Turcia este pregatita sa primeasca pacienti bolnavi de cancer de la Spitalul Prieteniei Turco-Palestiniene din Gaza, care s-a inchis miercuri dupa ce a ramas fara combustibil, a declarat joi ministrul sanatatii, Fahrettin Koca, potrivit Reuters.
Oficialii din domeniul sanatatii au declarat miercuri ca spitalul, care a fost singurul spital de tratare a cancerului din Fasia Gaza, a trebuit sa se inchida pe fondul bombardamentului Israelului asupra enclavei.
Intr-o declaratie pe platforma X, Koca a spus ca Turcia este pregatita sa aduca in tara atat pacientii cu cancer, cat si pe altii care au nevoie de ajutor de urgenta pentru a-si continua tratamentul.
„Suntem gata sa oferim orice sprijin in continuarea tratamentului bolnavilor de cancer care au fost externati fortat din spital din cauza lipsei de resurse”, a spus Koca.
„Comunitatea internationala si institutiile relevante nu au luat, din pacate, suficienta initiativa pentru a preveni atacurile asupra spitalului. Salvarea vietilor pacientilor este acum o datorie de care nu se poate scapa”, a adaugat el.
Anterior, Emiratele Arabe Unite au declarat ca planuiesc sa trateze 1.000 de copii palestinieni din Gaza, fara a spune cum ii vor scoate din enclava.
Turcia a trimis pana acum peste 200 de tone de ajutor umanitar si personal medical in Egipt pentru locuitorii din Gaza, oferindu-se totodata sa infiinteze un spital de campanie langa punctul de trecere a frontierei Rafah. A condamnat ferm atacurile israeliene asupra Gaza, efectuate ca razbunare pentru atacul din 7 octombrie al gruparii militante palestiniene Hamas asupra Israelului si a cerut o incetare a focului.
Intr-o actualizare a Medical Aid for Palestinians, dr. Marwan Abusada, seful de chirurgie la Spitalul Al-Shifa din Gaza, a spus ca situatia este „dincolo de catastrofala” in spitalele din Gaza.
„Suntem aproape fara combustibil… Nevoile de consum sunt imense din cauza fluxului de raniti si a miilor de persoane care sunt stramutate si cauta refugiu in spital”, a spus Abusada, adaugand ca Al-Shifa a tratat peste 800 de persoane ranite, cu mult peste capacitatea sa.
El a spus ca multe persoane stramutate locuiesc in curtea spitalului si in cladire, inclusiv pe coridoare, si ca exista o sansa mare ca pandemiile sa se raspandeasca printre pacienti si cei stramutati.
„Unitatile de primiri urgente sunt pline. Avem capacitatea zero de a trata toti acesti raniti. In fiecare ora avem zeci de raniti care vin la tratament. Ne confruntam cu o adevarata catastrofa”, a mai spus medicul.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…