Turcia a blocat tranzitarea Bosforului de catre cele doua dragoare de mine pe care UK le-a oferit Ucrainei

externe

Erdogan, sanctiuni, SUA, ridicare, rachete rusesti

Turcia a anuntat marti ca nu va permite tranzitarea Bosforului catre Marea Neagra a celor doua dragoare de mine pe care armata britanica le-a oferit Ucrainei, intrucat trecerea acestor nave contravine Conventiei de la Montreux, relateaza agentiile Reuters si EFE, citate de Agerpres.

Dupa ce Rusia a lansat invazia asupra Ucrainei, Turcia a decis ca, in virtutea Conventiei de la Montreux, semnata in anul 1936, sa nu permita trecerea prin Bosfor a navelor militare care nu-si au baza la Marea Neagra.

Regatul Unit a anuntat luna trecuta ca va transfera catre Ucraina doua nave specializate in identificarea si neutralizarea minelor maritime, pentru a ajuta armata ucraineana in desfasurarea operatiunilor militare navale in razboiul cu Rusia.

Dar Turcia si-a informat aliatii din NATO ca, atat timp cat continua razboiul in Ucraina, nu va autoriza cele doua dragoare de mine sa tranziteze stramtorile Bosfor si Dardanele, precizeaza un comunicat emis de presedintia de la Ankara. Turcia a implementat impartial si riguros Conventia de la Montreux pentru a preveni escaladarea in Marea Neagra, se arata in acelasi comunicat, care dezminte „zvonurile aparute in unele mass-media” conform carora ar fi autorizat trecerea celor doua nave.

Turcia „a considerat imediat drept „razboi” operatiunea militara speciala a Rusiei impotriva Ucrainei”, prin urmare, conform prevederilor Conventiei de la Montreux, „a inchis stramtorile pentru navele militare ale celor doua parti aflate in razboi (Rusia si Ucraina)”, argumenteaza presedintia turca.

Conform respectivei conventii, navele militare ale partilor nebeligerate pot tranzita stramtoarea chiar si pe timp de razboi, dar aceeasi conventie ofera Turciei posibilitatea de a avea ultimul cuvant si de a refuza autorizarea trecerii oricarei nave daca estimeaza ca exista un risc ca aceasta tara sa fie atrasa in razboi.

Cele doua dragoare de mine – din clasa Sandown – donate Ucrainei de catre Regatul Unit sunt nave relativ mici, avand 52 de metri lungime, 10,5 metri latime si un pescaj de 2,3 metri. Aceste dimensiuni se incadreaza in cele autorizate pentru navigatia pe canalul Rhin-Mein-Dunare pentru a fi astfel transportate pe Dunare pana la Marea Neagra, dar inaltimea lor nu permite trecerea pe sub podurile acestei cai navigabile.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan incearca sa mentina relatii echilibrate cu Kievul si Moscova in timp ce continua razboiul in Ucraina. Totusi, Turcia a provocat iritarea Rusiei dupa ce, in urma unei vizite efectuate la Istanbul de presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a predat in luna iulie Kievului comandanti ai batalionului ucrainean Azov luati prizonieri de armata rusa. Acesti prizonieri ar fi trebuit sa ramana in Turcia pana la sfarsitul razboiului, in virtutea unui acord tripartit incheiat intre Ankara, Kiev si Moscova, prin care aceasta din urma a acceptat eliberarea lor din detentie. Rusia si-a exprimat nemultumirea si fata de livrarea unor drone turcesti Bayraktar catre Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: