externe

Turcia este gata sa preia bolnavi de cancer din spitalul din Gaza, care a fost inchis

Turcia este pregatita sa primeasca pacienti bolnavi de cancer de la Spitalul Prieteniei Turco-Palestiniene din Gaza, care s-a inchis miercuri dupa ce a ramas fara combustibil, a declarat joi ministrul sanatatii, Fahrettin Koca, potrivit Reuters.

Oficialii din domeniul sanatatii au declarat miercuri ca spitalul, care a fost singurul spital de tratare a cancerului din Fasia Gaza, a trebuit sa se inchida pe fondul bombardamentului Israelului asupra enclavei.

Intr-o declaratie pe platforma X, Koca a spus ca Turcia este pregatita sa aduca in tara atat pacientii cu cancer, cat si pe altii care au nevoie de ajutor de urgenta pentru a-si continua tratamentul.

„Suntem gata sa oferim orice sprijin in continuarea tratamentului bolnavilor de cancer care au fost externati fortat din spital din cauza lipsei de resurse”, a spus Koca.

„Comunitatea internationala si institutiile relevante nu au luat, din pacate, suficienta initiativa pentru a preveni atacurile asupra spitalului. Salvarea vietilor pacientilor este acum o datorie de care nu se poate scapa”, a adaugat el.

Anterior, Emiratele Arabe Unite au declarat ca planuiesc sa trateze 1.000 de copii palestinieni din Gaza, fara a spune cum ii vor scoate din enclava.

Turcia a trimis pana acum peste 200 de tone de ajutor umanitar si personal medical in Egipt pentru locuitorii din Gaza, oferindu-se totodata sa infiinteze un spital de campanie langa punctul de trecere a frontierei Rafah. A condamnat ferm atacurile israeliene asupra Gaza, efectuate ca razbunare pentru atacul din 7 octombrie al gruparii militante palestiniene Hamas asupra Israelului si a cerut o incetare a focului.

Intr-o actualizare a Medical Aid for Palestinians, dr. Marwan Abusada, seful de chirurgie la Spitalul Al-Shifa din Gaza, a spus ca situatia este „dincolo de catastrofala” in spitalele din Gaza.

„Suntem aproape fara combustibil… Nevoile de consum sunt imense din cauza fluxului de raniti si a miilor de persoane care sunt stramutate si cauta refugiu in spital”, a spus Abusada, adaugand ca Al-Shifa a tratat peste 800 de persoane ranite, cu mult peste capacitatea sa.

El a spus ca multe persoane stramutate locuiesc in curtea spitalului si in cladire, inclusiv pe coridoare, si ca exista o sansa mare ca pandemiile sa se raspandeasca printre pacienti si cei stramutati.

„Unitatile de primiri urgente sunt pline. Avem capacitatea zero de a trata toti acesti raniti. In fiecare ora avem zeci de raniti care vin la tratament. Ne confruntam cu o adevarata catastrofa”, a mai spus medicul.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

China spune ca reprezinta „oportunitate” nu o „amenintare” pentru SUA

Viceministrul chinez al Comertului, Wang Shouwen, i-a spus omologului sau american Marisa Lago, ca o…

2 ore ago

Mesaj comun al sefilor CIA si MI6: „Lucram impreuna pentru a intrerupe campania nesabuita de sabotaj desfasurata in intreaga Europa de serviciile secrete rusesti”

Sefii serviciilor de informatii secrete ale Statelor Unite si Regatului Unit (CIA si MI6)  au…

57 de minute ago

Activistii de mediu au blocat Rijksmuseum din Amsterdam, cerand institutiei sa rupa legaturile cu banca ING, despre care ei spun ca finanteaza proiecte care dauneaza climei

Activistii de mediu din grupul Extinction Rebellion (XR) au blocat sambata celebrul Rijksmuseum din Amsterdam,…

2 ore ago

Peste 150 de pompieri actioneaza pentru stingerea incendiului de vegetatie din Maramures. Au fost evacuate mai mult de 90 de persoane (VIDEO)

Incendiul de proportii, de vegetatie uscata, pornit pe pasunea dintre localitatile maramuresene Lapusel, Coltau si…

3 ore ago