului in cazul in care firma a intrat in insolventa. 90% din acest procent va merge insa la bugetul de stat.
„E vorba de o contributie de solidaritate sociala, nu e taxa noua. In baza legii 200 din anul 2006 exista un fond de sprijinire a salariatilor pentru care angajatorul nu plateste contributii. Exista, de asemenea, o directiva europeana, o decizie a Consiliului, nr. 80/987 a Comisiei Economice Europene, care reglementeaza instituirea unui fond pentru toti angajatii pentru companiile la care au lucrat si au intrat in insolventa. Se doreste asigurarea angajatului in situatia in care angajatorul nu i-a platit contributiile si intra in insolventa”, a declarat ministrul Finantelor.
Ministrul sustine ca poate fi stabilita orice valoare, iar directiva europeana nu prevede un procent fix.
„Acest 2% nu inseamna integral fondul de salarii. O parte se va continua ca venit la bugetul de stat, ca ulterior de la bugetul de stat sa fie acoperite financiar pentru partea de sanatate si pentru asigurari sociale. Din 2 % ,90 % merge la bugetul de stat pentru a acoperi diferite destinatii in functie de solutiile bugetare, si 10 % catre sprijinirea tuturor salariatilor care se pot confrunta cu o situatie in care angajatorul intra in insolventa si nu le achita obligatiile angajatilor, fiindu-i afectata pensia. 90% va fi venit la bugetul de stat si va avea ca destinatia plata catre anumite obligatii sociale”, spune Misa.
Masura ar urma sa fie aplicata incepand cu 1 ianuarie 2018, fiind in circuitul de avizare, urmand a fi postata pe site in perioada urmatoare, a explicat Misa, precizand ca toate tarile din UE aplica acest procent.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a vizitat in cantonament echipa nationala a acestei tari si…
Premierul Keir Starmer respinge ideea de a discuta cu liderul rus Vladimir Putin, dupa convorbirea…
Prim-ministrul Marcel Ciolacu - insotit de o delegatie guvernamentala din care fac parte ministrul afacerilor…
In seara zilei de duminica, 17 noiembrie, conducatorul unui autoturism a accidentat o tanara in…
Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan va veni cu o propunere de inghetare a conflictului din…
Fortele de aparare aeriana din regiunea Moscova au fost active in cursul noptii de 18…