externe

Ucraina desfasoara drone kamikaze de productie interna pentru a contracara roiurile de drone ale Rusiei

Armata ucraineana este acum dotata cu vehicule aeriene fara pilot (UAV) AQ 400 Scythe, care pot viza situri strategice de pe teritoriul rusesc. Drona are o raza de actiune impresionanta, de 750 km, pentru o drona produsa in masa, relateaza Interesting Engineering.

Conflictul dintre Rusia si Ucraina a demonstrat utilitatea dronelor low-cost in razboiul modern.  Ucraina a folosit dronele Switchblade furnizate de SUA pentru a opri agresiunea rusa si chiar pentru a dobori cele mai avansate tancuri T-72 ale acesteia.

Dronele AQ 400 Scythe sunt construite de Terminal Autonomy, compania cunoscuta anterior sub numele de One Way Aerospace.

AQ 400 poate fi lansata cu ajutorul unor piste scurte sau catapulte, transportand sarcini utile de pana la 32 kg. Drona poate zbura cu o viteza de 140 km pe ora. Acest lucru este destul de asemanator cu capabilitatile lui Shahed, dar capacitatea de incarcare utila poate fi imbunatatita si mai mult prin compromiterea razei de actiune a dronei.

Drona are doua seturi de aripi pentru a asigura o portanta maxima. Inovatia Terminal Autonomy consta, de asemenea, in utilizarea foilor frezate de placaj pentru a realiza corpul dronei, ceea ce usureaza procesul de productie comparativ cu utilizarea fibrei de sticla sau imprimarea 3D.

Potrivit Forbes, unitatea de baza a AQ 400 Scythe costa 15.000 de dolari, suma care creste in functie de tehnologia cu care este echipata. De exemplu, un altimetru cu laser permite dronei sa zboare la altitudini joase de 30 de metri, unde tehnicile de contracarare a dronelor, cum ar fi bruiajul radio, sunt ineficiente. Instrumente precum navigatia inertiala sau antenele rezistente la bruiaj utilizate de dronele Shahed sunt accesorii costisitoare pentru o drona de unica folosinta.

Cealalta abordare pe care o poate adopta un AQ 400 este de a zbura la inaltime, la 3.000 m, unde instrumentele de contracarare, cum ar fi rachetele antidrona, sunt mai costisitoare de procurat pentru adversar. Drona foloseste un sistem de pozitionare vizuala in loc de GPS pentru atacul final, ceea ce face ca bruiajul sa fie inutil impotriva ei.

Pe lista sa de lovituri se vor afla tinte rusesti de mare valoare, cum ar fi depozitele de munitii, centrele de combustibil, instalatiile de aparare antiaeriana, aerodromurile si centrele de comanda. Cu toate acestea, pentru ca aceasta abordare sa fie eficienta, Ucraina are nevoie de o flota de drone numeroasa.

Fara a intra in detalii, Terminal Autonomy spune ca a livrat 50 de astfel de unitati fortelor ucrainene si ca va creste productia in tara pentru a atinge 100 de unitati pe luna. De acolo, spera sa ajunga la 500 de unitati pe luna pana in al doilea trimestru al anului 2024 si spera sa copleseasca apararea aeriana rusa cu drone kamikaze low-cost.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Ciuca ii cere lui Ciolacu sa prezinte biletul de avion spre Nisa ca dovada ca nu a zburat pe banii Nordis: „Faceti un mic efort sa gasiti biletul”

Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, i-a cerut vineri lui Marcel Ciolacu sa prezinte dovada ca nu…

47 de minute ago

Premierul Sloveniei anunta ca va bloca aderarea Ucrainei la NATO: „Ar putea duce la declansarea celui de-al treilea razboi mondial”

Slovacia se va opune admiterii Ucrainei in NATO, cat timp Robert Fico este prim-ministru al…

13 minute ago

Jurnalist de investigatii: „Chiar se fac toti ca nu vad? Atat de mare a ajuns cenzura incat sa le fie frica? TV-urile tac de ani de zile”

Cristian Andrei, jurnalistul care in ultimii ani a documentat indeaproape modul in care partidele politice…

3 ore ago

Veste proasta pentru Moscova, Austria a scapat de dependenta de gazul rusesc. Pana acum, 80% din necesarul de gaze provenea din Rusia

Potrivit autoritatii de reglementare E-Control, Austria nu mai este dependenta de furnizarea de gaze din…

O oră ago