Fostul ministru al Muncii Raluca Turcan a declarat, luni, in emisiunea Talk News de la Profit News TV, ca pensiile speciale presupun o cheltuiala de 109 milioane de lei pe luna, undeva la 1,3 miliarde de lei pe an, comparativ cu pensiile bazate pe contributivitate pentru care se platesc, lunar, 8 miliarde de lei pe luna. „Impactul nu este foarte mare al pensiilor speciale”, a sustinut Turcan.
”Bugetul pe anul acesta a inceput cu un deficit de 13 miliarde de lei, asa a fost prognozat. Din punctul meu de vedere si din toate cifrele, acest deficit este in crestere, pentru ca intre timp s-au mai facut majorari de pensii, sustinute din bugetul asigurarilor sociale, si cred ca acest deficit va creste. De altfel, anul trecut am ajuns la un deficit total la bugetul asigurarilor sociale, de 17 miliarde de lei. Subventia a fost anul trecut de 17 miliarde, cel mai probabil anul acesta deficitul va fi tot pe acolo”, a aratat Raluca Turcan.
Ea a precizat ca ”singura modalitate de reducere a deficitului este cresterea ocuparii, pentru ca doar in felul acesta creste contributivitatea la bugetul asigurarilor sociale.
Turcan a mentionatca anvelopa totala a pensiilor, raportata la PIB, este in momentul de fata pentru sistemul public de 7,5%.
”In PNRR, in conditiile in care nu aveam majorare de inflatie, pentru a tine cheltuielile intr-un anumit nivel (..) s-a agreat cu chiu cu vai procentul de 9,4%. Acest procent a fost in mai mare masura asumat de ministrul Fondurilor Europene, decat de mine, ca ministru al Muncii. Eu atunci am pus la dispozitie mai multe variante, in mod categoric am spus ca pensiile din sistemul de aparare si ordine publica nu trebuie sa intre in aceasta discutie pentru ca ele nu sunt pensii speciale”, a aratat Raluca Turcan, citata de news.ro.
Fostul ministru a precizat ca, in momentul de fata, din bugetul de asigurari si de stat sunt platite doua tipuri mari de pensii, cele din sistemul public, care inseamna 8 miliarde de lei pe luna si pensiile speciale, care includ 6 categorii mari si late si nu intra cei din aparare, parlamentarii sau primarii si care presupun o cheltuiala lunara de aproximativ 109 milioane de lei.
”Impactul nu este foarte mare al pensiilor speciale. In acesti 109 milioane intra si magistratii. (…) Aceste pensii speciale presupun o cheltuiala de 109 milioane de lei pe luna, per ansamblu cred ca undeva la 1,3 miliarde de lei pe an, acesta este impactul. Nu inseamna ca nu trebuie umblat si acolo”, a mai spus ea.
Turcan a mai spus ca ”avem ca jalon in PNRR ca la inceputul lunii septembrie sa fie prezentata o prima varianta in spatiul public si la finalul anului sa fie gata o noua lege a pensiilor, astfel incat sa raspunda la cele doua criterii de baza, contributivitate si echitate”.
”Asa este jalonul in PNRR. Nu stiu care este situatia la ministerul Muncii dar stiu un lucru clar ca orice iesire din PNRR inseamna o sanctiune financiara in banii care trebuie sa ne vina de la PNRR”, a explicat Turcan.
Ea a precizat ca nu ministrul muncii decide cu cat cresc pensiile, pentru ca este vorba de o decizie eminamente politica, pe care o ia premierul.
Primul caz cunoscut in Statele Unite al unei tulpini mai severe de mpox, boala cunoscuta…
Rusia a lansat un atac pe scara larga cu rachete si drone asupra Ucrainei in…
Vremea se incalzeste treptat, de la o zi la alta. Astazi va fi soare in…
Un barbat care a filmat trei femei in toaleta unei clinici medicale din Capitala a…
Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat ca il va nominaliza pe Chris Wright…
Explozii puternice au zguduit capitala Kiev si alte orase ucrainene duminica dimineata, in timp ce…