Ucraina nu doreste un vot „de simpatie” privind aderarea la UE. Kievul da asigurari ca tara va fi pregatita sa adere la blocul comunitar in doi ani
Ucraina va finaliza reformele necesare pentru a obtine aderarea la UE in termen de doi ani, a declarat vicepremierul Olga Stefanisina, insistand ca tara nu doreste un vot de simpatie la summitul liderilor care urmeaza sa decida asupra extinderii blocului, relateaza The Guardian.
Se asteapta ca o analiza care va fi publicata miercuri sa dezvaluie pozitia Comisiei Europene cu privire la deschiderea sau nu a negocierilor cu acele tari care sunt cel mai avansate cu reformele de aderare.
„Nu dorim sa fim tratati cu ingaduinta din cauza razboiului”, a declarat Olga Stefanisina, adaugand ca este increzatoare intr-o decizie in favoarea tarii.
„Termenul de doi ani despre care vorbim este doar pentru a ne asigura ca suntem pregatiti pentru aderare in ceea ce priveste apropierea juridica, a standardelor si normelor si a obligatiilor din directive”, a mai spus ea.
„Toata lumea este unita, de la presedinte pana la fiecare guvernator local, in legatura cu doua scopuri: sa castigam razboiul si sa ne asiguram ca a doua zi dupa victorie nu incepem procesul de aderare la UE, ci il incheiem”, a declarat Stefanisina, care se ocupa cu integrarea europeana si euroatlantica a Ucrainei.
„Inainte ca Ucraina sa depuna cererea de aderare la UE, extinderea era un subiect tabu in cadrul UE. Nu exista un sprijin major din partea oamenilor. Ucraina a relansat discutia”, a declarat Stefanisina, descriind impactul razboiului asupra schimbarii atitudinii UE fata de extindere.
Atat de urgenta este extinderea, incat Germania a sugerat saptamana trecuta ca integrarea Ucrainei si a altor state in UE ar putea fi accelerata prin acordarea de beneficii cu mult inainte de aderare, cu un anumit acces la piata unica si cu statutul de observator la summiturile comunitare.
Ucraina a fost adaugata vara trecuta pe lista candidatilor oficiali, cu recomandari de a acorda prioritate la sapte grupuri de reforme axate, printre altele, pe guvernanta judiciara, legislatia anticoruptie si anti-oligarhizare.
In cadrul unei evaluari semestriale, Oliver Varhelyi, comisarul european pentru vecinatate si extindere, a spus ca Ucraina a finalizat doua dintre aceste etape, spre satisfactia UE, ca a inregistrat progrese satisfacatoare in ceea ce priveste un alt grup de reforme si ca a inregistrat „unele progrese” in ceea ce priveste celelalte patru teme.