Liviu Dragnea i-a amenintat pe membrii guvernului, luni, in Parlament, cu inchisoarea pentru „raspandirea de informatii false”. Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, afrimase anterior, in plen, ca adoptarea de cresteri salariale cu un timp atat de scurt inainte de incheierea mandatului este ilegala, intrucat se incalca un articol din Legea responsabilitatii fiscal-bugetare.
„Nu e bine sa minti si nu e bine sa dezinformezi. Vreau sa va anunt public ca Parlamentul nu va mai sta spectator. In articolul 404 din Codul Penal se prevede: Comunicarea sau raspandirea, prin orice mijloace, de stiri, date sau informatii false ori de documente falsificate, cunoscand caracterul fals al acestora, daca prin aceasta se pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.
Asta nu este o amenintare, este doar o avertizare. S-au dezbatut in ultimele zile doua teme importante intr-un mod tendenios si mincinos. Prima tema e ca nici nu putem reduce taxele, nici nu putem creste salariile. In primul rand trebuie sa inteleaga toata lumea ca in Romania Parlamentul este cel care adopta legi. Nimeni nu poate opri Parlamentul sa adopte o lege. Asta e esenta democratiei. Legea responsabilitatii fiscal-bugetare se refera la interzicerea Guvernului de a promova acte legislative. Nicaieri in lume un Parlament nu poate fi oprit sa adopte o lege”, a declarat Dragnea.
„Este o minciuna ca impactul este de 4,8 miliarde. A doua zi jumatate se intorc prin impozite si taxe. De fapt nici nu pleaca nicaieri. Impactul ese la 1,6 miliarde de lei. Daca cineva din Ministerul de Finante vrea sa ma contrazica, il astept. Oameni buni, treziti-va, nu mai tineti banii necheltuiti si oamenii prost platiti”, a adaugat seful PSD.
Anterior, Pislaru a explicat de ce guvernul nu este de acord cu propunerile populiste ale PSD: „Unii ma intrebau de ce ma lupt cu atat de mare convingere in Comisii. Raspunsul meu a fost si atunci si e si astazi – pentru ca sunt oamenii banilor. Lor le vindem aceasta iluzie pe care e ilegal in prag de alegeri s-o promovam. Singurul mod in care putem implementa o politica corecta de salarizare este una in care stam si facem o metoda clara de calcul”.
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, luni, Ordonanta 20/2016 cu amendamentele aduse la comisiile de specialitate, care prevad majorari salariale in Educatie si Sanatate in medie cu 15%.
Au votat „pentru” 184 de deputati, iar unul nu si-a exprimat votul.
Deputatii din Comisiile de buget si de munca au aprobat, saptamana trecuta, un amendament referitor la sistemul sanitar, care prevede ca, „incepand cu 1 decembrie 2016, sporurile si alte drepturi salariale specifice activitatii se vor calcula prin raportare la salariul de baza”, si nu la cel din 2009.
Un alt amendament adoptat prevede ca, „incepand cu data de 1 ianuarie 2017, salariile de baza ale personalului din invatamant existente in plata la data de 31 decembrie 2016 se majoreaza in medie cu 15%, conform normelor metodologice elaborate de Ministerul Educatiei si aprobate prin Hotarare de Guvern, in termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a legii de aprobare a ordonantei”.
Majorarea salariala de 15% se va aplica si personalului din inspectoratele scolare, in aceasta categorie fiind inclus personalul administrativ.
De asemenea, angajatilor din sistemul de asistenta sociala li se vor mari salariile in medie cu 15%, potrivit unui alt amendament adoptat.
Deputatii din Comisiile de munca si de buget au aprobat si un amendament prin care cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor functiei de baza/salariilor functiei de baza/indemnizatiilor de incadrare de care beneficiaza personalul din aparatul propriu al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate se majoreaza cu 25% fata de nivelul acordat pentru luna august 2016. Salariile se vor majora efectiv incepand cu 1 decembrie 2017.
Incepand cu aceeasi data, salarizarea personalului din cadrul Caselor de Asigurari de Sanatate Judetene, a municipiului Bucuresti si din cadrul Casei Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti se stabileste de la nivelul de 85% din salariile stabilite la nivel central pentru personalul CNAS, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al presedintelui CNAS. Stabilirea nivelului drepturilor salariale ale personalului mentionat mai sus se aproba prin ordin al presedintelui CNAS, mai prevede amendamentul.
Deputatii PSD, ALDE, UDMR si de la minoritati au anuntat ca vor sustine acest proiect de lege la votul final. PNL nu a participat la dezbateri.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua investigatie publicata de Public Records, marti, arata ca premierul PSD Marcel Ciolacu "a…
Invocand lipsa de incredere reciproca, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anuntat ca il demite pe…
Astazi este Ziua Alegerilor in Statele Unite, iar americanii voteaza pentru a-si alege urmatorul presedinte.…
Inginerii si cercetatorii romani au prezentat, marti, la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Aerospatiala (INCAS) din…
Statiunea Poiana Brasov este deja ocupata in procent de 80-90%, a declarat Catalin Filimon, inspectorul…
Municipiul Codlea intentioneaza sa amenajeze un Muzeu al Basmelor Romanesti, prntr-o investitie de 3 milioane…