Ambasadorul Rusiei in Serbia, Alexandr Botan-Kharchenko, intervine si conflictul tot mai aprins din Kosovo. El a declarat la o televiziune din Serbia ca presedintele Vucic are dreptul sa foloseasca armata daca autoritatile din Kosovo intervin dur impotriva protestatarilor sarbi.
„Intr-adevar, situatia se infierbanta si se dezvolta conform unui scenariu foarte periculos. Ar putea avea loc orice fel de provocare”, a declarat ambasadorul rus intr-un interviu acordat postului de televiziune Zvezda.
„Pristina isi sporeste prezenta armata si, bineinteles, Occidentul ii permite sa indeplineasca punerea sub control a zonelor populate de sarbi din Kosovo”, a spus el.
„Sarbii vor rezista, Vucic ar putea folosi armata”, a mai adaugat ambasadorul.
Ministrul de Interne al Kosovo, Xhelal Svecla, a acuzat Serbia ca incearca sa-i destabilizeze tara sub influenta Rusiei, sprijinind minoritatea sarba din nordul Kosovo.
Protestatarii de etnie sarba cer eliberarea unui politist sarb arestat si au alte cereri, iar protestele lor au urmat tulburarilor anterioare legate de problema placutelor de inmatriculare a masinilor.
De ani de zile, Kosovo a dorit ca etnicii sarbi din nord sa-si schimbe placutele de inmatriculare ale masinilor sarbe cu cele emise de Pristina, ca parte a dorintei guvernului de a-si afirma autoritatea asupra teritoriului sau.
Aproximativ 50.000 de sarbi traiesc in partea de nord a Kosovo si refuza sa recunoasca guvernul de la Pristina sau Kosovo ca stat independent. Ei vad in Belgrad capitala lor si vor sa pastreze numerele de inmatriculare sarbe.
Oficialii kosovari l-au acuzat pe presedintele sarb Aleksandar Vucic ca foloseste mass-media de stat pentru a starni probleme si incidente care ar putea servi drept pretext pentru interventia armata in fosta provincie sarba.
Academicianul Centrului pentru Studii de Securitate din Kosovo, Skender Pertesi, a acuzat Serbia si Rusia de incercari deliberate de a destabiliza regiunea.
„Ideea Serbiei si Rusiei este sa incercam impreuna sa cream conflicte si crize oriunde Occidentul are un rol si sa crestem acest tip de instabilitate in regiune pentru a creste influenta Rusiei si Serbiei in regiune”, a declarat Skender Pertesi, de la Centrul pentru Studii de Securitate din Kosovo.
Fostul ministru de externe kosovar Meliza Hardinaj a mai scris miercuri pe Twitter ca baricadele din nordul tarii nu au fost motivate de „lipsa drepturilor” comunitatii sarbe, ci au fost un „ordin direct” din partea Serbiei si Rusiei de a inflama conflict.
Serbia a inceput deja de peste o saptamana sa mute trupe catre granita cu Kosovo.
Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram.
"Niciun apel telefonic nu este in masura sa opreasca agresiunea rusa in Ucraina", a declarat…
Robert F. Kennedy Jr., politicianul desemnat de Donald Trump sa ocupe functia de secretar pentru…
Presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan, a lansat duminica un apel catre Nicolae Ciuca, Mircea…
Echipa de tranzitie a presedintelui ales Donald Trump compileaza o lista de ofiteri superiori actuali…
Candidatul PNL pentru functia suprema in stat, Nicolae Ciuca, il ataca dur pe Marcel Ciolacu,…
Candidatul USR la prezidentiale, Elena Lasconi, a anuntat duminica, din nou, ca raspuns la apelul…