Ucraina invita producatorii de armament sa isi „testeze” armele impotriva fortelor Rusiei: „Pot fi testate in conditii reale de lupta impotriva armatei ruse”
Ministrul ucrainean al apararii a indemnat SUA si alti parteneri internationali sa continue sa trimita arme de ultima generatie in Ucraina, afirmand ca linia frontului reprezinta un „teren de testare” valoros pentru noile arme.
Oleksii Reznikov a declarat, marti, ca lupta ferma a Ucrainei impotriva invaziei Rusiei a aratat ca fortele Kievului sunt capabile sa utilizeze cele mai moderne si devastatoare arme pe care le au de oferit tarile NATO.
Printre acestea se numara sistemul de artilerie cu rachete HIMARS, fabricat in SUA, caruia i s-a atribuit partial meritul de a fi stabilizat linia frontului din est si sud in ultimele saptamani, a declarat Reznikov.
„Ucraina este acum, in esenta, un teren de testare”, a declarat Reznikov in cadrul unui eveniment online al Atlantic Council, citat de Newsweek USA. „Multe arme sunt acum testate pe teren in conditii reale de lupta impotriva armatei ruse, care are o multime de sisteme de avertizare proprii”.
Kievul impartaseste cu partenerii sai internationali detalii despre razboiul electronic rusesc, apararea aeriana, tehnologia rachetelor si multe altele, a spus Reznikov.
„Impartasim toate informatiile si experienta cu partenerii nostri”, a explicat el. „Suntem interesati sa testam sisteme moderne in lupta impotriva inamicului si invitam producatorii de armament sa testeze noi produse aici.”
Reznikov a remarcat utilizarea semnificativa de catre Ucraina a pieselor de artilerie americane, franceze si poloneze, precum si a dronelor turcesti, printre alte sisteme fabricate in strainatate. „Este o sansa buna de a le testa echipamentele”, a adaugat el. „Dati-ne uneltele, vom termina treaba, veti avea noi informatii”.
Pentru a termina „treaba”, Reznikov a spus ca Ucraina are nevoie de o gama larga de sisteme de arme noi. Sistemele de aparare antiaeriana si antiracheta sunt necesare pentru a atenua loviturile devastatoare cu rachete ale Rusiei in jurul tarii, in timp ce mai multa artilerie cu raza lunga de actiune, aviatie, tancuri si alte vehicule sunt necesare pentru a sustine contraofensivele.
Mai multe rachete anti-nava, a adaugat ministrul, ar ajuta la hartuirea navelor de razboi rusesti in Marea Neagra si la redeschiderea cailor maritime pentru a transporta cereale si alte exporturi ucrainene.
Artileria occidentala de inalta precizie si cu raza lunga de actiune a ajutat la incetinirea avansului rusesc in estul regiunii Donbas si la distrugerea unor centre logistice si de comanda cheie, a declarat Reznikov.
Acum este nevoie de mai multe pentru a-i expulza pe ocupanti, a adaugat el. „Avem nevoie de ele rapid, pentru ca acolo unde il oprim pe inamic, acesta incepe sa sape… acest lucru va creste pierderile noastre in timpul contraofensivei”, a spus Reznikov.
Newsweek a contactat Ministerul rus de Externe pentru a solicita un comentariu.
Odata cu incetinirea ofensivei rusesti din est, atentia se indreapta acum spre sudul regiunii Herson, unde trupele ucrainene pregatesc terenul pentru o contraofensiva majora.
„Kremlinul nu controleaza sudul Ucrainei, noi il vom elibera cu siguranta”, a declarat Reznikov. „Dar trebuie sa acumulam mai mult armament”.
Cele opt HIMARS trimise pana in prezent in Ucraina au fost deosebit de utile, a spus Reznikov. Statele Unite s-au angajat deja sa trimita inca patru, purtatorul de cuvant al Pentagonului, John Kirby, declarand marti ca Kievul va primi un numar nespecificat de sisteme suplimentare.
„Folosim sistemele HIMARS cu precizie, ca bisturiul unui chirurg”, a declarat Reznikov. „Nu vom folosi strategia ruseasca de ‘tocator de carne'”.
Ucraina are nevoie de cel putin 15 HIMARS pentru a stabiliza actualele linii de front, a declarat ministrul apararii, si de cel putin 100 pentru „a schimba jocul pe campul de lupta” si pentru a sprijini contraofensivele de succes.
Pana in prezent, Ucraina a fost aprovizionata cu rachete HIMARS cu o raza de actiune de cel mult 80 de kilometri. Statele Unite au retinut rachetele mai avansate, cu raza de actiune de pana la 300 de kilometri, temandu-se de o escaladare ulterioara din partea Rusiei.
„Sistemele cu raza lunga de actiune ne-ar permite sa le distrugem complet logistica si sa taiem rapid armata rusa de la sprijinul sau”, a declarat Reznikov. El a adaugat ca, in urma recentelor lovituri dramatice impotriva depozitelor rusesti din sud si est, unitatile ocupante isi muta centrele logistice si de comanda mai departe de front.
Ministrul apararii a sugerat ca SUA ar putea ajunge in cele din urma sa furnizeze intreaga gama de rachete HIMARS. „Raman optimist”, a declarat Reznikov. „Pentru mine, cuvantul ‘imposibil’ inseamna ‘posibil in viitor'”.