Turcia intentioneaza sa aprobe o lege privind „agentii straini”, similara cu cea din Georgia
Turcia urmeaza sa aprobe o noua lege impotriva influentei straine, starnind ingrijorarea criticilor care se tem ca aceasta va fi folosita pentru a inabusi disidenta, relateaza Bloomberg.
Legislatia, care va fi dezbatuta in parlamentul statului membru al NATO in zilele urmatoare, urmareste sa „ii tina in frau” pe cei care lucreaza impotriva „securitatii statului sau a intereselor sale politice interne sau externe” sub influenta sau la conducerea unei tari sau organizatii straine.
Conform proiectului de lege, pedeapsa poate fi de pana la sapte ani de inchisoare.
Masura face parte dintr-un pachet mai amplu propus de Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP) al presedintelui Recep Tayyip Erdogan si aminteste de legea privind „agentii straini” adoptata recent in Georgia. Rusia are un mecanism similar pentru suprimarea criticilor interne.
Expertii si jurnalistii si-au exprimat ingrijorarea cu privire la ambiguitatea si formularea larga a legii. Potrivit acestora, interesele politice ale Turciei se pot schimba, iar autoritatile se pot folosi de aceasta incertitudine pentru a suprima orice critica a guvernului.
In ultimii ani, Erdogan si guvernul sau au restrictionat libertatea de exprimare prin diverse legi, iar de la preluarea mandatului in urma cu un deceniu, mii de persoane au fost arestate sau judecate sub acuzatia de insultare a presedintelui.
Zeci de grupuri media au emis declaratii impotriva legii privind influenta straina si au solicitat revocarea acesteia.
In raportul din 2023 al Comitetului pentru Protectia Jurnalistilor, Turcia s-a clasat pe locul 10 in lume printre tarile care incarcereaza cel mai mult jurnalistii.
Turcia are, de asemenea, cel mai mare numar de prizonieri din Europa, daca nu punem la socoteala Rusia.