Turcia a ajuns pe primul loc in lume la exportul de drone militare, a obtinut venituri uriase. SUA se afla pe locul trei, la mare distanta
Tehnologia dronelor s-a extins constant in ultimii 30 de ani, cu o cerere tot mai mare din partea unui numar de state si actori nestatali. La inceputul acestei luni, Center for a New American Security (CNAS), o organizatie independenta din SUA, a publicat un nou raport care acopera transferurile globale de drone aeriene de grad militar realizate intre 1995 si 1 septembrie 2023. Potrivit raportului, Turcia a devenit cel mai mare furnizor mondial de drone militare si civile.
Raportul arata si ca numarul transferurilor globale de drone armate a crescut odata cu intrarea Turciei si a Chinei pe piata dronelor militare. Incepand cu 2018, Turcia a controlat 65% din vanzari, China – 26%, in timp ce SUA a furnizat doar 8%.
In ultimii doi ani, Turcia a inregistrat progrese semnificative pe piata prin succesul dronelor militare turcesti, ar fi celebra Bayraktar TB2, care a propulsat Turcia in fruntea acestui domeniu. Potrivit raportului, performantele de succes ale dronelor turcesti pe campurile de lupta din Libia, Nagorno-Karabah si Ucraina, impreuna cu mediatizarea pozitiva a acestor performante, le-au propulsat in top.
Incepand cu septembrie 2024, dronele Bayraktar TB2 sunt active in armatele a sase state membre NATO si a patru tari membre UE.
De la inceperea eforturilor sale de cercetare si dezvoltare la inceputul anilor 2000, Baykar, compania din spatele dronelor TB2, a generat 83% din veniturile sale totale din exporturi. Anul trecut, Baykar a realizat exporturi in valoare de 1,8 miliarde de dolari, situandu-se astfel printre primii 10 exportatori din Turcia din toate industriile si contribuind direct cu 12,2 miliarde de lire (358 de milioane de dolari) la economia turca prin taxe si donatii.
In plus, in ultimii 20 de ani, rata de localizare a industriei de aparare din Turcia a crescut de la 20% la peste 70%, facand din industria de aparare o componenta importanta a economiei turce.
In cele din urma, ascensiunea rapida a Turciei ca actor global dominant in industria dronelor militare, determinata de tehnologia inovatoare si de performantele solide la export, nu numai ca a remodelat piata mondiala a armelor, dar a si consolidat industria si economia nationala de aparare, arata The Istanbul Chronicle.