externe

Ucraina poate purta discutii de pace cu Rusia doar prin intermediari, asa cum s-a intamplat cu Acordul privind transportul cerealelor prin Marea Neagra – Zelenski

Ucraina nu are in vedere negocieri directe cu Rusia, dar ar putea utiliza modelul unui acord tripartit similar cu Initiativa privind cerealele din Marea Neagra, negociata de ONU si Turcia in 2022, a declarat presedintele Volodimir Zelenski intr-un interviu acordat publicatiei Philadelphia Inquirer, relateaza Kyiv Independent.

Acordul a jucat un rol crucial in atenuarea cresterii globale a preturilor la alimente, cauzata partial de invazia Ucrainei de catre Rusia, permitand Kievului sa isi exporte produsele agricole prin Marea Neagra.

Rusia s-a retras din Initiativa privind cerealele din Marea Neagra in iulie 2023.

Acordul a fost rezultatul unor negocieri tripartite, in cadrul carora Ucraina a semnat un acord cu Turcia si ONU, in timp ce Rusia si-a semnat propriul acord cu aceiasi mediatori.

Acest model ar putea fi utilizat pentru chestiuni precum integritatea teritoriala, energia si transportul maritim, a declarat Zelenski, raspunzand la o intrebare privind posibilitatea ca Ucraina sa poarte negocieri directe cu Rusia.

Zelenski a subliniat ca singurele negocieri de pace posibile s-ar baza pe formula de pace a Ucrainei, care cere Rusiei sa se retraga complet de pe teritoriul ucrainean si sa plateasca despagubiri, printre alte puncte.

Orice alta forma de negocieri de pace cu Rusia nu ar pune capat razboiului, ci ar incuraja continuarea agresiunii teritoriale, in timp ce „o incetare a focului este cea mai buna optiune pentru rusi, astfel incat sa se poata pregati pentru a lua si mai mult”, a declarat Zelensky.

„Daca ideea este sa renuntam la teritoriile noastre, nu, aceasta nu va rezolva problema”, a spus Zelenski.

Elvetia a gazduit summitul global pentru pace al Ucrainei in perioada 15-16 iunie, la care au participat peste 90 de tari si organizatii.

Saptezeci si opt de state si patru organizatii au semnat comunicatul final comun al summitului pentru pace la 16 iunie. Alte noua state au aderat la document dupa eveniment.

Kievul intentioneaza sa organizeze un al doilea summit global pentru pace inainte de sfarsitul anului 2024.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Studiu: Pana in 2050, jumatate din populatia lumii va suferi de miopie. Unul dintre remedii: „Regula 20-20-20”

 Expertii avertizeaza ca, din cauza utilizarii excesive a ecranelor de computer si a declinului activitatilor…

2 ore ago

Edward Iordanescu: „Fotbalul romanesc a recastigat o echipa nationala solida. Aceasta echipa are toate mijloacele ca sa se califice la urmatorul turneu final, la Mondial”

Selectionerul echipei nationale de fotbal a Romaniei, Edward Iordanescu, a declarat, marti seara, intr-o conferinta…

3 ore ago

Suspectul care l-a injunghiat pe Salman Rushdie a respins un acord care i-ar fi scazut 5 ani de inchisoare dar l-ar fi expus unei acuzatii de terorism

Barbatul acuzat de injunghierea autorului Salman Rushdie in 2022 a respins marti un acord care…

16 ore ago

Lituania protesteaza la Moscova dupa ce un avion civil a intrat in spatiul sau aerian

Ministerul de Externe al Lituaniei a declarat marti ca a inaintat Rusiei un protest diplomatic…

16 ore ago

Branza cheddar l-a costat insigna pe un politist german

Un politist din Germania care a fost concediat pentru ca a furat 180 de kilograme…

16 ore ago