Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru Literatura in 2006, a denuntat duminica arestarea unui jurnalist influent din Turcia, sustinand intr-un articol publicat in Italia ca patria sa incepe sa capete accentele sumbre ale unui „regim de teroare „. Este prima luare de pozitie a scriitorului turc, autor al mai multor volume in care descrie intalnirea dintre traditiile turce si cele europene, dupa tentativa de lovitura de stat din luna iulie si dupa doua luni de arestari masive, carora le-au cazut victime scriitori si jurnalisti.
„Sunt extrem de furios, imi exprim cele mai virulente critici impotriva arestarii scriitorului Ahmet Altan, una dintre cele mai importante condeie ale jurnalismului turc, precum si a arestarii fratelui sau, Mehmet Altan, cadru universitar si economist de renume „, a scris Pamuk in articolul publicat in La Repubblica si preluat de Agence France Presse (AFP), noteaza News.ro.
”In Turcia, suntem pe cale, incetul cu incetul, sa inchidem in celule toate persoanele care isi permit sa exprime critici chiar si minimale ale actiunilor guvernului…pe baza celei mai puternice uri”, a precizat, in termen extrem de clari, Pamuk.
„Din pacate, liberatea de gandire nu mai exista. Suntem pe punctul de a ne indeparta cu toata viteza de un stat de drept catre un regim al terorii”, adauga scriitorul, cerand ca toti scriitorii si jurnalistii sa fie eliberati ”cat de repede”, inainte de a se infatisa in fata justitiei, daca e nevoie.
Orhan Pamuk, un critic de-al lui Erdogan si inaintea tentativei de lovituri de stat din iulie, nu s-a exprimat pana acum public in privinta ultimelor evenimente de la Ankara.
Agentia de presa pro-guvernamentala Anadolu a anuntat ca Ahmet Altan, una dintre figurile emblematice ale jurnalismului turc, si fratele sau Mehmet au fost arestati in cadrul anchetei care vizeaza tentativa de lovitura de stat atribuita de autoritati predicatorului Fethullah Gulen.
Potrivit cotidianului Hurriyet, cei doi vor raspunde pentru atitudinea pe care au avut-o imediat dupa puci la postul de televiziune Can Erzincan TV, considerat gulenist si inchis, in timpul unei emisiuni moderate de Nazli Ilicak, incarcerata si ea la finalului lunii iulie.
Interventia drastica a lui Orhan Pamuk vine dupa ce alti doi scriitori turci, Burhan Sonmez si Elif Shafak au luat frecvent pozitie in ultimele luni. Burhan Sonmez, autorul volumului ”Istanbul, Istanbul”, care locuieste astazi in Turcia, dupa ce, vreme de un deceniu, a fost nevoit sa traiasca in exil, a spus, intr-un interviu pentru News.ro, ca Turcia fost scena unei confruntari intre doua forte pro-Islam: regimul lui Erdogan si miscarea lui Fethullah Gulen, care ar sta in spatele tentativei de a rasturna, pe cale militara, regimul de la Ankara. Chiar si asa, in contextul in care Erdogan foloseste esecul pucistilor in avantajul instaurarii unui regim autoriar, un ”one-man-state” asemenea unui sultan, in deplin acord cu politicile sale religioase, scriitorul spune ca va ramane in Turcia, pentru a lupta pentru democratie, toleranta si libertate.
Partidul Justitie si Dezvoltare (AKP), cel care se afla la putere in Turcia, guverneaza in urma votului popular, in vreme ce membrii miscarii Gulen, care ar putea fi implicati in tentativa de lovitura de stat, nu sunt alesi si vor sa guverneze in spatele usilor, crede scriitoarea turca Elif Shafak. Shafak e convinsa ca, oricat de criticabil ar fi regimul Erdogan, o rasturnare militara a acestuia nu foloseste democratiei. ”Pentru mine, morala povestii este ca puterea corupe si lupta pentru putere corupe in egala masura”, este lectura pe care scriitoarea o face evenimentelor care tulbura
Turcia de cateva zile si care i se arata ca o ”lume kafkiana”, in care nu exista camere pentru indivizi. ”Tentativa de lovitura de stat a fost o tragedie teribila care a cauzat sute de morti si a inrautatit totul. Intr-o singura noapte, Turcia s-a intors 20 de ani in trecut. Asta va lasa rani adanci in societate, care nu se vor vindeca decenii de acum incolo. Ultimul lucru de care Turcia are nevoie este o dictatura militara”, spune, cu fermitate, Elif Shafak, intr-un interviu acordat cotidianului The WorldPost.
Operatiunea aceasta de identificare a dusmanului duce la monstruozitati si la adevarate drame individuale, asa cum se descrie scriitoarea: ”Problema este ca unii sunt complet inocenti si nu au nicio idee despre ce se petrece. Iar asta este infricosator. Toti sunt pusi in aceeasi oala. In vremuri tulburi din punct de vedere politic, nuantele se pierd cu usurinta. ”Esti unul dintre noi sau unul dintre ei?”. Aceasta este singura intrebare care e in aer. Cine e ”noi” si cine ”ei” nu putem nici macar sa ne intrebam. Ne adapostim intr-o lume kafkiana”.
Organizatia PEN International, care militeaza pentru dreptul la libera exprimare al scriitorilor si jurnalistilor din intreaga lume, a lansat un apel pentru eliberarea scriitoarei si lingvistei Necmiye Alpay, arestata de autoritatile turce in 31 august, sub acuzatia ca ar fi membru al unei organizatii teroriste care urmareste destabilizarea unitatii statului. Necmiye Alpay este acuzata in investigatia care o vizeaza si pe Asli Erdogan, o alta scriitoare arestata, apropiata de cotidianul Ozgur Gundem, inchis de autoritatile de la Ankara.
Orhan Pamuk, nascut pe 7 iunie 1952, laureat al premiului Nobel pentru Literatura in anul 2006, este unul dintre cei mai renumiti scriitori turci contemporani. Operele sale au fost traduse in peste 40 de limbi si publicate in peste 100 de tari.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Partenerii europeni ai Kievului se pregatesc din ce in ce mai mult pentru un acord…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a declarat joi, despre relatia cu seful statului ca "este o…
Infanteria rusa a reusit pentru scurt timp sa penetreze orasul Kupiansk, din estul Ucrainei, inainte…
Premierul PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, intr-o conversatie off the record cu un grup…
Castelul din Tavoleto, Italia, este scos la vanzare. Anuntul este postat pe mai multe site-uri…
In bazinul Athabasca din regiunea Saskatchewan de nord a Canadei a fost descoperita o rezerva…