Referendumul constitutional de duminica tine in sah Turcia, in conditiile in care ambele tabere au facut eforturi pentru a-i convinge pe indecisi si pentru a obtine acele cateva voturi in plus care le-ar putea asigura victoria, comenteaza EFE, citata de Agerpres, care mentioneaza ca 55,3 de milioane de turci sunt chemati la urne la 16 aprilie.
Guvernul turc s-a implicat plenar in campania in favoarea reformei care i-ar oferi presedintelui tarii intreaga putere legislativa, aflata in prezent in mainile premierului, insa cel mai implicat a fost seful statului, Recep Tayyip Erdogan. Presedintele turc, pe care Constitutia in vigoare il obliga sa fie neutru si echidistant fata de toate partidele politice, a participat zilnic la cate doua sau chiar trei mitinguri, indemnandu-si sustinatorii sa voteze in favoarea reformei pentru a garanta — spune el — stabilitatea si maretia natiunii.
In discursurile sale, orice adversar este tratat drept ‘terorist’, fie ca este vorba despre gherila kurda sau despre fratia predicatorului islamist Fethullah Gulen, exilat in SUA, si pe care Ankara il acuza ca s-a aflat in spatele puciului esuat din iulie 2016. Erdogan l-a acuzat inclusiv pe Kemal Kilicdaroglu, liderul principalului partid de opozitie, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat si laic), ca ‘primeste ordine din Pennsylvania’, o aluzie la statul american in care s-a refugiat Gulen.
In acest climat tensionat, pana si cuvintele ‘da’ si ‘nu’ au capatat conotatii de pozitionare politica, sociala si chiar filosofica, asa cum o demonstreaza un videoclip cu un cuplu pe punctul de a se casatori, care a devenit viral pe internet. La intrebarea: ‘Vrei sa-l iei de sot pe acest barbat?’, mireasa raspunde, in hohotele de ras si aplauzele celor invitati: ‘Vreau, accept, confirm, dar nu voi spune alt cuvant…’, evitand cu orice pret sa spuna ‘da’, cuvant care de saptamani intregi este laitmotivul afiselor guvernamentale.
De cealalta parte, reactiile sunt similare: un cotidian turc relata ca autoritatile sanitare din orasul Konya, fief al AKP, au suspendat o campanie antitutun si au retras afisele cu sloganul ‘Spune NU tigarilor’. In orasul Kocaeli, aflat nu departe de Istanbul, primaria a modificat in martie designul facturii de apa, eliminand motto-ul care de ani buni incearca sa sensibilizeze consumatorii cu privire la importanta acestui lichid vital: ‘NU risipei si furtului de apa’.
Divizarea pro si contra Erdogan se contureaza in functie de categoriile de populatie si se intampla adesea ca o intreaga familie sa aiba acelasi punct de vedere politic. ‘In cercul meu de prieteni nu se simte tensiunea. In familia mea sunt opinii diferite, dar se poate vorbi despre orice. Indiferent cat de mult difera ideile politice, aceasta nu afecteaza prietenia, nici relatiile dintre rude. In istoria Turciei, au existat multe momente politice tensionate, dar intre cetateni efectele s-au limitat la reactii de moment, nu apar tensiuni de lunga durata’, a declarat pentru EFE un tanar muzician din Trabzon, Emrah Oguz.
Ceva mai putin optimist este psihologul Gunes Karaca. ‘Nu exista tensiuni in cercul meu de prieteni, pentru ca toti vom vota ‘nu’, toti gandim la fel. Insa ma tem sa vorbesc despre acest subiect cu persoane care vor vota ‘da’, pentru ca ei se cred atat de puternici incat ma apuca frica. Mai bine sa nu incercam: este mai bine sa evitam tensiunile, nu sa le alimentam. Pentru ca tocmai aceasta isi doresc cei care pledeaza pentru ‘da’: incearca sa ne intarate unii impotriva altora’, a declarat ea.
In Turcia, preferintele politice variaza in functie de regiunea geografica: in Anatolia interioara si orientala exista o lunga traditie de sprijinire a liderului, in special daca acesta este conservator si religios, motiv pentru care un vot perceput ca fiind ‘in favoarea lui Erdogan’ pare optiunea naturala. In regiunile de coasta de la Marea Egee, traditional mai putin religioase, discursul islamist al lui Erdogan nu pica deloc bine si nimeni nu se indoieste ca majoritatea populatiei de aici va vota impotriva reformei constitutionale. In schimb, ar putea aparea surprize in regiunile de la Marea Neagra si de pe tarmul Marii Mediterane, unde isi are bazinul electoral Partidul Actiunii Nationaliste (MHP, de dreapta). Conducerea acestei formatiuni, a patra din Parlament, face campanie pentru ‘da’, insa mare parte dintre militantii partidului, inclusiv cativa deputati, se opun reformei si votul lor ar putea inclina balanta.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Sase persoane au fost trimise in judecata de procurorii DIICOT Oradea, pentru constituire de grup…
Gripa australiana H3N2, subtip al virusului gripal sezonier A, a inceput sa se raspandeasca in…
Compania de curierat Sameday Group, parte din grupul eMAG, a decis sa apeleze si la…
Agentia nationala de gestionare a dezastrelor din Indonezia a declarat luni ca cel putin 10…
Primul satelit din lemn din lume, construit de cercetatori japonezi, a fost lansat in spatiu…
O clujeanca a devenit subiectul ironiilor pe retelele de socializare dupa ce a scos la…