Ucraina respinge „neutralitatea” propusa de Moscova si lanseaza o contraofensiva pe front. Podoliak: „Ucraina este acum in stare de razboi direct cu Rusia”

externe

Presedintia ucraineana a anuntat miercuri ca Ucraina a cerut „garantii de securitate absolute” in fata Rusiei, respingand totodata ideea unui „model de neutralitate suedez sau austriac” avansat de Moscova.

„Ucraina este acum in stare de razboi direct cu Rusia. In consecinta, modelul (de neutralitate) nu poate fi decat ‘ucrainean'”, a declarat unul dintre negociatorii ucraineni, Mihailo Podoliak, in comentarii publicate de presedintie. El a precizat ca Ucraina doreste „garantii de securitate absolute” in fata Rusiei, garantii ai caror semnatari sa se angajeze sa intervina de partea Ucrainei in caz de agresiune.

Potrivit lui Podoliak, „contradictii profunde” persista in negocierile ruso-ucrainene, care vor continua miercuri, dar un „compromis” este inca posibil.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri ca transformarea Ucrainei intr-un stat neutru, cu un statut comparabil cu cel al Austriei si Suediei, este discutata in cadrul discutiilor cu Kievul si ar fi un „compromis”.

„Aceasta este o optiune care este discutata acum si care poate fi considerata un compromis”, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Peskov, intr-o conferinta de presa, sporind sperantele de a pune capat celui mai mare razboi din Europa de la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace, anunta The Guardian.

Negociatorul-sef al Rusiei in discutiile cu Ucraina, Vladimir Medinsky, a declarat ca modelele austriac si suedez ar insemna ca Ucraina isi va putea pastra armata, dar nu va avea voie sa gazduiasca baze sau trupe straine.

La inceputul zilei, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat pentru site-ul rusesc de stiri RBC ca unele parti ale unui posibil acord de pace cu Ucraina sunt aproape de a fi convenite, dupa ce Kievul ar fi fost de acord sa discute despre neutralitate

„Statutul de neutralitate este acum discutat in mod serios impreuna, desigur, cu garantii de securitate”, a declarat Lavrov.

Fortele armate ucrainene lanseaza contraofensive impotriva fortelor ruse „in mai multe arii operationale”, a scris miercuri pe Twitter consilierul prezidential Mihailo Podoliak, citat de dpa, infirmeaza Agerpres.

„Aceasta schimba in mod radical dispozitiile partilor”, a adaugat el, fara alte detalii.

Intr-o trecere in revista a modului de desfasurare a ostilitatilor, Statul Major al fortelor armate ale Ucrainei a vorbit despre „ostilitati de mare intensitate”, dar nu a precizat unde anume se dau cele mai grele lupte.

Oficiali ucraineni au spus totodata ca bilantul victimelor este in crestere din cauza razboiului declansat in momentul in care Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie.

Cartierul general al armatei ucrainene a afirmat miercuri ca Rusia a pierdut pana la 40% din fortele de invazie, transmite dpa. Unitati ruse fie au fost nimicite, fie si-au pierdut capacitatea de lupta, arata un ordin de zi, fara a preciza alte cifre.

In Ucraina, cea mai grava situatie este in continuare cea din zona orasului-port Mariupol de la Marea Azov, unde militarii rusi incearca sa instaleze o blocada dinspre periferiile de vest si de est. Comunicatul ucrainean afirma ca rusii sufera „pierderi grele” in zona.

Autoritatile ucrainene afirma ca marti au reusit sa se refugieze in zone sigure circa 20.000 de locuitori din Mariupol si 30.000 de civili in total din zonele amenintate. Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat ca trupele ruse blocheaza in continuare ajutoarele umanitare trimise catre Mariupol.

In regiunea Odesa, nave militare rusesti bombardeaza coasta, insa potrivit ministrului de interne ucrainean Anton Gherascenko nu a avut loc nicio incercare de debarcare.

Ieri, presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a recunoscut ca Ucraina nu va deveni membra a NATO, ceea ce va fi vazut ca o concesie semnificativa fata de Rusia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: