Turul 2 al alegerilor prezidentiale din Turcia, Erdogan este favorit. Doua viziuni asupra tarii, societatii si guvernarii

externe

Recep Erdogan, participare, summit, BRICS

Sectiile de votare s-au deschis duminica la ora locala 08:00 (05 GMT) in Turcia, pentru un al doilea tur inedit al alegerilor prezidentiale, in care presedintele aflat la sfarsit de mandat Recep Tayyip Erdogan se confrunta cu social-democratul Kemal Kilicdaroglu, informeaza agentiile de presa internationale.

Dupa incheierea scrutinului la orele locale 17.00 (14:00 GMT), primele rezultate sunt asteptate la inceputul serii.

Cei doi contracandidati vor sa ii atraga pe cei 8,3 milioane de votanti care nu au mers la urne in primul tur de scrutin.

Atunci, Erdogan s-a plasat in fata lui Kilicdaroglu, reprezentantul opozitiei, iar partidul sau conservator AKP si aliatii acestuia si-au asigurat o majoritate parlamentara.

Erdogan a obtinut 49,5% din voturi in primul tur din 14 mai, in timp ce Kilicdaroglu a primit 44,9% din sufragii.

Doua viziuni asupra tarii, societatii si guvernarii sunt propuse celor 60 de milioane de alegatori din Turcia (diaspora a votat deja) chemati sa voteze. Stabilitate cu riscul autocratiei cu hiper-presedintele Erdogan, islamo-conservator, 69 de ani, versus o intoarcere la o democratie pasnica, potrivit contracandidatului Kemal Kilicdaroglu, fost functionat de 74 de ani.

Victoria lui Erdogan ar consolida conducerea unui lider care a transformat Turcia, modificand statul secular fondat in urma cu 100 de ani pentru a se potrivi viziunii sale conservatoare, intarindu-si in acelasi timp puterea, intr-o directie despre care criticii spun ca este un mars spre autocratie.

Pe scena globala, Erdogan a indepartat Ankara, membra a NATO, de aliatii sai occidentali traditionali, a intarit legaturile cu presedintele rus Vladimir Putin si a transformat Turcia intr-o putere regionala cu ambitii.

Votul de duminica este vazut ca unul dintre cele mai importante de la crearea statului turc modern in urma cu 100 de ani, opozitia simtind ca are cea mai buna sansa de a-l indeparta pe Erdogan si de a schimba multe dintre masurile sale cu efecte pe termen lung asupra Turciei.

Acest al doilea tur are loc la exact zece ani de la marile manifestatii care au inceput in parcul Gezi din Istanbul si s-au raspandit apoi in intreaga Turcie: un prim val de contestare anti-Erdogan, care a fost sever reprimat.

Primul tur s-a derulat in mod „competitiv” insa „limitat” din cauza „avantajului nejustificat” acordat de media oficiale, au estimat misiunea comuna a OSCE si a Consiliului Europei.

In turul doi, opozitia intentioneaza sa desfasoare „cinci observatori pe urna”, adica un milion de persoane, pentru a supraveghea scrutinul.

Daca nu va interveni vreun eveniment surprinzator, rezultatele celui de-al doilea tur sunt asteptate in seara zilei de duminica si vor fi atent urmarite de aliatii Turciei, in special in cadrul NATO.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: